Prima semifinală de la Cupa Africii le-a adus față în față pe Senegal și Burkina Faso, iar prima repriză s-a desfășurat în aceeași notă ca aproape toate meciurile din această competiție. Prudența a fost cuvântul de ordine pentru ambele echipe, deși Senegalul a avut mai mult inițiativa, lucru normal dacă ținem cont de valoarea individuală a jucătorilor.
Prima jumptate a marcat un lucru rar în fotbal. Arbitrul a dictat de două ori penalty pentru Senegal, dar de fiecare dată a revenit asupra deciziei după consultarea VAR. Prima dată s-a întâmplat în minutul 30, iar a 2-a oară în prelungirile primei părți, la o fază în care mingea a atins mâna unui jucător din Burkina, dar s-a considerat, după vizionarea reluărilor, că nu a existat intenție.

Senegal, pentru a 3-a oară în finala Cupei Africii

World Cup Qualification CAF
Sadio Mane, după calificarea Senegalului la Cupa Mondială: "Am fost mai norocos"
30/03/2022 LA 16:10
În repriza secundă Senegalul a fost și mai insistentă în atac, iar acest lucru a dat roade în cele din urmă. În minutul 70, Abdou Diallo, fundașul lui PSG, a profitat de o bâlbâială în careul advers în urma unei faze fizxe și a dezghețat tabela du un șut din apropierea porții.
Naționala lui Mane a făcut 2-0 în minutul 76. Starul lui Liverpool a recuperat o minge în preajma careului și i-a pasat ideal lui Idrissa Gueye, iar mijlocașul lui PSG a înscris fără probleme și părea că meciul este închis.
Nemaiavând nimic de pierdut, Burkina Faso s-a aruncat în atac, iar Ibrahim Toure a redus din diferență în minutul 82, cu o reluare din voleu, din interiorul careului. Sadio Mane a avut însă ultimul cuvânt, finalizând cu stil un contra-atac școală al echipei sale în minutul 87.
Așadar, Senegal este prima finalistă a Cupei Africii pe Națiuni. Mane & Co vor juca pentru titlu contra învingătoarei din a 2-a semifinală, Camerun - Egipt, care va avea loc joi seara.
Pentru Senegal este a 3-a oară când se califică în finala Cupei Africii, dar reprezentativa din nord-vestul continentului african nu a cucerit niciodată trofeul. În 2002, Senegalul a pierdut la penalty-uri contra Camerunului, iar în 2019 a cedat cu 1-0 în fața Algeriei.
World Cup Qualification CAF
Scandal uriaș după Senegal-Egipt: "Echipa noastră a fost expusă rasismului. Am trimis probe la FIFA"
30/03/2022 LA 07:06
World Cup Qualification CAF
Mane, la Mondial, Salah, acasă! Senegalul a trecut dramatic de Egipt și va juca în Qatar
29/03/2022 LA 19:55