Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Jumbo Visma, acuzată de dopaj tehnologic de un fost ciclist! Răspunsul acid al echipei olandeze

Nicu Savin

Publicat 12/09/2023 la 16:53 GMT+3

Jumbo Visma defilează în Vuelta, având 3 oameni pe podiumul provizoriu din clasamentul general, dar performanțele sunt puse la îndoială de Jerome Pineau, un fost ciclist cu rezultate notabile între 2005 și 2015. Francezul suspectează că formația olandeză apelează la dopajul tehnilogic, dând exemplu modului în care Sepp Kuss a mers pe Tourmalet, deși a fost nevoit să oprească la un moment dat.

Bestiile Jumbo-Visma! 1-2-3 în etapa "regină" din Vuelta, 1-2-3 la general! Remco a sucombat

Jumbo Visma este aproape de o performanță unică în istoria ciclismului, aceea de a câștiga toate cele 3 mari tururi dintr-un an. Primoz Roglic s-a impus în Giro, Jonas Vingegaard a câștigat Turul Franței, iar acum doar o minune ar face ca un rutier de la formația olandeză să nu termine primul în Vuelta.
După 15 etape, Sepp Kuss este lider la general, urmat de Primoz Roglic și Jonas Vingegaard. Performanțele deosebite ale rutierilor de la Jumbo au ridicat multe semne de întrebare încă din Turul Franței, când Vingegaard l-a surclasat pe Tadej Pogacar la contratimp, iar acum îndoielile au reapărut, dar pe un alt palier.

Jumbo Visma, acuzată de dopaj tehnologic

Jerome Pineau, care a fost profesionist între 2005 și 2015 și care a câștigat o etapă în Giro (2010), suspectează că cei de la Jumbo se folosesc de dopajul tehnologic și crede că bicicletele nu sunt controlate corespunzător înaintea curselor. Francezul a îndrăznit să lanseze aceste acuzații după ce l-a văzut pe Sepp Kuss în etapa care s-a terminat pe Tourmalet.
Americanul, care a participat și în Giro și în Turul Franței în acest an, a mers într-un ritm uluitor pe celebra cățărare. Chiar dacă a fost nevoit să oprească la un moment dat, din cauza unui spectator, acesta a revenit repede la cadența de dinaite, un lucru care este deosebit de dificil în asemenea condiții (pe o ascensiune foarte grea, aflată la finalul unei zile extenuante).
"Organismele internaționale distrug ciclismul. Ei lasă să se întâmple prea multe lucruri, nu mai controlează nimic și fac ceea ce vor echipele mari. Acesta este pericolul. Apoi poți începe gândești ce vrei. Vedem imaginile... Nu vorbesc despre dopaj, ci despre ceva mult mai rău. Da, dopajul mecanic. Dacă te uiți la atacul lui Sepp Kuss pe Col du Tourmalet, împotriva rutierilor precum Juan Ayuso, Cian Uijtdebroeks – care este văzut ca un mare talent – ​​și Marc Soler. Aceștia nu sunt niște anonimi pe biciclete. Kuss merge cu zece kilometri pe oră mai repede în timpul atacului, apoi trebuie să frâneze din cauza unui spectator și apoi merge din nou cu zece kilometri pe oră mai repede. Cum îmi explici asta?
Nici cu Armstrong nu au existat dovezi. Dar noi, rutierii din pluton, știam despre înșelăciunea lui. Acum se întâmplă același lucru. Putem sublinia că anumite instituții au nevoie de bani pentru a trăi. Ciclismul este sportul meu, trăiesc din el și am trăit din el. E pasiunea mea, dar mi-e frică, mă îngrijorează foarte mult. Văd anumite lucruri... Pe Col de Spandelles (care a fost penultima urcare a etapei cu finish pe Tourmalet) Kuss a mers zece secunde înainte fără să pedaleze. Nu știu cum poți să faci asta", a spus Pineau în timpul podcastului "Les grandes gueules du sport" de la RMC Sport, citat de cyclinguptodate.com.
Cei de la Jumbo Visma au refuzat inițial să răspundă acuzațiilor, dar în cele din urmă a făcut-o prin intermediul directorului sportiv Merijn Zeeman. Acesta a nu a ezitat să-l atace pe Pinot, spunând că nu trebuie luate în seamă afirmațiile unui om care a păcălit mulți rutieri anul trecut (trebuia să fie managerul echipei Paris Ciclyng Club, fostă BNB Hotels, dar proiectul s-a anulat prematur și mulți cicliști au rămas fără echipă pentru startul acestui sezon).
"Primim comentarii de la un "director de echipă" care a semnat mai mulți cicliști și membri ai personalului care au fost dați afară în octombrie. A păcălit pe toată lumea. Un astfel de om are dreptul să vorbească despre alții?", a fost mesajul transmis de Zeeman către GCN.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo