Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Chris Froome, prima apariție după accidentul teribil din Dauphine. Cum arată viața lui acum

Cristian Mihală

Actualizat 07/10/2019 la 15:47 GMT+3

Chris Froome (34 de ani) este încă în perioada de recuperare după căzătura teribilă din iunie, însă medicii l-au asigurat că se va recupera 100%. În prima apariție după accident, rutierul Ineos a dezvăluit că are un singur scop: câștigarea Turului Franței 2020.

Chris Froome was taken to hospital following a crash at the Criterium du Dauphine

Credit imagine: PA Sport

În iunie, înainte de contratimpul din etapa a patra din Criteriul Dauphine, Froome a mers să facă recunoașterea clasică. Pe o coborâre, a căzut teribil, iar rezultatele au pus în primă fază în discuție dacă britanicul se va mai putea urca vreodată pe bicicletă: fractură de femur, dar și mici fracturi de șold, la cot și la stern.
Operațiile au decurs însă bine și, după peste trei săptămâni de spitalizare, Froome a început procesul de recuperare, doctorii promițându-i că se va recupera total, chiar dacă durata indisponibilității sale va fi una mare, de aproximativ un an.
Froome crashed during stage four of the Criterium du Dauphine
Froome se află în acest moment înaintea predicțiilor medicilor cu privire la perioada de repaus, astfel că rutierul născut în Kenya nu poate fi decât mulțumit. El și-a setat un obiectiv extrem de îndrăzneț - câștigarea Turului Franței în 2020 -, ceea ce ar duce la egalarea recordului de victorii deținut de Jacques Anquetil (Franța) Eddy Merckx (Belgia), Bernard Hinault (Franța) și Miguel Indurain (Spania). Fiecare a reușit să câștige Marea Buclă de câte 5 ori, ulterior fiind depășiți de Lance Armstrong, care ajunsese la 7. Americanul a recunoscut însă că s-a dopat și i-au fost șterse toate rezultatele din palmares.
Într-o primă apariție publică după accident, Froome a explicat cum decurge o zi obișnuită din viața sa. Videoul a fost încărcat pe rețelele de socializare de echipa Ineos, iar rutierul britanic pare extrem de încrezător că poate reveni la cel mai înalt nivel.
"Singurul obiectiv pe care mi l-am setat e să fiu prezent la startul Turului Franței anul viitor. Asta e ceea ce mă motivează acum. Săptămână după săptămână îmi propun mici obiective, care să îmi permită să am moralul ridicat. Vreau să pot să mă mișc mai mult, fiecare mică realizare de acest fel mă motivează. Dar scopul final e să iau startul la Turul Franței și să fiu într-o poziție similară, dacă nu mai bună, ca anul acesta (n.r. când era văzut de specialiști principalul favorit)", a spus Froome într-un video dat publicității de echipa sa, Ineos.

Ce își amintește Chris Froome despre accident

Căzătura din Dauphine a fost una teribilă, iar Froome a rememorat ce a simțit imediat după. El a sperat până a ajuns pe masa de operație că va putea să evolueze în Turul Franței, marele său obiectiv pentru 2019.
"Nu îmi aduc aminte mare lucru despre accident. Țin minte doar că cei de la Ineos au venit lângă mine. I-am văzut pe Tim Kerrison, antrenorul meu, pe mecanicul Gary Blem și pe Servais Knaven (n.r. unul dintre directorii sportivi). Știu că i-am întrebat dacă pot să mă ridic, dacă pot să reiau cursa, dacă e grav ceea ce am pățit. Mi-au spus răspicat să nu mă mișc, să stau acolo pentru că ambulanța trebuie să sosească dintr-o clipă în alta. Una din primele întrebări pe care mi le-am pus a fost dacă o să fiu apt să fiu la startul Turului Franței. Dar am renunțat rapid la idee, medicii mi-au zis că mă vor opera, că voi lipsi mult. Când am ajuns acasă mă simțeam ca într-unul din episoadele serialului Grey's Anatomy, trebuia pur și simplu să stau și să aștept să treacă timpul, să mă recuperez, nu era nimic altceva de făcut. Dar sunt mulțumit că doctorii mi-au zis că mă voi recupera 100%. Acum, sunt înaintea programului privind recuperarea. Nu vă imaginați că fac mare lucru, dar am primit verde pentru a ridica o bară de greutăți. E un mare pas înainte. În fiecare dimineață fac 3-4 ore de ședințe de terapie fizică și reabilitare funcțională. Apoi, iau prânzul și mai lucrez două ore pe cont propriu. Am zilele destul de pline, deși mișcarea încă îmi e limitată", a mai spus Froome.

Va miza Ineos pe Froome ca lider în Turul Franței?

Deși Froome a spus răspicat că va reveni în 2020 cu un singur obiectiv, câștigarea Turului Franței, se naște o întrebare: îl va susține Ineos fără rezerve, deși la start se va afla mai mult ca sigur și Egan Bernal, câștigătorul de anul acesta?
Fosta Sky a câștigat 7 din ultimele 8 Tururi ale Franței, astfel că an de an marele pariu e reprezentat de Marea Buclă, evident. La nivel teoretic, Ineos ar prefera ca un britanic să câștige competiția, însă directorii sportivi se vor raporta la realitatea momentului. Așa s-a întâmplat și anul acesta, când Geraint Thomas venea să își apere titlul cucerit în 2018, dar coechipierul său, Bernal, s-a dovedit mult mai puternic în munți.
Cu Froome e o discuție mai amplă, având în vedere backgroundul său, însă Ineos va merge cu siguranță la două capete, cu doi co-lideri. Multe vor depinde și de parcursul Le Tour în 2020, dar e puțin probabil ca organizatorii să programeze vreun contratimp foarte lung (în care Froome ar fi avantajat clar în raport cu orice rutier de general, excepție Tom Dumoulin). Rutierii francezi sunt extrem de slabi în cursa contra-cronometru, astfel că organizatorii au limitat numărul de kilometri în ultimii ani, tocmai ca Bardet sau Pinot să aibă o șansă în plus. Într-un Tur al Franței foarte muntos, Bernal teoretic nu va avea rival, astfel că visul lui Froome ar putea fi spulberat.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo