Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Situație incredibilă la Cupa Africii! O echipă întreagă, în grevă cu 3 zile înainte de optimi

Nicu Savin

Publicat 26/01/2024 la 19:33 GMT+2

Faza grupelor de la Cupa Africii s-a terminat, iar sâmbătă vor avea loc primele meciuri din optimile de finală. Naționala Guineei va juca în această fază, dar jucătorii au intrat în grevă și au refuzat să se antreneze cu numai 3 zile înainte de duelul cu Guineea Ecuatorială. Fotbaliștii au protestat astfel pentru neplata primelor de calificarea la turneul continental, a căror valoare este infimă.

Serhou Guirassy - Guinea

Credit imagine: Getty Images

Cupa Africii este întotdeauna un izvor nesecat de controverse și situații neobișnuite pentru fotbalul de cel mai înalt nivel, iar ediția din acest an nu face excepție. Faza grupelor a ajuns la final și la scurt timp au ieșit în evidență două episoade rare.
Coasta de Fildeș s-a calificat in-extremis în optimi și s-a trezit că nu are antrenor, deoarece selecționerul Jean-Louis Gasset fusese demis în urma eșecului cu Guineea Ecuatorială. Șefii Federației au dorit să-l împrumute pentru restul turneului pe Herve Renard, selecționerul naționalei feminine a Franței, dar acest lucru nu a fost posibil. O altă controversă majoră este legată de naționala Guineei, calificată de asemenea în optimi.

Jucătorii Guineei au refuzat să se antreneze cu 3 zile înainte de a juca în optimile Cupei Africii

Echipa la care joacă Serhou Guirassy, unul dintre cei mai în formă atacanți ai momentului (17 goluri pentru Stuttgart în acest sezon), a intrat în grevă cu numai 3 zile înaintea duelului cu Guineea Ecuatorială din optimi. Conform RMC Sport, toți jucătorii au refuzat să se antreneze joi, deoarece primele de calificare nu le-au fost plătite.
Sursa citată notează că suma care le-au fost promisă jucătorilor e infimă: 10.000 de dolari de om. Totuși, banii nu au ajuns în conturile lor și aceștia au decis să transmită un avertisment. Fotbaliștii nu au putut fi convinși să renunțe la protest, deși selecționerul și reprezentanții Federației au insistat că totul se va rezolva în cel mai scurt timp.
În afară de Guirassy, Guineea are în lot mulți alți jucători care joacă la nivel înalt: 6 vin de la echipe din Ligue 1, unul din La Liga și alți doi din Bundesliga. De asemenea, alți internaționali ai Guineei joacă în campionate precum cel al Belgiei, Greciei, Turciei, Olandei sau Arabiei Saudite. În aceste condiții, e clar că jucătorii nu depind de suma de 10.000 de dolari, dar faptul că federalii nu s-au ținut de promisiune i-a deranjat profund.
Guineea a făcut parte din Grupa C la Cupa Africii și s-a calificat în optimi după ce a terminat pe locul 3, cu 4 puncte. Naționala antrenată de Kaba Diawara a început turneul final cu o remiză contra Camerunului (1-1), după care a învins Gambia cu 1-0. În ultimul meci, Guineea a pierdut cu 0-2 contra Senegalului, campioana en-titre, dar era aproape sigur că va juca în faza următoare.
Guineea are o șansă mare să se califice în sferturi, deoarece va întâlni în optimi Guineea Ecuatorială, marea revelație a competiției. Micuța reprezentativă din vestul Africii Centrale a furnizat o supriză imensă, câștigând o grupă cu Nigeria, Coasta de Fildeș și Guineea-Bissau.
Cea mai bună performanță a Guineei la Cupa Africii a fost locul doi la ediția din 1976. Guineea a mai ajuns de două ori până în sferturi, iar la precedentele două ediții s-a oprit în optimi.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo