UCI Track Champions League este cea mai inovatoare competiție din ciclismul pe velodrom, iar unul dintre scopurile organizatorilor este popularizarea acestui sport minunat. Surinamezul Jair Tjon En Fa este printre cele mai exotice nume care concurează la această ediție, dar prezența sa la start nu este una întâmplătoare, acesta fiind aproape de o medialie istorică la Tokyo, în proba de Keirin, unde a terminat finala pe locul 4.
En Fa a fost unul dintre cei doi reprezentați ai Surinamului la Jocurile Olimpice, alături de înotătorul Renzo Tjon-A-Joe, iar rutierul a devăzluit că simpla sa prezență în finală l-a făcut un adevărat star în țara sa natală.
"Doar să ajung la Jocurile Olimpice a fost o realizare extraordinară. Calificarea în finala de la Keirin a fost ceva special. Am fost prima persoană din Surinam după Anthony Nesty (n.r. natație - medaliat cu ar în 1988 la 100 m fluture) care a participat la o finală olimpică. Oamenii au fost foarte fericiți. A fost o mare realizare. Am fost foarte fericit să fiu în finală la Keirin. Și colegii mei de echipă au fost foarte încântați. Așa că acesta a fost un punct culminant al carierei mele.", a declarat En Fa pentru Eurosport.
UCI Champions League
UCI Track Champions League | Marea finală de Londra a fost un show total
05/12/2021 LA 04:48

UCI Track Champions League | Etapa a 3-a se va desfășura la Londra, pe 3 decembrie

Citește și:

Jair Tjon En Fa, încântat de UCI Track Champions League

En Fa participă în competiția de sprint la UCI Track Champions League, dar nu a reușit rezultate deosebite în primele două etape, cea mai bună clasare fiind un loc 9 în proba de scratch la Mallorca. Totuși, surinamezul este pe locul 14 la general, în fața unor oameni precum Kento Yamasaki sau veteranul Max Levy, care a ajuns și el în finala Keirin de la Tokyo.
În ciuda lipsei rezultatelor notabile, En Fa s-a arătat extrem de încântat de felul în care a decurs până acum prima ediție din UCI Track Champions League: "Pentru ciclismul pe pistă cred că este un eveniment destul de bun. Toată publicitatea pe care o primește va face sportul un pic mai popular. Ciclismul pe pista nu este foarte popular, în comparație cu ciclismul pe șosea, așa că eu consider că aceasta este o inițiativă foarte bună".
După ultima etapă, care va avea loc mâine la Londra (la fel ca și cea de azi), rutierul de 28 de ani se va întoarce în Surinam pentru o vacanță prelungită urmând ca la începutul anului viitor să revină în Europa și să reia pregătirea, marele său obiectiv pe termen lung fiind calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.
"Antrenorul meu mi-a sugerat să merg acasă acum și să am o vacanță prelungită, pentru că apoi vom avea mult de muncă până la Paris.", a spus En Fa, sportiv care se antrenează cu normă întreagă la Centrul Mondial de Ciclism din Aigle, Elveția.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
UCI Champions League
UCI track Cycling Champions League | Rezumatul rundei a treia. Katie Archibald, o nouă victorie
04/12/2021 LA 05:47
UCI Champions League
UCI TRACK CHAMPIONS LEAGUE | Cursa prin eliminare capătă tot mai multă popularitate
03/12/2021 LA 12:30