Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Moldova magică! Frații noștri depind doar de ei pentru o calificare istorică la Euro 2024

Cristian Mihală

Actualizat 16/10/2023 la 08:28 GMT+3

Moldova este una dintre marile surprize din actualele preliminarii pentru Euro 2024. Frații de peste Prut au prestații fantastice în calificările pentru turneul final și depind doar de ei pentru a merge în Germania, cu două etape rămase de disputat.

Moldova, prestații excelente în preliminariile Euro 2024

Credit imagine: Eurosport

Moldova a dat lovitura la Varșovia, aseară, când a rezistat asaltului din a doua repriză a "leșilor". Fără Lewandowski, accidentat, Polonia a obținut doar un egal contra tricolorilor și și-au compromis în bună măsură șansele de a ajunge la competiția de anul viitor.
Abonată la ultimele locuri din grupă în preliminariile pentru Euro sau pentru Mondial, Moldova e acum la cea mai bună campanie de calificare din istorie. A obținut 4 puncte din dubla cu Polonia și, deși e pe locul 4 în grupa E, depinde doar de ea pentru a merge la turneul final. Într-o grupă în care Albania are calificarea ca și acontată (are 3 puncte în plus față de locul 3 și meci cu Insulele Feroe în ultima rundă), Moldova poate scrie istorie.

Moldova visează la Euro 2024

Astfel, dacă tricolorii obțin 6 puncte din dubla cu Albania și Cehia, din noiembrie, vor fi siguri de prezența în premieră la un turneu final. Basarabenii pot ajunge la Euro și cu un egal și o victorie, atâta vreme cât succesul e obținut în fața Cehiei. În acest context, naționala lui Soucek (doar 1-0 aseară acasă, pe final, cu Feroe), nu trebuie să învingă în Polonia.
Indiferent dacă va obține sau nu unul din primele două locuri în Grupa E, Moldova a scris deja istorie în actualele preliminarii, adunând deja 9 puncte, un record al său în calificările pentru Euro.
Clasament Grupa E
1. Albania – 13 puncte (6 meciuri)
2. Cehia – 11 puncte (6 meciuri)
3. Polonia – 10 puncte (7 meciuri)
4. Moldova – 9 puncte (6 meciuri)
5. Insulele Feroe – 1 punct (7 meciuri)
Partide rămase de disputat
  • 17 noiembrie: Moldova - Albania, Polonia - Cehia
  • 20 noiembrie - Cehia - Moldova, Albania - Insulele Feroe
Trebuie spus că Moldova nu e singura națională din lumea a 3-a a fotbalului cu șanse de calificare la Euro. Luxemburg "stă" și mai bine în grupa din care Portugalia s-a calificat deja.
De menționat că fraii de peste Prut fac aceste preliminarii de excepție după o perioadă foarte slabă, astfel că nimic nu anunța acest reviriment. Astfel, în perioada 2021-2022, Moldova a suferit 10 eșecuri la rând, pierzând inclusiv în fața Insulelor Feroe sau a Ugandei. În ultimele 13 meciuri, vecinii de la nord-est au mai cedat doar în 4 rânduri.
7 echipe s-au calificat deja pentru Euro 2024: Germania (țara gazdă), Franța, Portugalia, Belgia, Spania, Scoția și Turcia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo