Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Roglic, pus la zid pentru ce i-a făcut lui Kuss, pe Angliru: "Lipsă de respect și de loialitate"

Cristian Mihală

Actualizat 14/09/2023 la 10:36 GMT+3

Adam Blythe l-a criticat dur pe Primoz Roglic pentru atacul dat ieri pe Angliru. Slovenul l-a distanțat pe Sepp Kuss, coechipierul său de la Jumbo-Visma, permițându-i celuilalt lider al olandezilor - Jonas Vingegaard - să reducă la doar 8 secunde distanța față de american.

Rezumatul etapei a 17-a din Vuelta, una în care Jumbo Visma a dat din nou recital

Vuelta 2023 este o afacere 100% Jumbo-Visma, formația olandeză urmând a câștiga și cel de-al treilea mare tur al sezonului (după ce Roglic a cucerit Giro, iar Vingegaard s-a impus în Le Tour). De data asta, podiumul va fi complet ocupat de formația olandeză, ultimele etape urmând a stabili doar ordinea în care se vor clasa Kuss, Vingegaard și Roglic.
După ce Vingegaard a atacat acum două zile, ieri, pe Angliru, Roglic a fost cel care l-a pus în dificultate pe Sepp Kuss, tricoul roșu. Slovenul a atacat deși victoria de etapă i-ar fi revenit oricum aproape sigur, fiind de departe cel mai bun sprinter din grupul favoriților, care îi mai conținea doar pe Landa și Kuss. Jonas a răspuns atacului lui Primoz, danezul venind acum la doar 8 secunde de american în clasamentul general.
La finalul rundei de miercuri, Adam Blythe, fost ciclist la Omega Pharma–Lotto, BMC, Orica sau Tinkoff, l-a criticat dur pe Roglic pentru atitudinea sa. Acesta ar fi putut câștiga oricum runda, dar prin atacul său l-a pus în mare dificultate pe Kuss, care simte cum i se "scurge printre degete" șansa de a câștiga primul său mare tur. În condițiile în care Sepp a fost mereu un locotenent fidel, Blythe nu crede că americanul merita un astfel de tratament din partea triplului câștigător de Vuelta.
"Cred că e vorba de lipsă de loialitate, de lipsă de respect. Sepp i-a salvat lui Roglic tricoul de lider în numeroase rânduri, prin efortul său. Fără Kuss poate că Primoz nu ar fi câștigat atâtea competiții, iar acum îl ataci.
Vorbim de o cursă care i-ar putea schimba lui Kuss cariera pentru totdeauna. La nivel declarativ, toți îl susțin pe Sepp, dar pe șosea se întâmplă cu totul altceva", a spus Adam Blythe pentru Eurosport.
"Sunt aici să concurez", și-a explicat Roglic atacul de pe Angliru.
La finalul etapei de ieri, Sepp Kuss și-a demonstrat caracterul. Imediat după trecerea liniei de sosire, rutierul american a mers la Mikel Landa și și-a cerut scuze că a sprintat pentru locul 3. În ultimii kilometri, eforturile spaniolului l-au ajutat pe yankeu să își salveze tricoul roșu, rutierul lui Bahrain-Victorious limitând, prin eforturile sale, distanța față de Roglic și Vingegaard.
"Nu am vrut să te depășesc, dar aveam nevoie de secundele bonus", i-a transmis Kuss lui Landa. Ibericul a apreciat inițiativa lui Sepp și i-a transmis că înțelege perfect situația în care se află.

Etapa a 18-a din Vuelta: bătălia finală pentru general

Azi avem ziua decisivă în Vuelta 2023. Doar 8 secunde sunt între Sepp Kuss și Jonas Vingegaard, la general, dar dublul câștigător al Turului Franței a spus, după etapa cu final pe Angliru, de ieri, că "sper ca Sepp să câștige Vuelta".
Ne așteaptă o nouă etapă brutală, cu trei cățărări de categoria întâi. Finalul va fi pe La Cruz De Linares, cățărare de 8,3 kilometri, cu 8,5% pantă medie. Această ascensiune va fi făcută de două ori, iar cele mai mari dificultăți apar în primii 5,5 kilometri (panta nu coboară sub 10% și ajunge chiar la 14,4% după 4,5 kilometri).
Vuelta - etapa 18
După ce ultimele două runde au însemnat bătălii între oamenii de general, azi evadarea ar trebui să fie favorită. Jumbo nu mai are niciun motiv să tragă la trenă, UAE nu pare să fie în stare, iar Ayuso nu e oricum în cea mai bună formă. Ca atare, doar o nouă mobilizare a lui Bahrain-Victorious, ca ieri, ar putea amenința atacanții zilei. Landa vrea locul 4, dar probabil că nu are nevoie să își pună echipa la trenă toată etapa, fiindu-i suficientă ultima cățărare pentru a trece de Ayuso, la general (de care îl despart doar 16 secunde). În plus, Bahrain poate ținti victoria de etapă din evadare, cu Wout Poels, "MVP-ul" de pe Angliru principalul candidat să atace de la începutul rundei. Alți cățărători foarte puternici care vor dori să facă parte din evadare sunt Remco Evenepoel, Romain Bardet, Antonio Tiberi, Damiano Caruso, Lennert Van Eetvelt, Max Poole, Michael Storer, Cristian Rodriguez, Hugh Carthy, Santiago Buitrago, Marc Soler, Juan Pedro Lopez, Finn Fisher-Black, Einer Rubio, Emanuel Buchmann sau Lennard Kamna.
În ceea ce privește bătălia la general, avem două discuții, cea mai importantă fiind legată de ce se va întâmpla între liderii lui Jumbo-Visma. Kuss a fost atacat în ultimele două etape de coechipieri, dar rămâne de văzut dacă Vingegaard îi va face cadou un mare tur, garantându-și astfel loialitatea americanului pentru restul carierei. Interesantă va fi și lupta pentru locul 4, Ayuso, Landa și Mas fiind despărțiți de doar 30 de secunde.
Etapa de azi va fi transmisă integral pe Eurosport 1 și în aplicația Eurosport, de la 13:30.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo