UPDATE / Comisarii cursei de la Abu Dhabi au respins ambele contestații depuse de Mercedes, astfel că Max Verstappen este în mod oficial campion mondial la Formula 1.
Asta cel puțin pentru moment, deoarece Mercedes mai are câteva căi de atac. Conform regulamentelor în vigoare, echipa germană are timp până joi să depună o contestație la TAS, lucru care probabil se va întâmpla. În aceste condiții, FIA se află într-o situație delicată și titlul mondial acordat lui Verstappen va trebui confirmat de o altă instanță decât cea din Marele Circ.
Știrea inițială
Formula 1
Când vor fi anunțate rezultatele anchetei privind MP de la Abu Dhabi! Anunțul FIA
14/01/2022 LA 15:42
Max Verstappen a fost ocrotit de șansă și a trecut primul linia de sosire la cursa de la Abu Dhabi, încoronându-se astfel pentru prima dată campion mondial. Totul părea pierdut pentru olandez când mai erau 6 tururi de parcurs, acesta fiind la 10 secunde distanță de Hamilton, dar ieșirea în decor a lui Latifi a aruncat în aer finalul de cursă.
Safety-car-ul a intrat pe circuit pentru ca pista să fie curățată, iar șeful cursei, Michael Masi, a devenit brusc omul cel mai important din toată povestea. Într-un timp relativ scurt, acesta a avut de luat cea mai grea decizie din viața sa. În cele din urmă a hotărât ca ultimul tur să se parcurgă sub steag verde, iar Verstappen, care trecuse pe la boxe pentru a schimba pneurile, l-a depășit cu ușurință pe Hamilton și a câștigat cursa.
Sărbătoarea a fost imensă în standurile Red Bull, chiar dacă Verstappen a recunoscut că a avut șansă. Hamilton a avut și el un discurs echilibrat, neamintind niciun cuvânt de episodul care a decis cursa, dar Toto Wolff și ceilalți oameni de decizie de la Mercedes nu au acceptat rezultatul.

Mercedes a depus două contestații după cursa de la Abu Dhabi

La scurt timp cupă terminarea cursei, Mercedes a contestat rezultatul în mod oficial, astfel că stewarzii sunt în fața unei situații inedite și trebuie să ia o decizie, deloc ușoară. Principala nemulțumire a celor de la Mercedes este legată schimbarea bruscă a hotărârii lui Michael Masi după ce safety-car-ul a intrat pe pistă, moment în care între Hamilton și Verstappen erau 5 mașini întârziate.
Inițial, șeful cursei a transmis că cei 5 piloți ajunși cu un tur (Lando Norris, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Charles Leclerc și Sebastian Vettel) nu au dreptul să depășească mașina de siguranță pentru a ajunge ulterior în coada plutonului. Cei de la Red Bull s-au plâns de această situație, deoarece i-ar fi îngreunat serios munca lui Verstappen la ieșirea safety-car-ului de pe circuit.
Decizia inițială a fost modificată în ultimul moment. Piloții întârziați au depășit până la urmă safety-car-ul, ceea ce i-a permis lui Verstappen să vină imediat în spatele lui Hamilton înainte de ultimul tur, iar ceea ce s-a întâmplat ulterior e deja istorie.
Citește și:

Mercedes are șanse mici de izbândă! Prima contestației a fost respinsă

Conform taberei Mercedes, regulamentul nu a fost respectat de către șefii cursei, dar acesta nu a fost singurul lucru contestat. Șefii echipei germane au insinuat că mașina lui Verstappen a fost preț de câteva secunde în fața monopostului lui Hamilton, înainte ca safety-car-ul să iasă de pe circuit, lucru interzis de regulament.
Conform ultimelor informații apărute în presa de specialitate, această parte a contestației a fost deja respinsă de către comisari. Aceștia au admis că mașina lui Verstappen a fost pentru o perioadă scurtă de timp în fața celei conduse de Hamilton, dar totul s-a întâmplat într-o perioadă de oscilație între accelerație și frânare, iar olandezul s-a retras la timp, astfel că atunci când mașina de siguranță a ieșit de pe circuit, monopostul său era în poziție regulamentară.
Dacă s-ar fi constatat că Verstappen a greșit în acest sens, acesta ar fi putut fi penalizat cu 5 secunde, suficient pentru a-l priva de titlul mondial pe care deja l-a sărbătorit.
Astfel, cei de la Mercedes mai au o sigură speranță, privind primul punct al contestației, dar e evident că și acolo șansele de izbândă sunt reduse pentru team-ul german. Regulamentul este întradevăr interpretabil în multe puncte, lucru observat de multe ori de pe parcursul acestui sezon, dar de aici până la a se schimba campionul mondial în birouri e un drum prea lung. În cazul probabil în care stewarzii vor respinge definitiv contestația celor de la Mercedes, există posibilitatea ca totul să se decidă în instanță.
Formula 1
Michael Masi, acuzat că a provocat prea mult rău competiției de către un fost pilot din Formula 1
14/01/2022 LA 11:43
Formula 1
De ce depinde prezența lui Lewis Hamilton în noul sezon de Formula 1! Pilotul, așteptat să se decidă
12/01/2022 LA 08:42