Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Qatar se gândește să organizeze și Jocurile Olimpice! Cupa Mondială, dată drept exemplu pentru CIO

Alex Masgras

Publicat 04/12/2022 la 12:48 GMT+2

Cupa Mondială de fotbal organizată de Qatar este un prilej pentru micuța țară să demonstreze Comitetului Internațional Olimpic că poate organiza și Jocurile Olimpice. Potrivit presei din Anglia, Qatar vrea să își depună candidatura pentru ediția din 2036 a Jocurilor Olimpice.

VM-stadion Lusail i Qatar.

Credit imagine: Getty Images

În ciuda criticilor și a scandalurilor din jurul Cupei Mondiale de fotbal din 2022, Qatar consideră că organizarea turneului final este un real succes, iar următorul obiectiv pare și mai îndrăzneț. Potrivit The Guardian, Qatar vrea să își depună candidatura pentru a organiza Jocurile Olimpice din 2036.
Qatar a mai încercat să își depună candidatura în trecut. De fiecare dată însă, Comitetul Internațional Olimpic a considerat că o țară atât de mică nu are infrastructura necesară pentru a găzdui un asemenea eveniment, cu peste 10.000 de sportivi în 32 de sporturi și alte câteva milioane de spectatori.
Cu toate acestea, optimismul crește la Doha și Qatar speră să le demonstreze celor de la CIO, prin intermediul acestei Cupe Mondiale, că poate organiza un asemenea eveniment.
Citește și:

Se ia în calcul și o candidatură comună cu Arabia Saudită pentru Jocurile Olimpice din 2036

Potrivit sursei menționate anterior, Qatar și-ar dori să fie singura țară care organizează Jocurile Olimpice în 2036, dar se crede că se vor face presiuni pentru o candidatură comună, cu Arabia Saudită.
Cei de la The Guardian notează faptul că, la ediția din acest an a Cupei Mondiale,emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, membru CIO încă din 2002, s-a fotografiat alături de steagul Arabiei Saudite.
În ceea ce privește temperaturile ridicate din Qatar în timpul verii, Jocurile Olimpice ar putea fi mutate toamna. Nu ar fi pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. În 1964, Jocurile Olimpice de la Tokyo au început pe 10 octombrie, în timp ce edițiile de la Seul din 1988 și Sydney din 2000 au început la jumătatea lunii septembrie.
Un astfel de scenariu ar evita problemele apărute la Campionatele Mondiale de Atletism din 2019, atunci când, la maratonul feminin, mai multe sportive au abandonat din cauza temperaturilor ridicate și a umidității, în ciuda faptului că startul a avut loc după miezul nopții.
Khalifa International Stadium
Pe lângă perioada de desfășurare, Qatar se poate confrunta și cu alte probleme de logistică. Actualul stadion olimpic, Khalifa International Stadium, gazda a mai multor partide de la Cupa Mondială din Qatar, dar și a Campionatelor Mondiale de Atletism din 2019, are o capacitate de doar 45.000 de locuri, mult prea puțin pentru o arenă care să găzduiască Jocurile Olimpice.
Thomas Bach, actualul președinte al CIO, nu s-ar opune unei candidaturi din partea Qatarului, dar este de așteptat ca acesta să părăsească funcția în 2025, cu un an înainte de a se lua decizia în privința gazdei Jocurilor Olimpice din 2036.
Printre țările care iau în considerare depunerea candidaturii pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2036 se numără India, Indonesia și Turcia.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo