Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Senegal, campiona Africii pentru prima dată în istorie! Mane, demon și apoi înger în finala cu Egipt

Nicu Savin

Actualizat 07/02/2022 la 01:10 GMT+2

Senegal s-a impus la penalty-uri contra Egiptului în finala Cupei Afrciii pe Națiuni. Sadio Mane a transformat lovitura decisivă, după ce starul lui Liverpool ratase o lovitură de pedeapsă în timpul regulamentar.

Senegal's defender Kalidou Koulibaly (C) holds the trophy as he celebrates with teammates after winning the Africa Cup of Nations (CAN) 2021 final football match between Senegal and Egypt at Stade d'Olembe in Yaounde on February 6, 2022.

Credit imagine: Getty Images

Finala Cupei Africii pe Națiuni a fost una extrem de disputată de la început până la sfârșit. Senegalul a început în forță și în minutul 4 a primit penalty. Cel care și-a ausmat responsabilitatea executării a fost Sadio Mane. Atacantul lui Liverpool a optat pentru o execuție în forță, dar Gabaski, portarul Egiptului, a avut o interveție miraculoasă.
Înainte de executarea loviturii de pedeapsă, Mo Salah a fost surprins oferindu-i sfaturi lui Gabaski și s-a dovedit că acestea au fost cu folos.
La aceeași fază, Salah a protestat pentru acordarea penalty-ului, dar centralul Gomes a gestionat impecabil situația. Sud-africanul i-a explicat atacantului de la Liverpool că el este cel care i-a deciziile într-un mod mai puțin obișnuit, fiind surprins oferindu-i fluierul lui Salah, ca un îndemn ironic de a arbitra el partida.

Senegal, campiona Africii pentru prima dată în istorie

Echilibrul a persistat apoi pe teren, iar singura șansă notabilă de a se deschide scorul până la pauză i-a aparținut lui Salah. Egipteanul a luat o acțiune pe cont propriu și a șutat pe colțul scurt, dar Mendy a fost atent și a respins.
În repriza secundă, prudența a fost cuvântul de ordine la fiecare dintre echipe, miza partidei spunându-și cuvântul. S-a ajuns astfel în prelungiri, unde Senegalul a fost echipa mai ofensivă. Gabaski a fost însă într-o zi mare, reușind trei intervenții excelente în fața lui Bamba Dieng, în minutele 92, 100 și 115.
Ulterior, nu s-a mai întâmplat nimic deosebit și pentru a 9-a oară în istorie finala Cupei Africii s-a decis la penalty-uri. După două serii de lovituri, Senegalul a fost în față (2-1), Abdelmonem trăgând în bară pentru Egipt. Bouna Sarr, fundașul lui Bayern, a ratat a 3-a execuție pentru Senegal, iar Hamdi a restabilit egalitatea cu o execuție sigură.
Dieng a înscris apoi pentru Senegal, iar Mendy a parat șutul lui Mohanad Lasheen și Mane era față în față cu istoria. De această dată, atacantul lui Liverpool a tras impecabil și Senegal și-a adjudecat victoria, una meritată, ținând cont de ceea ce s-a întâmplat pe parcursul turneului, dar și în finală.
Așadar, Senegalul a câștigat pentru prima dată în istorie Cupa Africii pe Națiuni. Senegalezii mai jucaseră două finale, în 2002 și 2019. De partea cealaltă, Egiptul a pierdut pentru a 3-a oară în ultimul act, după edițiile din 1962 și 2017. Naționala "faraonilor" rămâne totuși cea mai titrată echipă din această competiție, cu 7 succese, două mai multe decât Camerun.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol