Ploaia a fost prezentă pe toată durata celor 260,7 kilometri de cursă, determinându-i pe organizatori să refacă o parte din traseu, până la intrarea pe circuitul din Harrogate.

Belgia a tras lozul necâștigător

Preț de peste 100 de kilometri, cursa s-a desfășurat fără vreun incident notabil, în ciuda vremii. Prima căzătură l-a avut însă protagonist pe unul dintre favoriți, Philippe Gilbert, iar Belgia a adoptat o tactică care s-a dovedit, într-un final, un coșmar. Remco Evenepoel, tânărul de 19 ani care a luat argintul la contratimp, l-a așteptat pe fostul campion mondial, pentru a-l duce în trenă și la fel a făcut și Tim Declercq.
World Championships
Chris Froome, prima apariție după accidentul teribil din Dauphine. Cum arată viața lui acum
07/10/2019 LA 12:23
Conștientizând că pot scăpa de un rival important, danezii și francezii au mărit ritmul în pluton, anihilând rapid evadarea inițială, din care au făcut parte, printre alții, Nairo Quintana sau Primoz Roglic.
Evenepoel s-a descurcat admirabil și, după ce a plecat de la un handicap de aproximativ un minut, a reușit să îl aducă pe Gilbert la aproximativ 15 secunde de pluton. Când să prindă, Philippe a ajuns la capătul puterilor, astfel că tot efortul celor doi coechipieri ai săi a fost în zadar.
Ulterior, cursa s-a transformat într-una cu eliminare, rând pe rând cicliștii suferind din cauza frigului sau a ramolului de foame. Următorul mare favorit ieșit din cursă a fost Alejandro Valverde, nimeni altul decât campionul mondial din 2018. "Am fost complet înghețat", a explicat ulterior rutierul spaniol, motivându-și abandonul.
Clasament final
https://i.eurosport.com/2019/09/30/2686756.png

Mathieu van der Poel, la atac

Cu o campanie de primăvară impresionantă, încununată cu victorii în Dwars door Vlaanderen și Amstel Gold Race, olandezul de 24 de ani se anunța marele favorit al cursei.
Asta și pentru că în Turul Marii Britanii, desfășurat în a doua jumătate a lui septembrie, Van der Poel s-a dovedit incredibil de puternic. A câștigat trei etape, foarte similare cu cele de la Mondiale și s-a impus și la general, surclasând concurența.
Deși posedă și un sprint foarte bun, Van der Poel era de așteptat să atace, existând sprinteri mai puternici decât el, precum Sagan sau Colbrelli. Și așa a făcut, cu peste 30 de kilometri înainte de final. Mari favoriții nu au găsit răspuns la atacul sportivului batav, astfel că s-a format o evadare de cinci cicliști, care îi mai conținea pe Trentin și Moscon (Italia), Kung (Elveția) și Mads Pedersen (Danemarca).
Franța și Belgia au trecut la trenă, încercând să limiteze avansul lui Van der Poel, însă nu au găsit răspuns pe măsură, asta și pentru că atacanții s-au succedat la trenă perfect. Belgia s-a văzut în dificultate, rămasă fără Evenepoel și Declercq, astfel că Wellens și Naesen au fost responsabili cu trena. Plutonul nu s-a organizat corespunzător, astfel că evadarea s-a distanțat la peste un minut. Odată ce s-a intrat în ultimul tur de circuit, Van der Poel și Trentin păreau marii favoriți la aur, doar că olandezul a sucombat total neașteptat. Acesta a acuzat la rândul său frigul și pur și simplu s-a prăbușit, fiind ajuns de pluton în câteva zeci de secunde.
În aceste condiții, Italia era țara care avea cele mai mari șanse la aur; nu doar pentru că avea prezenți doi rutieri, dar și pentru că Trentin poseda de departe cel mai puternic sprint. După 260 de kilometri disputați în ploaie, calculele hârtiei nu mai sunt respectate, astfel că am asistat la una dintre cele mai mari surprize din istoria recentă a ciclismului. Mads Pedersen a fost mai puternic pe final decât Trentin, sprintând spre cea mai strălucitoare medalie, la doar 23 de ani.
Trebuie spus că puține lucruri anunțau victoria lui Pedersen. El avea un loc secund în Turul Flandrei 2018, după Terpstra, dar anul curent a fost mai degrabă unul modest. Danemarca a venit la Yorkshire cu un lider clar în persoana lui Michael Valgren Andersen, poatre cel mai bun ciclist din lume atunci când plouă. Nordicii îl aveau la dispoziție și pe Kasper Asgreen, locul secund în Turul Flandrei anul acesta, astfel că Mads Pedersen părea, pe hârtie, să îndeplinească mai degrabă rolul de gregario.

Edi Grosu, comportare meritorie

Edi Grosu a fost singurul român prezent la start și, deși a abandonat, românul a fost destul de vizibil. Mai întâi, a încercat să se infiltreze în evadare, dar a fost lăsat în urmă după un atac pe cățărare al lui Carapaz.
Ulterior, românul a fost întârziat de căzătura lui Gilbert. A prins pe cont propriu plutonul, dar exact când a făcut joncțiunea cu acesta, Franța și Danemarca au accelerat. Rămas în urmă, Edi a făcut parte dintr-un grup de urmăritori, stând foarte mult la trenă și trăgând din greu.
În cele din urmă, Grosu a abandonat, dar era foarte greu să reziste, în condițiile în care nu a avut vreun coechipier și vremea a fost atât de vitregă. Pentru Edi urmează Turul Croației, unde speră să repete performanța de anul trecut, când a câștigat o etapă.
World Championships
Rohan Dennis, campion mondial de contratimp. Fenomenul Evenepoel a obținut argintul
07/10/2019 LA 12:21
World Championships
Egan Bernal, Vincenzo Nibali și Michal Kwiatkowski nu vor participa la Mondiale de ciclism
07/10/2019 LA 12:20