Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

EURO 2024, cel mai avansat turneu final din punct de vedere tehnologic! Cum vor fi ajutați arbitrii

Bianca Dumitru

Publicat 10/04/2024 la 10:43 GMT+3

Au mai rămas circa două luni până la startul Campionatului European de fotbal din 2024. Competiția se anunță a fi cea mai avansată din punct de vedere tehnologic, arbitrii urmând a fi ajutați de senzorii de mișcare din minge să identifice hențul sau offside-ul.

The UEFA European Championship trophy on the stage before the UEFA Euro 2024 qualifying group stage draw at Messe Frankfurt on October 09, 2022 in Frankfurt am Main, Germany

Credit imagine: Getty Images

Campionatul European de fotbal din 2024 va începe în aproximativ două luni. Competiția se anunță a fi cea mai avansată, arbitrii urmând a fi ajutați de tehnologii de ultimă oră pentru a evita greșelile.
Concret, Roberto Rosetti, directorul general al arbitrajului UEFA, a anunțat că la EURO 2024 se vor folosi offside-ul semi-automat și tehnologia pentru linia de poartă, iar mingea, care conține senzori speciali, va fi conectată la sistemul VAR.
Arbitrii vor fi ajutați, astfel, să identifice mai ușor situațiile de offside, henț sau penalty și nu se va mai pierde foarte mult timp pentru rezolvarea acestor incidente.
"Mingea oficială conține senzori de mișcare care trimit date precise în timp real, ajutând oficialii UEFA de meci și VAR să identifice fiecare atingere individuală a mingii, reducând timpul petrecut în rezolvarea incidentelor de offside, henț și penalty.
Datele vor fi, de asemenea, folosite pentru a crea grafice și vizualizări TV, asigurând beneficii fanilor de acasă, precum și jucătorilor de pe teren.
Roberto Rosetti, directorul general al arbitrajului UEFA, a explicat abordarea VAR cu sintagma 'Interferență minimă pentru beneficii maxime'. Cu alte cuvinte, VAR va interveni doar atunci când există dovezi ale unei greșeli clare și evidente. 'Vrem ca arbitrii să ia decizii pe teren. Ne dorim să folosim VAR numai atunci când există dovezi clare ale unei greșeli'.
În cazul unor faze de offside la limită, le cerem arbitrilor asistenți să țină steagul jos. Să îl ridice doar dacă sunt siguri. Dacă nu sunt 100% siguri, trebuie să țină steagul jos. Avem tehnologia avansată care poate interveni în cazul unor erori", se arată pe site-ul Federației Române de Fotbal.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo