Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Juan Ayuso, scos din sărite de tactica de neînțeles a propriei echipe! "Mă abțin să spun mai multe"

Cristian Mihală

Publicat 13/09/2023 la 14:06 GMT+3

Juan Ayuso (UAE Team Emirates) s-a declarat extrem de dezamăgit de tactica echipei sale din etapa a 16-a Turului Spaniei. Tânărul rutier spaniol se aștepta să fie sprijinit total de echipă în tentativa de a se apropia de podium, dar directorul sportiv al formației a decis cu totul altceva.

Enric Mas et Juan Ayuso vont-ils tout tenter pour renverser la Vuelta ?

Credit imagine: Getty Images

Ieri, într-o etapă ce părea croită pentru evadare, Ineos și Jumbo au ținut atacanții zilei în chingi, astfel că prima și singura cățărare repertoriată de pe traseu - cea care a încheiat rupa - a fost teatrul unei bătălii între oamenii de general.
Jonas Vingegaard, câștigătorul Turului Franței în ultimii doi ani, a atacat și a pus un minut și o secundă pe șosea față de urmăritori (colegii de la Jumbo), dar scenariul putea fi ușor altul, crede Juan Ayuso. Ibericul care a încheiat pe locul 3 Vuelta 2022 a declarat în ziua de pauză că va fi în ofensivă permanentă în ultima săptămână, în tentativa de a depăși măcar pe unul dintre rutierii olandezilor.
Doar că marți, UAE l-a trădat pe Ayuso, cel puțin în percepția acestuia. Astfel, Finn Fisher-Black a fost cel care a plecat într-o misiune fără mari sorți de izbândă, în tentativa unei victorii de etapă, în loc să îl ajute pe Juan să micșoreze distanța față de Vingegaard. Dincolo de acest lucru, ajutorul australianului ar fi putut fi decisiv pentru un eventual atac al lui Ayuso, care putea astfel să pună câteva secunde distanță față de Roglic și Kuss.
"A fost o zi nebună, jos pălăria în fața lui Jumbo pentru ritmul pe care l-a impus toată ziua. A fost o etapă scurtă, dar cățărarea de final a fost brutală.
Trebuie să discut cu echipa în această seară, pentru că nu știu ce s-a întâmplat. Nu am înțeles prea mult din tactica noastră. M-am simțit bine, dar cred că am greșit tactic, mă abțin să spun mai multe", a spus Ayuso, care a pefațat și etapa de miercuri: "Cred că va fi o rundă specială. Cred că victoria se va alege din grupul favoriților, așa că visez că voi fi eu cel care ridică mâinile la finalul cățărării de pe L'Angliru".
De notat că UAE pare singura formație capabilă să îi dea ceva emoții lui Jumbo-Visma, în contextul în care, pe lângă Ayuso, mai are încă 3 cățărători de valoare: Finn Fisher-Black, Marc Soler și Joao Almeida. Aceștia doi din urmă sunt în top 10 momentan și niciunul nu a părut dispus să se sacrifice până acum pentru lider. O abordare care fără doar și poate îl supără pe Ayuso, care ar fi vrut să aibă parte de susținere 100% din partea tuturor.
În ceea ce îl privește pe Finn Fisher-Black, acesta a dezvăluit că nu avea în plan să îl urmărească pe Vingegaard, ci doar să îl aducă pe danez în pluton. Decizia ca australianul să forțeze i-a aparținut directorului sportiv al echipei, care a părut că vânează o victorie de etapă improbabilă.
"Când Jonas a atacat, ideea mea a fost să merg după el și să îi trag pe ceilalți după mine, să nu îi permit să se distanțeze. Dar m-am uitat în urmă și am văzut că nimeni nu a rezistat pe trena mea, iar directorul sportiv mi-a strigat în cască să merg full gas. Am tras cât am putut în speranța că îl voi prinde pe Vingegaard și voi câștiga etapa", a explicat Finn Fisher-Black, citat de CyclingUpToDate.

L'Angliru, monstrul de trecut în etapa a 17-a din Vuelta

După etapa cu final pe Tourmalet, de săptămâna trecută, azi avem în program un finish pe altă cățărare mitică: L'Angliru.
Vorbim de o zi în care există o diferență de nivel de 3269 de metri, în doar 124 de kiometri. În "meniu" sunt Alto de la Colladiella (7,8 km la 7,1%) și Alto del Cordal (5,4 km cu 9,2%), pentru ca apoi să urmeze "monstrul" Turului Spaniei, L'Angliru (12,3 kilometri, cu 10%). Dar aceste cifre luate per ansamblu nu spun cu adevărat ce înseamnă temuta cățărare pentru cicliști. Asta pentru că în primii kilometri vorbim de o pantă medie de sub 10%, existând chiar o secțiune plată, de aproape un kilometru lungime. Cu adevărat brutali vor fi ultimii 6,5 kilometri, care au o pantă medie de 13,3%, ajungându-se chiar la 23,5% pe celebra Cuena les Cabres.
Pe asemenea pante, ajutorul colegilor contează prea puțin, puterea individuală a fiecăruia fiind decisivă. Se creează astfel toate premisele pentru un spectacol total și diferențe importante la general. După ce ieri a câștigat un minut și o secundă pe șosea în raport cu Sepp Kuss, Jonas Vingegaard va căuta din nou să se desprindă, probabil, și să intre în posesia tricoului roșu. Dar Jumbo îi va da libertate și lui Roglic, al 3-lea la general, care e de așteptat să fie primul care pleacă în ofensivă pe cățărarea de final. Totuși, L'Angliru nu pare să i se potrivească atât de bine slovenului, astfel că va fi extrem de interesant de văzut ce fac rutierii Jumbo-Visma și dacă Ayuso sau Mas se pot apropia de podium.
17ª etapa: Miércoles 13 de septiembre | Ribadesella/Ribeseya-Altu de L'Angliru | 124,5 km | Montaña
O astfel de rundă ar trebui să fie în teorie câștigată de un om de general, mai ales că vorbim de o etapă scurtă, în care evadarea poate fi ușor ținută sub control în prima ei parte. Doar că Jumbo nu va căuta cu orice preț să tragă la trenă, responsabilitatea urmând să cadă pe umerii lui UAE, Ayuso declarând în ziua de pauză că vrea să atace podiumul. De altfel, se vorbește și de o alianță a spaniolilor (Ayuso, Mas, Landa) împotriva Jumbo, dar, la cum au arătat lucrurile până acum, e puțin probabil ca olandezii să fie destabilizați.
Cert e că evadarea are o șansă bună pentru victoria de etapă, pentru că în ea va fi prezent cu siguranță Remco Evenepoel. Belgianul a pierdut intenționat peste 14 minute ieri, pentru ca Jumbo să nu îl mai vadă un pericol la general și să aibă libertate să atace devreme în ultimele două etape montane. Lider în clasamentul cățărătorilor, campionul din Vuelta 2022 a câștigat deja două etape, dar vrea să plece din Turul Spaniei cu "tolba plină", după ce șansele sale la general s-au risipit în etapa a 13-a, cu final pe Tourmalet.
Etapa de azi este transmisă în direct pe Eurosport 1 și în aplicația Eurosport, de la ora 15:30.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo