Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Roglic, victorie la contratimp în Vuelta, dar rivalii au ţinut aproape. Slovenul, în roşu

Cristian Mihală

Actualizat 03/11/2020 la 18:42 GMT+2

Primoz Roglic (Jumbo Visma) a câștigat etapa a 13-a din Vuelta, un contratimp în lungime de 33,7 kilometri desfășurat între Muros și Mirador de Ezaro. Din nefericire pentru sloven și din fericire pentru spectacolul din ultima săptămână, învingătorul de anul trecut din Vuelta nu a pus un timp uriaș între el și rivali.

Roglic a câştigat contratimpul din etapa a 13-a, din Vuelta

Credit imagine: Eurosport

După ce duminică a cedat şefia clasamentului general lui Carapaz, fiind vulnerabil pe Alto de L'Angliru, Primoz Roglic, învingătorul de anul trecut din Turul Spaniei, s-a întors azi pe "propriul teren". După o zi de pauză în care şi-a încărcat bateriile, rutierul lui Jumbo-Visma a preluat tricoul roșu.
Roglic s-a impus dramatic, învingându-l cu o singură secundă pe Will Barta pentru victoria de etapă. Deși nu a început senzațional, nefiind atât de în față la primul punct de control intermediar, slovenul și-a drămuit perfect resursele și a forțat pe cățărarea explozivă.
Liderul Jumbo Visma a fost secondat, așadar, de Will Barta (CCC), în timp ce pe trei a sosit Nelson Oliveira (Movistar). Hugh Carty a sosit pe 4, după o zi fantastică și și-a consolidat locul trei la general. Carapaz a sosit pe 7, la doar 49 de secunde de Roglic, astfel că acum are de recuperat 39 de secunde pentru câștigarea tricoului roșu. Din lupta pentru victoria finală a ieșit Dan Martin (Israel Start Up Nation), deși irlandezul a reușit o performanță contra-cronometru excelentă pentru nivelul său în această probă.
"Nu am mai câştigat de mult un contratimp, e o zi specială pentru mine. Am suferit mult, toată lumea zicea că voi câştiga mai mult timp, dar la început s-a mers cap la cap. Am 39 de secunde avans, e evident că e mai bine să fiu în postura asta decât să am de recuperat o asemenea diferenţă. Trebuie să ne menţinem concentrarea şi să ne luptăm până la final", a spus Roglic, la final.

Ce s-a întâmplat azi, în Vuelta

Traseul de azi a constat dintr-o "bucată" plată de 31,5 kilometri şi o căţărare explozivă, în lungime de 1,8 kilometri. A fost o ascensiune dură, cu o pantă medie de 14,1% (unele sectoare au atins 30%), dar diferenţa s-a făcut pe plat. În privinţa vremii, am avut vânt de faţă pe toată durata probei, lucru care i-a încurcat şi mai mult pe căţărători. A fost o etapă pentru "motoarele mari", astfel că Roglic pleca mare favorit.
Slovenul a avut azi şansa să îşi ia definitiv revanşa pentru pierderea Turului Franţei, chiar dacă cele trei etape cucerite deja în Vuelta şi Liege-Bastogne-Liege (primul "monument" al carierei) cu siguranţă că au îndulcit din amărăciunea provocată de Pogacar. Totuşi, liderul Jumbo Visma nu avea cum să fi uitat că a pierdut cursa carierei chiar la contratimp, pe La Planches de Belles Filles, astfel că a dorit din tot sufletul "îngroape fantomele" trecutului. Azi, traseul a fost total diferit, fiind plat în cea mai mare parte, astfel că slovenul avea toate atu-urile pentru a obţine un rezultat mare.
Și a obținut victoria de etapă, dramatic, însă specialiștii care anticipau că va câștiga între unul și două minute față de rivali s-au înșelat. Hugh Carty și Carapaz la rândul lor au mers bine, astfel că acum între primul și al treilea clasat e o diferență de 47 de secunde. Și, mai important, Vuelta 2020 nu e încă jucată, deși Roglic e mare favorit.
Clasament etapă
etapa
Clasament general
general

Unde se mai pot crea diferențe la general în Vuelta 2020

Teoretic, până sâmbătă nu se vor mai face diferențe la general, în condiții normale. Sau dacă, vor exista ecarturi, acestea vor fi minime. Etapa a 15-a e una de munte mediu, cu 5 cățărări, dar toate de categoria a treia și cu finalul în coborâre. Etapa a 16-a e ceva mai complicată, cu o cățărare de categoria a doua și una de categoria întâi, dar aceasta din urmă vine cu 38 de kilometri înainte de final. E destul timp pentru ca cei rămași în spate să revină în pluton, în contextul în care și atacurile vor fi, probabil, descurajate.
Runda de săptămâna asta unde se pot crea ecarturi e cea de sâmbătă (foto sus). 5 cățărări sunt pe traseu înainte de Alto Della La Covatilla (9,8 kilometri cu o pantă medie de 7,1%). Ultima oară când s-a ajuns aici a fost în 2018, când Ben King a câștigat după un atac dat în ultimii 20 de kilometri, alături de Enric Mas. În trecut, Dan Martin (2011), Di Luca (2006), Felix Cardenas (2004) și Santi Blanco (2002) s-au impus pe celebra cățărare, în Turul Spaniei.
etapa 17
Chiar dacă va avea o zi proastă, Roglic e mare favorit pentru tricoul roșu, având un avans decent după contratimp. Dacă în Turul Franței a fost expus în proba contra-cronometru, acum nu va fi singur. Va avea lângă el de departe cea mai puternică echipă, George Bennett și Sepp Kuss urmând a-i duce trena și a-l ajuta să limiteze pierderile, în caz că va fi vorba de așa ceva.
Un alt amănunt care face grea detronarea lui Roglic sâmbătă stă în forța celorlalte echipe. Dan Martin și Hugh Carty nu au formații puternice, deci nu vor putea face mare lucru. Carapaz se poate baza doar că Froome (care a arătat foarte bine pe L'Angliru şi care azi, în proba contra-cronometru s-a odihnit) poate duce o trenă feroce de pe ante-penultima sau penultima cățărare, în speranța că Roglic va fi pus în dificultate din timp. Din păcate pentru Ineos, Amador a căzut duminică, iar Sosa este o umbră a ciclistului care se anunța înainte de Vuelta (locotenentul principal al lui Carapaz). Singura speranță va fi legată de Movistar, care e posibil să îi pună la lucru pe Valverde și mai ales pe Soler, astfel încât Enric Mas să atace podiumul. Chiar și așa, Roglic va fi greu de izolat de coechipieri, doar o zi foarte proastă a lui, în genul celor avute în trecutul recent de Thibaut Pinot sau de Simon Yates putând să schimbe lucrurile semnificativ. Sau un atac în stilul Floyd Landis sau Chris Froome mai poate răsturna ierarhiile sâmbătă, variantă şi mai improbabilă, judecând după forţa lui Jumbo Visma.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo