Hamilton a fost unul dintre cei mai ghinioniști sportivi din 2021. După ce, în urmă cu 13 ani, câștiga primul său titlu mondial în ultimele viraje ale cursei de la Interlagos, sosind pe 5 și devansându-l pe Massa (brazilianul câștigase cursa, dar avea nevoie de o clasare pe 6 sau mai jos pentru britanic), acum Lewis e de partea cealaltă a baricadei.
Modul în care a pierdut titlul mondial duminică a fost unul controversat și lucrurile vor fi în continuare dezbătute, chiar dacă cele două apeluri făcute de Mercedes către decizia FIA au fost respinse. Conform regulamentelor în vigoare, echipa germană are timp până joi să depună o contestație la TAS, lucru care probabil se va întâmpla.
CITEȘTE ȘI:
Formula 1
Când vor fi anunțate rezultatele anchetei privind MP de la Abu Dhabi! Anunțul FIA
14/01/2022 LA 15:42
LUI BOTTAS NU I-A PĂSAT CÂTUȘI DE PUȚIN DE DRAMA LUI HAMILTON. IMAGINI INCREDIBILE, SURPRINSE LA FINAL

Ce s-a întâmplat la Abu Dhabi și ce șanse are Hamilton să îl întreacă pe Verstappen, la TAS

Istoria cursei de ieri s-a scris în ultimele tururi, după ce Latifi s-a izbit de parapet în turul 54/58. Safety-car-ul a intrat pe circuit pentru ca pista să fie curățată, iar șeful cursei, Michael Masi, a devenit brusc omul cel mai important din toată povestea. Într-un timp relativ scurt, acesta a avut de luat cea mai grea decizie din viața sa. În cele din urmă a hotărât ca ultimul tur să se parcurgă sub steag verde, iar Verstappen, care trecuse pe la boxe pentru a schimba pneurile, să vină chiar în spatele lui Hamilton, deși cei doi erau despărțiți de câteva mașini. Cu pneuri soft noi, Max l-a depășit cu ușurință pe Hamilton și a câștigat cursa.
După ce a pierdut primele două căi de atac, Mercedes va merge acum la TAS pentru a-și căuta dreptatea. Dar șansele ca Hamilton să fie declarat câștigător în detrimentul lui Verstappen sunt minime. Chiar dacă va avea câștig de cauză la Curtea de Arbitraj Sportiv, teamul german poate spera, conform presei din Vest, maximum la anularea rezultatelor. Caz în care clasamentul final va fi cel de dinainte de cursa de la Abu Dhabi. Verstappen și Hamilton se aflau la egalitate, dar olandezul e campion mondial în acest caz pentru că a câștigat mai multe curse în 2021 (principalul criteriu de departajare).
Practic, există un singur scenariu în care Hamilton ar putea fi desemnat campion mondial: să se ia drept rezultate finale locurile ocupate înainte de turul 54, când Latifi a ieșit în decor. Asta ar însemna victoria lui Lewis și încoronarea lui pentru a 8-a oară drept campion mondial. Există însă o șansă infimă să se ajungă la acest scenariu, având în vedere că TAS nu poate sți ce s-ar fi întâmplat până la final. Pe lângă o eventuală ieșire în decor a lui Hamilton, strategia Red Bull a fost construită exact pe ideea ca Verstappen să recupereze pe final. În schimb, Mercedes a mers pe varianta ca Hamilton să tragă cât mai tare în prima parte a cursă, iar pe final să își conserve avantajul, pneurile sale fiind extrem de uzate. Evident, ar fi fost aproape imposibil ca pilotul Red Bull să îl mai depășească pe Hamilton, dar TAS nu poate să nu ia în considerare aceste variabile.
În concluzie, și dacă va avea câștig de cauză la Lausanne, Mercedes și Hamilton nu se vor putea bucura de titlul la piloți. FIA va pierde enorm la capitolul imagine și, posibil, va trebui să plătească despăgubiri.
Formula 1
Michael Masi, acuzat că a provocat prea mult rău competiției de către un fost pilot din Formula 1
14/01/2022 LA 11:43
Formula 1
De ce depinde prezența lui Lewis Hamilton în noul sezon de Formula 1! Pilotul, așteptat să se decidă
12/01/2022 LA 08:42