Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Rohan Dennis, campion mondial de contratimp. Fenomenul Evenepoel a obținut argintul

Cristian Mihală

Actualizat 07/10/2019 la 15:48 GMT+3

Rohan Dennis a redevenit campion mondial în proba de contratimp, după ce și-a spulberat adversarii în cursa elitei masculine, la Yorkshire. Remco Evenepoel, fenomenul de 19 ani din Belgia, a cucerit argintul, în timp ce pe ultima treaptă a podiumului a urcat, surprinzător, italianul Filippo Ganna.

Rohan Dennis

Credit imagine: Eurosport

Înainte de startul contratimpului, patru rutieri păreau să aibă șanse foarte mari la medalii: Rohan Dennis, Remco Evenepoel, Victor Campanaerts și Primoz Roglic. Un favorit evident nu exista, în condițiile în care se știau foarte puține despre forma lui Dennis, campionul mondial în exercițiu al probei.
După ce a abandonat fără vreun motiv din Turul Franței, chiar înainte de etapa de contratimp, unde ar fi fost cu siguranță printre protagoniști, australianul nu a mai participat la vreo cursă. S-a antrenat la Antipozi, astfel că specialiștii puneau sub semnul întrebării forma sa. Nici din punct de vedere mental lucrurile nu păreau să stea foarte bine, în condițiile în care o despărțire de Bahrain Merida pare iminentă, după comportamentul avut de ciclist în Marea Buclă. În plus, Dennis a refuzat să participe la contratimpul de la Mondiale pe o bicicletă a echipei sale, preferând BMC-ul, bicicleta care i-a adus titlul mondial anul trecut.
Dar în ciuda tuturor necunoscutelor, Rohan Dennis a evoluat formidabil, surclasând concurența. Senzația a fost că, și cu Chris Froome, Tom Dumoulin sau Geraint Thomas în formă maximă (toți au absentat), rutierul de 29 de ani nu ar fi avut rival. Dennis a venit la aproape două minute de ultimul loc de pe podium, o diferență enormă.
"Am petrecut foarte mult timp acasă și m-am pregătit perfect mental pentru cursă. Am vizualizat tot de multe ori în mintea mea. A fost mult mai greu decât a părut și nu aș fi reușit fără ajutorul dat de apropiați și de cei din echipa Australiei", a spus Dennis la final, pentru ca apoi să vorbească despre atu-urile sale: "Știam ce ritm să impun de anul trecut (n.r. de la Innsbruck) și asta m-a ajutat. Mi-am găsit cadența repede și știu că la primul punct de control intermediar aveam deja 20 de secunde avans. Știam că mă voi descurca bine și pe cățărări, am fost tot timpul optimist. Brad McGee, antrenorul meu, se afla în mașină, în spatele meu, și m-a susținut tot timpul. Totul a fost perfect astăzi".

Incredibilul Remco Evenepoel

La 19 ani, "fenomenul Evenepoel" continuă să uimească lumea ciclismului. După ce a câștigat Clasica San Sebastian, mulți se întrebau cum va rezista tânărul belgian într-o probă de contratimp atât de lungă. Remco e fantastic contra-cronometru, dar cei 54 de kilometri ai Mondialului păreau mult prea lungi în acest moment pentru calitățile sale. El însuși a admis înainte de cursa de miercuri că nu a făcut vreodată un contratimp atât de lung, însă acest lucru nu s-a văzut.
Evenepoel a fost singurul care a venit la o distanță "civilizată" de Rohan Dennis, demonstrând că în viitorul nu foarte apropiat va fi cu siguranță marele favorit la Mondiale, independent de concurență.
"M-am surprins pe mine însumi astăzi. Știam că sunt nume mari în cursă și că vor fi greu de învins. Judecând după cum a mers Rohan, nu sunt dezamăgit deloc că nu am luat aurul. Nu pot să fiu altfel decât fericit cu performanța mea de astăzi. Nu credeam că pot să obțin o medalie la doar 19 ani, dar am muncit din greu pentru acest moment", a spus Evenepoel.
În condițiile în care Campanaerts, unul dintre marii favoriți, a căzut de mai multe ori, iar Roglic a fost mult prea obosit după Vuelta (slovenul a fost depășit în ultima parte a traseului de Dennis, care plecase cu 3 minute mai târziu), ultima treaptă a podiumului a fost ocupată surprinzător de Filippo Ganna.
El a devenit doar al treilea italian din istorie care câștigă o medalie la Mondiale, în proba de contratimp (după Andrea Chirato, în 1994 și Adriano Malori, în 2015).
"Pentru mine e ciudat, pentru că cineva m-a întrebat marți ce aștept de la cursă. I-am spus că sper că voi fi între primii 10, dar la un loc 3, nu, mă așteptam. Nici măcar nu îndrăzneam să visez atât de departe", a spus Ganna.
Elita masculină va bifa ultima probă de la Mondiale duminică, în direct la Eurosport, când va avea loc cursa de șosea.

Clasamentul Campionatelor Mondiale de ciclism - proba de contratimp

Clasament contratimp

Ce s-a întâmplat în proba de contratimp la U23 și la juniori

La U23, am asistat la a treia victorie la rând a lui Mikkel Bjerg, un danez care se anunță un nume mare în proba contra-cronometru la seniori. El a devenit primul rutier din istorie care să își treacă în palmares trei victorii la CM, la U23, la contratimp.
După ce a pierdut titlul european în fața compatriotului Johan Price-Pejtersen, pentru 11 secunde, Bjerg a făcut o cursă mare la Yorkshire. El a terminat cei 30,3 kilometri ai cursei în 40 de minute și 20 de secunde, cu 27 de secunde mai rapid decât al doilea clasat, Ian Garrison (SUA). Ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de Brandon McNulty, un rutier care a avut 2019 foarte bun, terminând în primii 10, la general, Turul Omanului.
La juniori, luni, victoria i-a revenit italianului Antonio Tiberi. Acesta a cucerit aurul deși a plecat cu un handicap uriaș: după doar câteva sute de metri a trebuit să își schimbe bicicleta, după ce a avut o problemă mecanică. El a strâns din dinți și a recuperat handicapul față de rivali, impunându-se cu 8 secunde avans față de olandezul Enzo Leijnse. Pe trei a sosit germanul Marco Brenner, în timp ce unul dintre mari favoriți ai probei, Andrea Piccolo (Italia) a avut un parcurs dezamăgitor, clasându-se abia pe locul 6.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo