Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cât de importantă a fost școala străină în vederea calificării României la EURO 2024. 6 jucători, crescuți în afară

Maria Olteanu

Publicat 22/11/2023 la 21:34 GMT+2

România s-a calificat la turneul final al Campionatului European 2024 de pe primul loc al grupei I, după ce a reușit să învingă Elveția aseară, pe teren propriu, scor 1-0. Un rol important în această calificare îl are și școala străină de fotbal, unde cel puțin 6 jucători au fost crescuți și modelați mai mult comparativ cu ceea ce au beneficiat în propria lor țară.

Radu Drăgușin, în Elveția - România

Credit imagine: Getty Images

România s-a impus aseară, pe Arena Națională, cu scorul de 1-0, în fața Elveției, în ultimul meci din preliminariile EURO 2024. "Tricolorii" au terminat grupa I pe prima poziție și vor fi în urna a doua la tragerea la sorți a grupelor de la turneul final, programată pe 2 decembrie.
Echipa lui Edi Iordănescu a încheiat preliminariile fără înfrângere, cu 6 victorii și 4 rezultate de egalitate, dar și cu un golaveraj foarte bun, de 16-5.
Per total, pentru cele cinci acțiuni din acest an, în drumul spre EURO 2024, Edi Iordănescu a contat pe 32 de fotbaliști. 6 dintre aceștia sunt școliți, în mare parte a carierei lor, de școala de fotbal din străinătate, luând contact cu lumea fotbalului din afară încă de la o vârstă fragedă.
Eurosport.ro îți va prezenta mai jos traseul celor șase fotbaliști care au învățat ABC-ul fotbalului și cele mai importante lecții despre acest sport în afara țării.
De asemenea, străinătatea continuă să fie un loc care dă tot mai mulți jucători la echipa națională. Pentru acțiunea din această lună, cu Israel și Elveția, Edward Iordănescu a chemat la lot 28 de jucători. Daniel Bîrligea s-a accidentat în primele zile de la reunire, așa că în lot au rămas 27 de oameni, după ce selecționerul a decis să nu mai cheme pe nimeni în locul său. Dintre cei 27 de jucători pe care Iordănescu i-a avut la dispoziție, 19 evoluează în străinătate.
Citește și:

