Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

S-a dezvăluit traseul din Vuelta 2021! Competiția se încheie cu un contratimp de 33,7 kilometri

Nicu Savin

Actualizat 11/02/2021 la 18:07 GMT+2

În cursul zilei de astăzi a fost dezvăluit traseul din Vuelta 2021, unul extrem de interesant. Pentru prima dată după aproape 20 de ani, ultimul mare tur al anului se va încheia cu o etapă de contratimp. Spre deosebire de 2020, în acest an sprinterii vor avea mai multe oportunități în prima săptămână, dar pe traseu vor apărea și etape montane care se anunță extrem de spectaculoase.

Traseu Vuelta 2021

Credit imagine: Eurosport

Turul Spaniei 2021 se va desfășura între 14 august și 5 septembrie. Dacă lucrurile vor evolua normal, competiția va avea 21 de etape, dintre care 7 vor fi cu final în ascensiune. Surpirza organizatorilor a fost plasarea unui contratimp individual în ultima zi, anunțându-se astfel un final palpitant în ultimul mare tur al anului.
Vuelta a avut ultima dată o probă de contratimp în etapa finală în 2014, în Santiago de Compostela, dar din cauza condițiilor meteo traseul de 9,7 kilometri a fost parțial neutralizat, astfel că etapa de atunci nu a avut efecte considerabile în stabilirea clasamentului general.

Vuelta 2021 se va încheia cu un contratimp de 33,7 kilometri

Cel puțin teoretic, lucrurile vor sta diferit în 2021, deoarece Vuelta se va încheia cu o etapă contra cronometru lungă de 33,7 kilometri, un traseu suficient de dur și de lung pentru a decide rezultatul final. Ultima dată când Vuelta s-a încheiat cu o astfel de etapă de contratimp a fost în 2002, când Aitor Gonzalez și-a adjudecat tricoul roșu în ultima zi a competiției.
Vuelta 2021 va începe cu un contratimp intraurban în orașul Burgos, iar prima etapă cu final în cățărare va fi cea de-a 3-a, când rutierii vor avea de urcat pe Picon Blanco (9 kimlometri-cățărare de categoria 1). De altfel, acesta va fi și singura mare dificultate din prima săptămână, când sprinterii vor avea 4 etape la dispoziție pentru a lupta pentru victorie, mai mult decât au avut în toată cursa de anul trecut.
Presupunând că rutierii de general nu vor forța foarte mult pe Picon Blanco (etapa a 3-a) sau în munții din Alicante (etapa a 7-a) în prima săptămână, bătălia va începe cu adevărat în etapa a 9-a, care se va încheia pe Alto de Velafique, o cățărare de 13 kilometri, la o atitudine de peste 1800 de metri.
În etapa a 14-a, rutierii vor trece de 2 ori peste Pico de Villuercas, o cățărare descurajant de abruptă care apare în premieră în Vuelta. Etapa a 15-a propune o trecere peste "monstrul" El Barraco, finish-ul fiind în coborâre.
Pico Villuercas

Gaimoniteiru, ultima mare cățărare din Vuelta 2021

În a 3-a săptămână vom avea parte de 2 etape montane, iar ascensiunile vor fi infernale pentru cicliști. Prima va fi în etapa a 17-a, care va avea finish-ul pe Lagos de Cavadonga, o cățărare specifică Vueltei (este inclusă în traseu pentru a 22-a oară).
Ultima mare dificultate montană va fi în etapa a 18-a: Gaimoniteiru, o ascensiune lungă de 15 kilometri, cu o medie de 9,6%, care deși nu este la fel de abruptă precum Angliru (aflată în apropiere, dar neinclusă în traseul din 2021 ), va avea pante și de 17%, unde cățărătorii cu pretenții la general vor avea prilejul să facă diferența.
Altă caracteristică deosebită a Turului Spaniei din 2021 este faptul că toate etapele se vor disputa pe teritoriul țării iberice, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, totul datorându-se situației create de pandemie. De asemenea, traseul se va întinde pe un teritoriu mai vast, Sudul Spaniei urmând să fie și el străbătut, după ce anul trecut totul s-a concentrat în partea nordică a țării.
Vuelta 2021 va fi ultima cursă din extraordinara carieră a lui Alejandro Valverde, iar organizatorii au luat în calcul și acest lucru, etapele a 8-a și a 9-a trecând prin regiunea Murcia, zona natală a mareului ciclist spaniol.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo