Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Situația la zi în preliminariile CM din Qatar! O națională prezentă la ultimele 6 ediții, în pericol

Nicu Savin

Actualizat 14/10/2021 la 11:30 GMT+3

Calificările pentru Campionatul Mondial din Qatar au intrat în linie dreaptă. Doar 3 echipe sunt deocamdată 100% sigure de prezența la turneul final. Majoritatea forțelor lumii sunt în pole-position pentru calificare, dar există și naționale de mare tradiție care ar putea rata competiția de anul viitor.

FIFA World Cup 2022 Qatar

Credit imagine: Getty Images

Campionatul Mondial din Qatar, care va avea loc în perioada 21 noiembrie - 18 decembrie 2022, va fi ultimul la care vor participa doar 32 de echipe, astfel că lupta pentru un loc la turneul final este foarte strânsă pe toate continentele.
Până acum, doar 3 echipe sunt calificate matematic la competiția supremă din fotbalul mondial: Qatar, în calitate de țară gazdă, respectiv Germania și Danemarca, care au câștigat deja grupele din care fac parte.
Majoritatea forțelor fotbalistice ale lumii sunt și ele cu un pas la turneul final, dar există și formații obișnuite cu participarea la mondiale care se află în pericol să rateze prezența. În cele ce urmează vă vom prezenta situația din preliminarii de pe fiecare continent în parte.

Europa | Italia, Spania, Portugalia sau Olanda nu sunt sigure de calificarea directă

"Bătrânul Continent" are alocate 13 locuri la mondialul din 2022: cele 10 câștigătoare ale grupelor preliminare și 3 echipe care vor ajunge în Qatar în urma barajului. Danemarca și Germania sunt deja califiacte, iar echipe precum Belgia, Anglia sau Franța au de îndeplinit simple formalități pentru a obține biletele la turneul final.
Există însă și câteva grupe unde totul se va decide pe ultima sută de metri, în urma unor adevărate finale. În Grupa A, lider este Serbia, care are un punct peste Portugalia, dar lusitanii au un meci mai puțin disputat. Chiar dacă Ronaldo & Co vor câștiga meciul din deplasare cu Irlanda, sârbii pot totuși să se califice direct, asta dacă vor câștiga ultimul meci din grupă, când vor juca pe terenul Portugaliei.
În Grupa B, Spania este în mare pericol să rateze locul 1 în grupă. Suedia are 2 puncte peste iberici și cele 2 echipe se vor întâlni în meci direct în ultimul meci din grupă. Presupunând că nordicii vor câștiga în deplasare cu Georgia, în penultima rundă, aceștia vor avea nevoie doar de un rezultat de egalitate în Spania pentru a merge direct la mondial. În plus, Spania mai are de jucat și pe terenul Greciei, iar un eventual insucces, coroborat cu o victorie a suedezilor în Georgia ar face ca ultimul meci din grupă să nu mai conteze pentru stabilirea locului 1.
Immobile Switzerland Italy
În Grupa C, Italia și Elveția vor juca cu calificarea pe masă în penultima etapă. Cele 2 echipe se află la egalitate de puncte, iar cine va câștiga va merge direct la mondial, deoarece în ultima etapă cele 2 formații vor avea adversari facili: campioana europeană va juca în deplasare cu Irlanda de Nord, iar Elveția va întâlni Bulgaria pe teren propriu. În caz de egalitate în disputa Italia - Elveția, e foarte posibil ca locul 1 din grupă să fie stabilit la golaveraj, care este primul criteriu de departajare. La acest capitol situația este foarte echilibrată: Italia are +11 (12-1) și Elveția +9 (10-1).
Situația este foarte strânsă și în Grupa G, unde Norvegia și Olanda se vor bate probabil pentru primul loc. Batavii sunt lideri, având 2 puncte avans peste scandinavi, dar au în față o deplasare dificilă în Muntenegru. Norvegia va juca în schimb acasă cu Letonia, iar un succes i-ar face pe Haaland & Co să fie la mâna lor. În ultimul meci, Norvegia va juca în deplasare cu Olanda, iar o victorie ar aduce calificarea la turneul final, indiferent de ce va face Portocala Mecanică în prealabil, în Muntenegru.
În Grupa H, Rusia și Croația vor juca de asemenea o adevărată finală pentru un loc în Qatar. Ambele formații au meciuri ușoare în penultima rundă, cu Cipru, respectiv Malta, iar în ultimul meci se vor duela la Zagreb. Rușii au prima șansă, deoarece au și varianta remizei, având 2 puncte în plus în clasament, dar avantajul terenului propriu al croaților ar putea conta.

Asia | Japonia, în pericol să rateze turneul final după ce a participat la 6 ediții consecutive

Asia are asigurate 4 locuri la Campionatul Mondial, iar o echipă de pe cel mai întins continent al lumii ar putea ajunge în Qatar prin intermediul barajului. În ultima rundă a calificărilor au ajuns 16 echipe, care au fost împărțite în 2 grupe de câte 8. Primele 2 echipe clasate în fiecare grupă merg direct la mondial, iar ocupantele locurilor 3 vor juca un meci de baraj, într-o singură manșă, iar câștigătoarea va avansa la un alt baraj, unde va întâlni o echipă dintr-o altă confederație.
După 4 etape (din 10) disputate, lucrurile par să se fi cristalizat, iar o surpriză foarte mare se întrevede la orizont. Japonia, prezentă constant la mondiale din 1998 încoace, este în mare pericol. Arabia Saudită și Australia conduc grupa cu 12, respectiv 9 puncte, în timp ce japonezii se află abia pe locul 4, cu numai 6 puncte, la egalitate cu surpriza Oman. Niponii au luat totuși o gură serioasă de oxigen în urma victoriei de acum câteva zile contra Australiei, dar programul nu-i avantajează, returul, care va fi probabil decisiv, urmând a se juca la Antipozi.
În cealaltă grupă din Asia, Iran și Coreea de Sud sunt pe primele 2 locuri și în mod normal nu ar trebui să aibă probleme în a rămâne acolo. Pe locul 3 este momentan Libanul, care va lupta cel mai probabil cu Iraq și Emiratele Arabe Unite pentru locul care duce la baraj.
Neymar (l.) und Lionel Messi

America de Sud | Brazilia și Argentina, ca și calificate

În America de Sud situația este sub control pentru principalele 2 forțe: Brazilia și Argentina. Cele două formații sunt pe primele 2 locuri în grupa unică de calificare și doar o nenorocire ar putea face să rateze prezența la mondiale, în condițiile în care primele 4 clasate se califică direct.
Situația este însă extrem de echilibrată în spate. Ecuador și Uruguay sunt pe locurile 3 și 4, cu câte 16 puncte, iar pe locul 5 se află Columbia, la un punct distanță. Paraguay, Chile și Peru păstrează și ele șanse bune măcar la locul 5, mai ales că fiecare formație mai are de jucat încă 7 partide, deci situația se poate schimba foarte ușor.
Locul 5 din această grupă preliminară va juca un baraj contra unei echipe din altă confederație, dar istoria a demonstrat că reprezentanta Americii de Sud s-a calificat mai mereu în aceste circumstanțe.

Africa | Ghana, Camerun sau Algeria ar putea privi mondialul la televizor

Africa are alocate 5 locuri la mondialul de anul viitor. În prezent, există 10 grupe preliminarii de câte 4 echipe, iar ocupantele primei poziții din fiecare grupă vor ajunge la baraj. Vor fi 5 dueluri care se vor juca în dublă manșă, iar câștigătoarele vor reprezenta Africa în Qatar.
Deocamdată, doar Senegal și Maroc sunt sigure de prezența în baraj, iar Egipt, Tunisia sau Nigeria sunt și ele cu un pas acolo. Există însă câteva grupe extrem de echilibrate, care se vor decide în urma ultimelor 2 etape, iar echipe de mare tradiție ar putea rata din fașă prezența la turneul final.
Algeria și Burkina Faso se află la egalitate în grupa A, iar naționala lui Mahrez nu are voie să facă pași greșiți. În grupa C, Coasta de Fildeș și Camerun își dispută prima poziție, ivorienii având avans de un punct, însă meciul decisiv se va juca la Yaounde.
Ghana, una dintre cele mai bune echipe din Africa în ultimii ani, este și ea într-o postură ingrată, aflându-se deocamdată cu un punct în spatele Africii de Sud. Totuși, ghanezii vor juca acasă meciul decisiv și cu o victorie s-ar califica la baraj.

America Centrală și de Nord | Costa Rica, șanse mici să ajungă la mondial

Faza finală a preliminariilor din zona CONCACAF presupune o grupă unică de 8 echipe. Primele 3 se califică direct la mondial, iar locul 4 va juca un baraj cu o națională dintr-o altă confederație. Mexic și Statele Unite sunt pe primele 2 locuri și e greu de crezut că vor rata prezența în Qatar.
Pe locul 3 se află momentan Canada, care a devansat-o pe Panama după victoria din ultimul meci, iar canadienii visează la o prezență la mondiale după o pauză de 36 de ani.
Costa Rica, echipă cu performanțe notabile la ultimele ediții de Campionat Mondial, este abia pe locul 5, la 4 puncte în spatele Canadei și riscă să rateze competiția de anul viitor. Mai sunt de jucat însă 8 etape în aceste preliminarii și lucrurile se pot schimba foarte repede.
Așadar, se știu foarte puține lucruri despre echipele care vor juca la mondialul de anul viitor, dar în scurt timp acestea se vor cristaliza. Evident, sunt șanse mari să apară și surprize, atât plăcute, dar mai ales neplăcute, iar mulți fotbaliști de talie mondială vor avea liber în iarna viitoare, când va avea loc turneul final din Qatar.
Program Premier League, etapa 8 - Eurosport 2021/2022
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo