Finala Cupei Africii pe Națiuni a fost una extrem de disputată de la început până la sfârșit. Senegalul a început în forță și în minutul 4 a primit penalty. Cel care și-a ausmat responsabilitatea executării a fost Sadio Mane. Atacantul lui Liverpool a optat pentru o execuție în forță, dar Gabaski, portarul Egiptului, a avut o interveție miraculoasă.
Înainte de executarea loviturii de pedeapsă, Mo Salah a fost surprins oferindu-i sfaturi lui Gabaski și s-a dovedit că acestea au fost cu folos.
World Cup Qualification CAF
Sadio Mane, după calificarea Senegalului la Cupa Mondială: "Am fost mai norocos"
30/03/2022 LA 16:10
La aceeași fază, Salah a protestat pentru acordarea penalty-ului, dar centralul Gomes a gestionat impecabil situația. Sud-africanul i-a explicat atacantului de la Liverpool că el este cel care i-a deciziile într-un mod mai puțin obișnuit, fiind surprins oferindu-i fluierul lui Salah, ca un îndemn ironic de a arbitra el partida.

Senegal, campiona Africii pentru prima dată în istorie

Echilibrul a persistat apoi pe teren, iar singura șansă notabilă de a se deschide scorul până la pauză i-a aparținut lui Salah. Egipteanul a luat o acțiune pe cont propriu și a șutat pe colțul scurt, dar Mendy a fost atent și a respins.
În repriza secundă, prudența a fost cuvântul de ordine la fiecare dintre echipe, miza partidei spunându-și cuvântul. S-a ajuns astfel în prelungiri, unde Senegalul a fost echipa mai ofensivă. Gabaski a fost însă într-o zi mare, reușind trei intervenții excelente în fața lui Bamba Dieng, în minutele 92, 100 și 115.
Ulterior, nu s-a mai întâmplat nimic deosebit și pentru a 9-a oară în istorie finala Cupei Africii s-a decis la penalty-uri. După două serii de lovituri, Senegalul a fost în față (2-1), Abdelmonem trăgând în bară pentru Egipt. Bouna Sarr, fundașul lui Bayern, a ratat a 3-a execuție pentru Senegal, iar Hamdi a restabilit egalitatea cu o execuție sigură.
Dieng a înscris apoi pentru Senegal, iar Mendy a parat șutul lui Mohanad Lasheen și Mane era față în față cu istoria. De această dată, atacantul lui Liverpool a tras impecabil și Senegal și-a adjudecat victoria, una meritată, ținând cont de ceea ce s-a întâmplat pe parcursul turneului, dar și în finală.
Așadar, Senegalul a câștigat pentru prima dată în istorie Cupa Africii pe Națiuni. Senegalezii mai jucaseră două finale, în 2002 și 2019. De partea cealaltă, Egiptul a pierdut pentru a 3-a oară în ultimul act, după edițiile din 1962 și 2017. Naționala "faraonilor" rămâne totuși cea mai titrată echipă din această competiție, cu 7 succese, două mai multe decât Camerun.
World Cup Qualification CAF
Scandal uriaș după Senegal-Egipt: "Echipa noastră a fost expusă rasismului. Am trimis probe la FIFA"
30/03/2022 LA 07:06
World Cup Qualification CAF
Mane, la Mondial, Salah, acasă! Senegalul a trecut dramatic de Egipt și va juca în Qatar
29/03/2022 LA 19:55