După un Tur al Spaniei mai muntos ca niciodată (doar două etape s-au terminat cu sprint masiv), rutierii cu explozie în linie dreaptă așteptau cu nerăbdare să își testeze forțele în runda care trăgea cortina peste Vuelta.
Mare favorit era fără doar și poate Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), câștigător a două etape deja în Vuelta 2019. Doar că irlandezul nu a avut cea mai bună poziționare la sprintul masiv, fiind închis în ultimele sute de metri. Chiar și așa, irlandezul de 28 de ani, văzut de unii specialiști cel mai bun sprinter din lume anul acesta, a reușit să își facă loc și să aibă un sprint fulminant. A fost însă insuficient pentru victoria de etapă, clasându-se abia pe locul secund.
Succesul în runda a 21-a i-a revenit lui Fabio Jakobsen, rutier care era de așteptat să abandoneze după prima săptămână. Etape de sprint clasic nu mai existau în "meniu", astfel că părea un nonsens ca olandezul să rămână în cursă și să sufere pe munți doar pentru a avea o ultimă șansă în runda de final.
Vuelta a España
Vuelta 2021 | 5 etape montane din Turul Spaniei, care vor fi decisive în lupta pentru tricoul roșu
13/08/2021 LA 10:23
Dar Jakobsen a strâns din dinți și a obținut o victorie superbă la Madrid, devansându-l pe marele favorit, Sam Bennett, cu jumătate de roată.
"Nu m-am așteptat să ajung până la Madrid, să fiu cinstit. E primul meu Mare Tur completat și a fost extrem de greu. Nu îmi plac cățărările, după cum bine știți, așa că am suferit enorm. Dar acum, câștigând ultima etapă în Vuelta, pot să spun că sunt împlinit. Cred că am demonstrat că sunt unul din primii 10 sprinteri din lume", a spus Jakobsen la final, conform cyclingnews.com.

Clasamentul etapei 21

https://i.eurosport.com/2019/10/02/2688145.png

Vuelta 2019, perfectă pentru Deceuninck-Quick Step

Deși nu are un om de general cu șanse la câștigarea unui Mare Tur - excepție, poate, Enric Mas - Deceuninck-Quick Step rămâne una dintre cele mai puternice echipe din pluton.
Nu doar în clasice, teritoriul preferat, dar chiar și în Marile Tururi. Cu peste 60 de victorii stagionale, formația belgiană a ajuns, grație succesului lui Jakobsen, la a 5-a victorie de etapă în Vuelta 2019. Philippe Gilbert - în două rânduri - și Remi Cavagna câștigaseră deja etape în Turul Spaniei, anul acesta.
Singurul mic regret pentru team managerul Patrick Lefevere poate fi reprezentat de faptul că James Knox s-a clasat doar pe locul 11 la general, deși viza o clasare în TOP 10. Totuși, cele 5 succese compensează fără doar și poate un top ten, astfel că, la ora bilanțului Deceuninck-Quick Step e la un nivel fantastic.
"Sunt foarte mândru de băieți pentru ce au realizat în Turul Spaniei. Aproape că am uitat, dacă nu era mașina lui Jumbo Visma care să ne pună bețe în roate (n.r. în contratimpul pe echipe), vorbeam acum de șase victorii de etapă, nu de cinci. Dar nu mă plâng, a fost un tur fantastic", a spus Lefevere, citatt de cyclingnews.com.

Primoz Roglic, victorie în premieră

Roglic nu doar că a câștigat primul său Mare Tur din carieră, dar e primul sloven din istorie care reușește acest lucru. Performanța sa e cu atât mai impresionantă cu cât el a început sportul de performanță ca săritor cu schiurile, pentru ca abia în finalul adolescenței să se dedice exclusiv ciclismului.
Văzut inițial doar ca un contratimpist redutabil, Roglic a demonstrat repede că e și un cățărător formidabil, iar cele 5 victorii de etapă din Giro și Turul Franței (între 2016 și 2019) au certificat că e doar o chestiune de timp până când rutierul de 29 de ani se va lupta cu șanse reale pentru a câștiga un Mare Tur.
Trebuie notat că 2019 a fost un an al premierelor în Marile Tururi, în condițiile în care Ecuador (prin Richard Carapaz) și Columbia (prin Egan Bernal) au bifat primele succese finale din istorie în Giro, respectiv Turul Franței.

Clasament final Vuelta 2019

https://i.eurosport.com/2019/10/02/2688147.png

Tricourile distinctive în Vuelta 2019

  • Câștigătorul Turului Spaniei: Primoz Roglic (Jumbo Visma)
  • Câștigătorul clasamentului pe puncte: Primoz Roglic (Jumbo Visma)
  • Cel mai bun tânăr: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
  • Cel mai bun cățărător: Geoffrey Bouchard (Ag2R)
  • Cea mai bună echipă: Movistar
  • Cel mai combativ ciclist: Miguel Angel Lopez (Astana)
Vuelta a España
Vuelta 2021 | Cinci sprinteri de urmărit în ultimul mare tur ciclist al sezonului
12/08/2021 LA 11:33
Vuelta a España
Jakob Fuglsang a câștigat etapa a 16-a din Turul Spaaniei. Roglic și-a mărit avansul la general
07/10/2019 LA 12:29