Până atunci, o altă probă așteptată cu nerăbdare de pasionații de ciclism este contratimpul individual masculin, care se anunță extrem de palpitant.
Traseul va fi în lungime de 54 de kilometri, cu startul în Nortallerton și sosirea în Harrogate, și va înregistra o diferență de nivel de 684 de metri. Pentru primii 15 kilometri, rutierii cu "motoarele diesel" vor fi favorizați, pentru că vorbim despre o șosea plată, care nu ridică dificultăți.
Marea provocare va fi reprezentată de un circuit de 14 kilometri, foarte tehnic și plin de cocoașe, care va juca un rol esențial în stabilirea învingătorului.
World Championships
Chris Froome, prima apariție după accidentul teribil din Dauphine. Cum arată viața lui acum
07/10/2019 LA 12:23

Favoriții la Campionatele Mondiale de contratimp

Cele mai importante țări din ciclismul mondial vor avea la start doi reprezentanți, excepție Belgia, care va alinia trei rutieri.
De la startul competiției vor lipsi câțiva rutieri care se puteau înscrie cu șanse la o medalie. Vorbim în primul rând despre Tom Dumoulin, care a fost campion mondial acum doi ani, dar și despre Geraint Thomas, Chris Froome sau Michal Kwiatkowski.

Cine se luptă pentru medalii

Rohan Dennis (Australia)
Campionul Mondial în exercițiu, australianul putea deveni unul dintre cei mai buni cicliști din istorie în cursa contra-cronometru, dar accidentările și dorința de a deveni om de general i-au afectat prestațiile.
2019 a fost un an complicat pentru rutierul de la Antipozi, reușind o singură victorie, în contratimpul din Turul Elveției. Acum pare să fi trecut peste perioada grea (a abandonat fără motiv din Turul Franței, chiar înainte de contratimpul individual) și s-a antrenat special pentru a-și apăra titlul la Yorkshire. Singura necunoscută e legată de forma sa, în măsura în care a evoluat foarte puțin în ultimele luni, însă în condiții normale ar trebui să fie marele favorit.

Primoz Roglic

Credit imagine: SID

Primoz Roglic (Slovenia)
Învingătorul din Turul Spaniei vine cu un moral excelent, iar contratimpul este arma sa cea mai de temut în Marile Tururi, contra rutierilor de general.
Roglic este însă suficient de puternic să se lupte de la egal la egal și cu specialiștii probei, în 2019 arătând o formă impresionantă în lupta contra-cronometru: a câștigat contratimpul în Turul Spaniei și cele două contratimpuri din Giro.
Dacă și-a păstrat forma din Vuelta, Roglic nu ar trebui să rateze în mod normal o medalie, dar unii îl văd chiar favorit pentru aur.
Victor Campenaerts (Belgia)
Deținătorul recordului orei și învingător în contratimpul din Tirreno, rutierul de 27 de ani e fost dublu campion europoean al disciplinei.
Marele dezavantaj e legat de faptul că nu a mai concurat în ultimele luni, după ce la naționalele Belgiei a sosit abia al 4-lea, la contratimp. A fost accidentat, dar - ca și Rohan Dennis -, s-a pregătit special pentru această probă.

Remco Evenepoel

Credit imagine: Getty Images

Remco Evenepoel (Belgia)
Marea senzație a ciclismului mondial. Anul trecut, Remco a obținut la juniori aurul, timpul său fiind foarte apropiat de cel al celor mai buni din lume la seniori.
Achiziționat de Deceuninck-Quick Step, tânărul de doar 19 ani a rescris istoria ciclismului, câștigând, printre altele, Clasica San Sebastian și devenind campion european la contratimp.
În Turul Germaniei a evadat într-o etapă singur, ținând plutonul la distanță preț de peste 90 de kilometri, semn că dispune de un motor impresionant. Acum, Patrick Lefevere, directorul sportiv de la Deceuninck-Quick Step, îl vede favorit la o medalie, chiar dacă vârsta și parcursul foarte lung pot reprezenta un handicap.
Vasil Kiryienka (Belarus)
Vine după un 2019 dezamăgitor, însă Vasil a știut mereu să își dozeze efortul astfel încât să fie în formă maximă la Mondiale.
Neașteptatul campion mondial din 2015, Kiryienka se descurcă perfect pe distanțe foarte lungi, astfel că e unul dintre puținii care adoră faptul că Mondialele se dispută pe o lungime mai mare de 50 de kilometri. Totuși, forma sa pare departe de cea ideală, în Vuelta sosind abia pe 30 la contratimp. Dacă va reuși să livreze o performanță apropiată de valoarea sa, sportivul din Belarus poate fi o variantă, măcar pentru medalia de bronz.
Tony Martin (Germania)
Cvatruplu campion mondial, germanul nu mai este de ceva timp printre cei mai buni din lume la contratimp. Totuși, având în vedere CV-ul său, nu poate fi scos complet din ecuațiile luptei la vârf.
A abandonat în Vuelta, după o căzătură groaznică, însă a revenit mai devreme decât se aștepta oricine pe bicicletă și a făcut o cursă excelentă în ștafeta mixtă, în proba de contratimp de la Yorkshire.
Alți rutieri de urmărit la contratimp, la Campionatele Mondiale
 • Kasper Asgreen (Danemarca)
 • Filippo Ganna (Italia)
 • Nelson Oliveira (Portugalia)
 • Stefan Kung (Elveția)
 • Patrick Bevin (Australia)
 • Edoardo Affini (Italia)
 • Jonathan Castroviejo (Spania)
Ultimii 10 campioni mondiali la proba de contratimp din cadrul Campionatelor Mondiale de ciclism
 • 2018 - Rohan Dennis
 • 2017 - Tom Dumoulin
 • 2016 - Tony Martin
 • 2015 - Vasil Kiryienka
 • ,2014 - Bradley Wiggins
 • 2013 - Tony Martin
 • 2012 - Tony Martin
 • 2011 - Tony Martin
 • 2010 - Fabian Cancellara
 • 2009 - Fabian Cancellara
World Championships
Rohan Dennis, campion mondial de contratimp. Fenomenul Evenepoel a obținut argintul
07/10/2019 LA 12:21
World Championships
Egan Bernal, Vincenzo Nibali și Michal Kwiatkowski nu vor participa la Mondiale de ciclism
07/10/2019 LA 12:20