Școala străină ne-a construit și ea tricolorii cu care am ajuns la Euro

Din cei 32 de jucători care au pus umărul la calificarea României la turneul final din Germania, de vara viitoare, șase dintre ei au cunoscut ascensiunea dincolo de granițele țării: Radu Drăgușin, Andrei Rațiu, Marius Marin, George Pușcaș, Ionuț Radu și Alexandru Dobre.
Chiar dacă mersul firesc al lucrurilor ar fi ca jucătorii să crească în țară și abia mai apoi să se trensfere la echipe de top din campionatele puternice ale Europei, unii au urmat un drum invers. Au crescut în străinătate, printre cei mai buni, iar acum revin în țară pentru echipa lor națională și dorința de a ajunge la cele mai importante competiții alături de România.
1. Radu Drăgușin
A fost unul dintre cei mai importanți fotbaliști pe care s-a bazat Edi Iordănescu în aceste preliminarii, un punct de siguranță în defensiva tricolorilor și un reper pentru mulți ani de acum înainte în formația de start a României.
Ca număr de minute, Drăgușin este al doilea cel mai folosit om în aceste preliminarii, cu 855 de minute, integralist în 9 partide.
Născut la București, chiar dacă a luat contactul cu lumea fotbalului în capitală, pașii cei mari spre ascensiunea sa în carieră i-a cunoscut în Italia, unde a devenit tot mai bun.
La doar 7 ani s-a alăturat, în 2009, celor de la Sportul Studențesc, unde a activat la echipele de tineret până în 2013. A jucat acolo până când clubul s-a desființat, iar mai apoi s-a mutat la Regal Sport București.
Radu Drăgușin
Pasul cel mare și cel mai important pentru definirea carierei sale a venit pe când avea doar 16 ani, în 2018, fiind transferat de clubul italian Juventus pentru suma de 260.000 de euro.
A evoluat la juniorii Under 17 și mai apoi pentru cei Under 19, iar la nici 18 ani a debutat pentru Juventus U23. În toamna lui 2020 a fost convocat în premieră la prima echipă a lui Juve, iar debutul a venit pe 13 decembrie 2020. De la Juventus, a fost împrumutat mai apoi la Sampdoria și Salernitana, iar acum este om de bază în angrenajul celor de la Genoa.
2. Andrei Rațiu
Născut la Aiud, în Alba, Rațiu s-a mutat în Spania pe când avea doar 6 ani, așa că primele sale amintiri fotbalistice datează din străinătate. Spania a fost mereu casa sa, chiar dacă a revenit în România cu inima deschisă pentru a purta tricolorul pe piept.
Ratiu (Romania U21)
La Villarreal și-a petrecut cea mai mare parte a junioratului, de la echipele de tineret și până la prima echipă. În 2021 a plecat la Huesca, iar din acest an este la Rayo Vallecano, în La Liga, unde îi are adversari pe cei de la Real Madrid și Barcelona.
3. Marius Marin
Născut la Timișoara, Marius Marin și-a făcut junioratul în orașul natal, la ACS Poli, dar mare parte a carierei sale a petrecut-o în Italia, acolo unde a plecat la 18 ani.
Sassuolo a pus ochii pe fotbalistul bănățenilor și l-a transferat în 2016, iar mai apoi internaționalul român a fost împrumutat la Catanzaro și Pisa. Până la urmă, Marin a semnat definitiv cu Pisa în 2019, acolo unde evoluează și acum, după mai bine de 7 ani.
Marius Marin impresionează la Pisa, în Serie B
4. George Pușcaș
Născut la Marghita, în județul Bihor, atacantul României a început fotbalul la Liberty Oradea, acolo unde a fost remarcat de cei de la Internazionale Milano, care l-au adus la 17 ani inițial sub formă de împrumut și mai apoi l-au cumpărat definitiv.
După un sezon foarte bun la echipa de juniori a lui Inter, Pușcaș a fost împrumutat în Serie B, la Bari și Benevento, cu cea din urmă reușind promovarea în Serie A.
George Puscas
În continuare, Pușcaș a continuat să evolueze în Italia, până în 2019, când a semnat cu Reading, în Anglia. Din 2022 a revenit în Italia, iar acum este coleg cu Drăgușin, la Genoa.
5. Ionuț Radu
Născut la București, portarul Ionuț Radu a început fotbalul la academia de tineret a FC Viitorul București, iar la 8 ani a fost adus la juniorii celor de la FC Steaua. Ultima sa aventură în țară a fost la Dinamo, înainte de a pleca la 16 ani, în Italia, unde s-a transferat în 2013 la Serie C2 Pergolettese.
Ionut Radu
Evoluțiile bune l-au adus în atenția celor de la Inter, care l-au transferat în acea vară la echipa sa Primavera.
În următorii ani a fost împrumutat la mai multe formații din Italia, iar mai apoi, în 2023, în Franța, la Auxerre. La 10 ani de când a plecat din țară, Radu a ajuns la începutul acestui sezon în Premier League, la Bournemouth.
6. Alexandru Dobre
Născut la București, Dobre și-a început junioratul la Viitorul Cluj, iar în 2016, la 18 ani, a plecat în Anglia, la Bournemouth, unde a fost cooptat în echipa sub 21 de ani.
Din 2017 a fost împrumutat la mai multe formații din Anglia, până în 2020, când a semnat cu echipa din Ligue 1, Dijon. În 2023 a fost împrumutat de Famalicão în Portugalia, iar în vara acestui an a semnat un contract definitv cu gruparea lusitană.
Alexandru Dobre, foto: news.ro
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo