Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Eroul Croației, Dominik Livakovic, direct în istoria Cupei Mondiale după ce a salvat trei penalty-uri

Eurosport
DeEurosport

Publicat 05/12/2022 la 21:11 GMT+2

Croația s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar după ce a trecut de Japonia la loviturile de departajare. Eroul vicecampioanei mondiale a fost Dominik Livakovic, portarul lui Dinamo Zagreb, care a apărat trei lovituri de la 11 metri. Performanța sa îl duce direct în istoria Cupei Mondiale.

Dominik Livakovic and Mario Pasalic of Croatia celebrate after their side won the penalty shoot out during the FIFA World Cup Qatar 2022 Round of 16 match between Japan and Croatia at Al Janoub Stadium on December 05, 2022 in Al Wakrah, Qatar

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Maria Olteanu
A fost o partidă incandescentă între Japonia și Croația în optimile de finală ale Campionatului Mondial. Asiaticii au deschis scorul, dar vicecampioana mondială a egalat și a împins meciul în prelungiri. S-a ajuns la penalty-uri în cele din urmă pentru a se stabili echipa care rămâne în competiție.
Acolo, Dominik Livakovic, portarul lui Dinamo Zagreb, a fost fost eroul Croației. Acesta a apărat trei lovituri de pedepasă și și-a dus echipa în sferturi, acolo unde va urma să întâlnească câștigătoarea partidei dintre Brazilia și Coreea de Sud, echipă care se va decide după confruntarea din această seară.
Odată cu cele trei lovituri de departajare parate, goalkeeper-ul Livakovic a intrat direct în istoria turneului final, aflându-se într-un top în care doar alți doi portari au mai ajuns până acum.
CITEȘTE ȘI:

Eroul Dominik Livakovic, în istoria CM

Croația a obținut biletele pentru sferturile de finală după o partidă dramatică cu Japonia, în care s-a văzut condusă. Vicecampioana mondială a avut nevoie de lovituri de pedeapsă pentru a trece de echipa asiatică, dar și de inspirația lui Dominik Livakovic, care a făcut minuni în poartă.
Portarul în vârstă de 27 de ani a reușit să oprească loviturile lui Minamino, Mitoma și Yoshida, pentru a-și califica țara în sferturi, dar și pentru a intra direct în istoria turneului final.
Așadar, croatul este doar al treilea portar din istorie care reușește trei intervenții la loviturile de departajare dintr-un meci de la Cupa Mondială.
Cel dintâi care a reușit așa ceva a fost portughezul Ricardo împotriva Angliei, la ediția din 2006 a Campionatului Mondial, în timp ce al doilea goalkeeper care se poate lăuda cu o astfel de performanță la turneul final este croatul Danijel Subasic, care s-a opus de trei ori, în 2018, la turneul final din Rusia, în fața jucătorilor din Danemarca.
Eroul Croației, Dominik Livakovic, este legitimat la Dinamo Zagreb, club de care aparține din vara anului 2015. Cotat de Transfermarkt la 8,5 milioane de euro, golakeeper-ul de 27 de ani are 37 de selecții la naționala țării sale.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo