Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Piloții din Formula 1 au spus stop! Front comun împotriva schimbărilor! Alonso și Verstappen, vehemenți

Nicu Savin

Publicat 01/03/2024 la 09:39 GMT+2

Noul sezon din Formula 1 a început joi, odată cu primele sesiuni de antrenamente libere din Bahrain, unde sâmbătă va avea loc cursa inaugurală. Vor urma alte 23 de Mari Premii, în ceea ce va fi cel mai lung sezon din istorie, iar piloții fac front comun împotriva extinderii și mai mult a calendarului.

Balról jobbra: Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Alexander Albon, Fernando Alonso, Max Verstappen, Lando Norris

Credit imagine: AFP

Cel mai lung sezon din istoria Formulei 1 a pornit la drum la Sakhir, acolo unde este în plină desfășurare Marele Premiu al Bahrainului. Joi au avut loc primele două sesiuni de antrenamente libere, azi va avea loc cea de-a 3-a și calificările, iar sâmbătă prima cursă a anului.
Pentru această stagiune, organizatorii au impus multe noutăți, cea mai discutată fiind extinderea calendarului la 24 de etape. Vor fi două perioade de vacanță, dar și multe Grand Prix-uri cu numai o săptămână între ele, ceea ce este foarte extenuant pentru toată lumea implicată.
Piloții, principalii actori din "Marele Circ", nu au niciun cuvânt de spus când se stabilește calendarul, însă aceștia sunt hotărâți să spună "STOP". La conferințele de presă de dinaintea Marelui Premiu al Bahrainului, nume importante din grilă și-au manifestat dezacordul cu programul tot mai aglomerat, mai ales că există zvonuri că în anii următori vor fi și mai multe etape.

Calendarul încărcat din Formula 1 îi deranjează tot mai mult pe piloți

La unison, Sainz, Alonso, Hamilton sau Verstappen au explicat că numărul mai mare de curse nu crește nivelul și spectacolul, ci din contră, acest lucru riscă să scadă interesul pentru acest sport, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt piloții.
"Îmi place fotbalul din Liga Campionilor, pentru că se întâmplă lucruri deosebite și iese mai mult în evidență. Formula 1 trebuie să rămână ceva exclusivist. Riscăm să devenim prea monotoni și să-i facem pe oameni să-și piardă pofta 'de mâncare'-", a spus Sainz, citat de Mundo Deportivo.
"Suntem cu mult peste limită. Dacă cineva nu înțelege acest lucru, va ajunge ceva negativ pentru F1. Acest lucru nu este durabil pentru nimeni", a spus Alonso, la care Hamilton a adăugat că limita e deja depășită și a cerut în mod clar să se pună accent pe calitate, nu pe cantitate.
Max Verstappen nu s-a ferit nici el să abordeze acest subiect și a insistat că nu va avea viață lungă în "Marele Circ" dacă se va continua cu astfel de calendare supra-încărcate: "Știu sigur că nu voi petrece 10 ani de acum înainte concurând în 24 de curse pe an".
Așadar, conducătorii Marelui Circ se află prinși la mijloc într-o problemă care iese tot mai mult la suprafață în toate sporturile, nu doar în Formula 1. Pe de o parte, fanii vor cât mai mult conținut și plătesc pentru asta, dar sportivii sunt suprasolicitați și va veni o vreme când se vor răzvrăti. Totuși, veniturile lor uriașe nu ar fi posibile fără banii din drepturi TV, sponsorizări sau alte surse, deci fiecare parte implicată are dreptatea sa și va fi greu de ajuns la un numitor comun.
"Poate credeți că noi, ca piloți, muncim doar în week-end-uri, dar nu e așa. Avem multe angajamente. Practic stoarceți totul de la noi", a spus Checo Perez, care a folosit termenul zombi pentru a descrie oboseala acumulată de el și colegii de breaslă anul trecut, la Marele Premiu din Las Vegas sau la cel din Abu Dhabi.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo