Deși a mai rămas o etapă de disputat - a 21-a, cu sosire la Madrid -, clasamentul general în Turul Spaniei nu mai poate suferi modificări. Ultima rundă e una de gală, cu sosire în capitală, destinată sprinterilor.

Puștiul Pogacar, impresionant

Ca atare, sâmbătă a fost ultima șansă pentru cățărători să mai schimbe ceva în clasament. Miguel Angel Lopez (Astana) a vizat podiumul, atacând succesiv de departe, însă mișcarea sa a fost de fiecare dată anihilată de Movistar sau de Jumbo Visma.
Vuelta a España
Vuelta 2021 | 5 etape montane din Turul Spaniei, care vor fi decisive în lupta pentru tricoul roșu
13/08/2021 LA 10:23
Marele câștigător al zilei a fost Tadej Pogacar, puștiul de 20 de ani care obținuse deja două victorii de etapă în Turul Spaniei de anul acesta. Pe cinci la general înainte de runda 20, slovenul câștigase deja două etape (în Andorra și pe Los Machucos).
După ce joi a dat semne de slăbiciune pe cățărări, mulți se așteptau poate ca atacul său de sâmbătă să nu fie unul consistent. Pogacar s-a desprins de grupul favoriților pe ultima cățărare de categoria 1 a Turului, cu 40 de kilometri înainte de finish. Valverde a încercat să se ia după el, știind că îi amenință poziția lui Quintana, dar columbianul nu a putut să mărească ritmul, astfel că sportviul campion mondial în 2018 s-a oprit.
În acest context, Pogacar a făcut un contratimp individual până la finalul etapei, fiind într- formă de invidiat. Nu doar că a câștigat a treia rundă de anul acesta din Turul Spaniei, dar a reușit și un salt spectaculos, până pe trei la general. Mai mult, la un moment dat s-a pus chiar problema să urce pe locul secund, depășindu-l în clasamentul virtual pe Valverde, însă pe final grupul favoriților a mai recuperat din ecart.
Vuelta 2019 a fost, așadar, o competiție a slovenilor, cu Primoz Roglic învingător la general (primul din țara sa care se impune într-un Mare Tur) ș cu Tadej Pogacar învingător în trei etape și podium final. În paralel, depășirea lui Miguel Angel Lopez în clasament a însemnat și obținerea tricoului de cel mai bun tânăr.
Performanțele sale din Turul Spaniei sunt unice în istoria modernă a ciclismului. Din 1978, când Giuseppe Saronni câștiga trei etape în Giro, niciun alt rutier sub 21 de ani nu a mai reușit trei victorii de etapă într-un Mare Tur.
"Nu m-am așteptat niciodată să vin aici și să câștig trei etape și să mă clasez pe trei la general. Dar s-a întâmplat și sunt incredibil de fericit. Dar aceste victorii nu mă vor schimba, voi fi la fel ca înainte. Nu voi lăsa ca presiunea să îmi afecteze cariera", a spus Pogacar la final, conform cyclingnews.com.

Clasament etapă

https://i.eurosport.com/2019/10/02/2688121.png

Primoz Roglic, învingător la pas în Vuelta 2019

Deși a avut marele ghinion să cadă în contratimpul pe echipe - accident care l-a forțat ulterior pe principalul său ajutor, Steven Kruijswijk, să abandoneze - Primoz Roglic a câștigat de o manieră impresionantă Vuelta 2019.
Extrem de solid pe munte, slovenul de 29 de ani s-a instalat confortabil pe prima poziției după victoria din contratimpul individual și nimeni nu i-a pus în pericol supremația. E adevărat, Astana și mai ales Movistar au ratat câteva prilejuri bune de a-l ataca în munți și a încerca să îl distanțeze, dar senzația e că, și dacă s-ar fi pus mai multă presiune pe el, Roglic s-ar fi descurcat.
Fost săritor cu schiurile, slovenul a demonstrat că cele 5 victorii de etapă din Giro și Turul Franței, din ultimii 3 ani, au fost doar preambulul unei performanțe și mai mari. După ce primele două Mari Tururi ale anului au fost câștigate în premieră de rutieri din Ecuador (Carapaz) și Columbia (Bernal), a venit rândul ca o nouă țară, Slovenia, să își pună amprenta pentru prima oară pe istoria Vuelta.

Clasament general

https://i.eurosport.com/2019/10/02/2688123.png
Vuelta a España
Vuelta 2021 | Cinci sprinteri de urmărit în ultimul mare tur ciclist al sezonului
12/08/2021 LA 11:33
Vuelta a España
Jakob Fuglsang a câștigat etapa a 16-a din Turul Spaaniei. Roglic și-a mărit avansul la general
07/10/2019 LA 12:29