Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

PREVIEW Finala UEFA Champions League, dintre PSG - Bayern Munchen

Nicu Savin

Actualizat 23/08/2020 la 21:09 GMT+3

În această seară va avea loc finala UEFA Champions League, dintre Paris Saint Germain și Bayern Munchen. Ultimul meci din această ediție inedită a competiției supreme din fotbalul european va avea loc pe Stadionul Da Luz din Lisabona, cu începere de la ora 22:00. Partida va putea fi urmărită în format livetext pe Eurosport.ro.

PSG – Bayern Munchen, LIVE TEXT în finala UEFA Champions League, de la ora 22.00

Credit imagine: Eurosport

Cel mai așteptat meci al anului în fotbalul european se va disputa astăzi în condiții speciale, dar chiar și așa miza rămâne una uriașă. Câștigătoarea dintre PSG și Bayern Munchen se va putea mândri cu titlul de "Regina" Europei cel puțin până în vara anului viitor.
Duelul va fi unul cât se poate de interesant, întrucât ambele echipe sunt conduse de antrenori germani. Thomas Tuchel a fost adus la PSG tocmai pentru a duce echipe spre gloria continentală, pentru că în Ligue 1, PSG ar putea câștiga titlul și cu antrenori mai puțin galonați. În schimb, Hansi Flick a fost văzut ca o soluție de avarie după debarcarea lui Niko Kovac, dar de la venirea sa pe bancă bavarezii traversează cea mai fastă perioadă din ultimii ani.
Zehn Spiele, zehn Siege: Der FC Bayern München zieht ungeschlagen ins Finale der Champions League

Bayern Munchen are 5 trofee Champions League

Bayern a avut un sezon fantastic. Pe plan intern a câștigat eventul fără prea mari emoții, iar în Champions League a defilat mai ceva ca în Bundesliga. Bavarezii au câștigat toate cele 10 meciuri din această ediție, înscriind 42 de goluri, având cea mai mare medie din istoria competiției (4,2 goluri/meci), eclipsând astfel performanța adversarei din această seară de acum 2 sezoane (PSG a avut o medie de 3,4 goluri/meci în 2017-2018).
Felul în care Bayern și-a distrus adversarii în drumul spre finală a fost unul uluitor, mai ales în fazele eliminatorii, chiar dacă și în grupe, Bayern a izbutit un 7-2 incredibil la Londra, cu finalista din sezonul trecut, Tottenham Hotspur. În optimi, victimă a fost Chelsea, care a încasat un 7-1 la general, iar apoi a urmat Barcelona, căreia Bayern i-a administrat cea mai dureroasă înfrângere din epoca modernă a fotbalului, un 8-2 care a tulburat apele pe Camp Nou. În semifinale, bavarezii nu au mai forțat decât atât cât au avut nevoie, dar chiar și așa au trecut lejer de Lyon, scor 3-0.
Bayern este văzută mare favorită de către specialiști, dar o finală poate aduce oricând lucruri neprevăzute, iar valoarea individuală a jucătorilor de la PSG este un motiv suficicent pentru a crede că vom avea un duel echilibrat.
Bayern a jucat 10 finale până acum în Champions League, câștigând 5 dintre ele, iar o victorie în această seară i-ar duce pe bavarezi pe locul 3 în topul celor mai galonate echipe din această competiție, la egalitate cu Liverpool, care are 6 trofee. Lider autoritar este Real Madrid cu 13 titluri, iar pe 2 e AC Milan cu 7.
c

PSG față în față cu istoria

Când qatarezii au preluat clubul din capitala Franței în 2011, principalul obiectiv a devenit cucerirea Champions League. S-au pompat sute și sute de milioane în această echipă în fiecare perioadă de transferuri, s-au schimbat mulți antrenori, dar parcă un blestem îi elimina pe francezi în fiecare an în mult prea devreme din această competiție. Nici măcar o semifinală nu a atins PSG în această perioadă în care an de an era văzută ca una dintre pretendente la cucerirea trofeului.
Situația specială din acest an părea că nu e în folosul parizienilor, campionatul din Franța fiind anulat (PSG a fost declarată campionaă fiind lider detașat în momentul întreruperii) din cauza pandemiei, astfel că PSG ajungea la Final 8-ul de la Lisabona cu numai 2 meciuri oficiale în picioare în ultimele 4 luni: Finala Cupei Franței cu Saint Etienne (1-0) și Finala cupei Ligii Franței cu Lyon (câștigată la penalty-uri).
Lipsa meciurilor s-a văzut în meciul din sferturi cu Atalanta, când PSG a tremurat până pe final, dar 2 goluri marcate în ultimele minute au adus calificarea în semifinale. Acolo, parizienii au întâlnit o altă revelație a competiției, Red Bull Leaipzig, iar diferența de valoare și-a spus cuvântul. PSG a câștigat fără drept de apel cu 3-0 și s-a calificat pentru prima oară în istorie în finala Champions League.
De altfel, PSG este doar a 5-a echipă din Hexagon care ajunge în finala Champions League (sau Cupei Campionilor), doar Olimpique Marseille reușind să pună mâna pe trofeu, în 1993 după o finală cu AC Milan.
Ovidiu Hategan va conduce la centru returul dintre Bayern Munchen și Chelsea din optimile de finală ale Champions League

PSG și Bayern Munchen și-au împărțit victoriile în întâlnirile directe din Champions League

Cele 2 echipe s-au mai întâlnit de 8 ori în epoca modernă a Champions League, dar de fiecare dată în faza grupelor. PSG a câștigat ambele partide din ediția 1994-1995, când francezii aveau să ajungă până în semifinale, dar apoi cele 2 echipe și-au împărțit victoriile, ficare câștigându-și meciurile de acasă. Ultimele întâlniri au avut loc în sezonul 2017-2018, când PSG s-a impus la Paris cu 3-0, iar bavarezii și-au luat revanșa la Munchen cu 3-1. Nici un meci dintre cele 2 echipe nu s-a încheiat la egalitate.
Indiferent cine va câștiga deseară, va reuși tripla, adică eventul în campionatul intern dublat de cucerirea celui mai important trofeu european. Bayern a reușit deja acest lucru în 2013 (după finala cu Borussia Dortmund, scor 2-1) și poate deveni doar a 2-a echipă care reușește această performanță de 2 ori în istorie, după Barcelona (2009 și 2015).
Cei doi antrenori nu se confruntă cu probleme de lot, fiecare având câte un singur indisponibil: Jerome Boateng va lipsi la Bayern, iar Keylor Navas la PSG.
Chiar dacă noi, românii, nici nu putem visa la o asemenea finală, vom fi totuși reprezentați la marele meci de la Lisabona. Ovidiu Hațegan va fi al 4-lea oficial al partidei, care va fi arbitrată la centru de Daniele Orsato din Italia, ajutat la cele 2 margini de conaționalii Lorenzo Manganelli și Alessandro Giallatini.
La pariuri, Bayern este favorită: 1,60 este cota ca Bayern să ridice trofeul, iar PSG are o cotă de 2,35. Cota ca meciul să intre în prelungiri este de 4,10, iar ca cele 2 echipe să ajungă la lovituri de departajare cota oferită de bookmakeri este 9.00.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo