Ziua de marți ne-a arătat un Roglic puternic, chiar dacă existau semne de întrebare asupra rezervelor sale după ce duminică, pe L'Angliru, a arătat semne de slăbiciune.
Slovenul lui Jumbo-Viosma a câștigat proba contra-cronometru, în care pleca mare favorit, dar nu a reușit să obțină un avans liniștitor la general. În special Hugh Carty, care a venit la doar 25 de secunde ieri, îi dă emoții câștigătorului de anul trecut din Turul Spaniei.
"Corpul meu se simte bine, iar capul e și mai bine. A mers totul excelent. M-am putut recupera perfect după fiecare mică ascensiune de pe sectoarele de plat, schimbul de biciclete l-am făcut perfect. Am exersat dimineața, dar în cursă lucrurile au mers mai bine decât speram", a spus Hugh Carty după runda de ieri, nu înainte de a face o declarație războinică la adresa lui Carapaz și Roglic. Inspirat probabil de succesul conaționalului Tao Geoghegan Hart, din Giro, rutierul lui Education First vrea mai mult decât un loc pe podium.
Ciclism
Caleb Ewan ratează Milano-Sanremo. Luptă în doi pentru victoria finală în prima clasică monument
18/03/2022 LA 12:47
"Vreau mai mult, vreau să câștig Vuelta. Voi încerca tot ce depinde de mine până la Madrid", a mai spus Hugh Carthy.

Podiumul în Vuelta e conturat. Marea dilemă a lui Carapaz și Hugh Carthy: unde îl atacă pe Roglic

Teoretic, până sâmbătă nu se vor mai face diferențe la general, în condiții normale. Sau dacă, vor exista ecarturi, acestea vor fi minime. Etapa a 15-a e una de munte mediu, cu 5 cățărări, dar toate de categoria a treia și cu finalul în coborâre. Etapa a 16-a e ceva mai complicată, cu o cățărare de categoria a doua și una de categoria întâi, dar aceasta din urmă vine cu 38 de kilometri înainte de final. E destul timp pentru ca cei rămași în spate să revină în pluton, în contextul în care și atacurile vor fi, probabil, descurajate.
Hugh Carhy și Richard Carapaz, ocupanții locurilor doi și trei în clasament, vor trebui însă să îl slăbească pe Roglic. Dar, dacă se va ajunge la final în oricare dintre runde într-un grup restrâns, slovenul e favorit la sprint și ar putea obține astfel secunde de bonificație. Situația ideală pentru cei doi e ca evadările să aibă câștig de cauză în următoarele zile, pentru ca pe ultimele cățărări ale zilei Roglic să fie pus la încercare. Cu siguranță va fi foarte greu să îl desprinzi, dar ideea e să îl obosești cât mai mult în perspectiva rundei de sâmbătă.
https://i.eurosport.com/2020/11/02/2927200.jpg
În etapa din prima zi de weekend se pot crea ecarturi (foto sus). 5 cățărări sunt pe traseu înainte de Alto Della La Covatilla (9,8 kilometri cu o pantă medie de 7,1%). Ultima oară când s-a ajuns aici a fost în 2018, când Ben King a câștigat după un atac dat în ultimii 20 de kilometri, alături de Enric Mas. În trecut, Dan Martin (2011), Di Luca (2006), Felix Cardenas (2004) și Santi Blanco (2002) s-au impus pe celebra cățărare, în Turul Spaniei.
În Turul Franței, Roglic a capotat exact în penultima etapă, pe "teren propriu", contratimpul în cățărare de pe La Planche des Belles Filles. Acum, din nou avansul său pare suficient, dar dacă va ajunge foarte obosit sâmbătă și va fi atacat din timp, poate claca.
Din nefericire, Hugh Carthy și Richard Carapaz nu dispun de două echipe foarte puternice. Totuși, e de așteptat ca Michael Woods și Chris Froome să își dea mâna pentru a încerca să îl izoleze cât mai mult pe Roglic. Misiune deloc ușoară, în condițiile în care Jumbo-Visma are cea mai puternică echipă, iar George Bennett și Sepp Kuss îi vor oferi un mare avantaj, pe care nu l-a avut la contratimpul din Turul Franței, unde Roglic a trebuit să se bazeze exclusiv pe propriile forțe.
Cert e că podiumul pare conturat, fiind greu de crezut că Dan Martin sau Enric Mas mai pot avea pretenții la una din primele poziții. Ca atare, la adăpostul acestui confort, Carthy și Carapaz pot încerca tot ce depinde de ei pentru a îl deposeda pe Roglic de tricoul roșu. Slovenul nu pare a fi deloc un "monstru", în ciuda celor 4 etape câștigate. În etapale foarte dure e vulnerabil, iar acest lucru a fost evident duminică, pe L'Angliru.
Etapa de azi e una favorabilă evadării, dar nu se pot crea ecarturi la general, în mod normal. Runda va fi transmisă de Eurosport 1, începând cu ora 15:35.
Clasamentul general în Vuelta
https://i.eurosport.com/2020/11/03/2928028.png
Ciclism
Primoz Roglic, la "munca de jos". Va fi locotenentul lui Van Aert în Milano-Sanremo
14/03/2022 LA 10:23
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29