Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE | Surpriza Saarbrucken

Maria Olteanu

Publicat 15/03/2024 la 16:53 GMT+2

Cu doar câteva luni înainte de debutul Campionatului European din Germania, fotbalul în țara gazdă oferă surprize nebănuite la începutul anului.

Saarbrücken celebrate

Credit imagine: Imago

Articol scris de Răzvan Badea
Dacă deja nu mai reprezintă o surpriză forma bună arătată de Bayer Leverkusen în acest sezon, ci poate doar o curiozitate cât vor reuși fotbaliștii antrenați de Xabi Alonso să prelungească lunga serie de meciuri fără înfrângere, uimirea, în mod constant deja, vine din Cupa Germaniei, DFB-Pokal, acolo unde nu mai puțin de 3 din 4 semifinaliste provin din ligi inferioare. Este pentru prima oară în istoria de 89 de ani a competiției când se întâmplă asta.
Rând pe rând, Fortuna Dusseldorf, Kaiserslautern (ambele Zweite Bundesliga), Bayer Leverkusen (Bundesliga) și, cel mai curând, FC Saarbrucken (Dritte Liga), și-au adjudecat "biletele" pentru penultimul act al Cupei Germaniei, ediția 2023-2024.

FC Saarbrucken | O istorie interesantă

Înființată în 1903, FC Saarbrucken reprezintă echipa orașului cu același nume din landul Saarland, în vecinătatea graniței cu Franța. A fost prezentă competițional doar în ligi locale ale landului, până la instaurarea nazismului, când regimul a schimbat organizarea fotbalistică la nivel național. De acolo, a fost prezentă în campionatul regional, Gauliga Westmark, pe care a reușit să îl și câștige.
Al Doilea Război Mondial a adus noi schimbări, mai ales în plan organizațional. Aflându-se la granița franceză, orașul a fost cucerit și inclus în programe de scoatere a nazismului. Echipa de fotbal a fost înscrisă la 1945 în noua competiție, Oberliga Sudwest, ceea ce avea să devină, 18 ani mai târziu, Bundesliga, și chiar a câștigat titlul în 1946.
Încercările de obținere a independenței de Germania și apropiere de Franța a dus la formarea unui nou stat, Saarland, însă și la excluderea din fotbalul german. Pentru că valoarea îi era recunoscută, echipa a fost invitată să participe în Ligue 2, a doua ligă franceză, sub denumirea de Sarrebruck. A câștigat Ligue 2 din primul an, însă accederea în prima ligă i-a fost refuzată la presiunea altor cluburi prim-divizionare din motive politice. A jucat meciuri amicale până în 1952, când Federația Germană de Fotbal a permis echipelor din Saarland să participe din nou la competiții.
Interesant de menționat ar mai fi că Saarland a participat chiar la Jocurile Olimpice din 1952 și la meciurile de calificare pentru Campionatul Mondial din 1954 în nume propriu, distinct de Germania, iar prima ediție a Cupei Campionilor Europeni, cea din 1955-1956, a avut-o la start și pe Saarbrucken, între cele 16 participante.
După retrogradarea din 1964, a mai reușit sporadic să ajungă în prima ligă, în 1986 și 1993, ambele prezențe fiind însoțite de retrogradări imediate.
În 2020, echipa a revenit în prim-plan cu un record, devenind prima și singura echipă din al patrulea eșalon fotbalistic al Germaniei care să se califică într-o semifinală de Cupă.

FC Saarbrucken | Buturuga mică

În prezent, deși ocupă locul 9 în clasamentul ligii a treia, FC Saarbrucken are un parcurs impecabil în DFB Pokal, care ar face invidioasă orice echipă din Germania.
  • Karsluher, Bayern Munchen, Eintracht Frankfurt și Borussia Monchengladbach
Aceștia sunt adversarii depășiti de echipa din micul orășel din sud-vestul Germaniei. Nume mari, pretenții mari, dar, se pare, nu într-atât de mari încât să doboare povestea frumoasă a antrenorului Rudiger Ziehl și a echipei sale. Venită de la dueluri cu echipe ca Freiburg II sau Borussia Dortmund II și plecată permanent cu șansa a doua, Saarbrucken a reușit de fiecare dată să dea peste cap calculele hârtiei.
Netrecând cu vederea succesul cu Karlsruher din primul tur, parcursul micuței Saarbrucken a devenit vizibil pentru publicul larg odată cu victoria împotriva lui Bayern, din șaisprezecimi, scor 2-1.
Deși s-au văzut conduși repede în meci după golul lui Thomas Muller, elevii lui Ziehl au izbutit întoarcerea scorului prin două goluri înscrise în prelungirile fiecărei reprize. Golul lui Marcel Gaus din minutul 90+6 a condus la un rezultat care a șocat întreaga Germanie fotbalistică și care a pecetluit, odată cu speranțele bavarezilor la câștigarea Cupei, și pe cele ale lui Harry Kane, golgheterul venit la Munchen cu speranța obținerii primului trofeu din carieră.
A urmat o nouă confruntare ce părea cu "sens unic", împotriva lui Eintracht Frankfurt. Departe de forma arătată în urmă cu două sezoane, când reușea să își adjudece trofeul Europa League împotriva lui Rangers, Frankfurt a capitulat și ea, 0-2, pe Ludwigsparkstadion, din Saarbrucken. Cele două goluri venite în cea de-a doua repriză de la Brunker (64`) și Kerber (78`) s-au dovedit a fi suficiente pentru o nouă calificare-șoc în sferturile de finală, acolo unde aștepta deja Borussia Monchengladbach.

"Cu siguranță am fost avertizați, însă suntem pregătiți", spunea Gerardo Seoane, antrenorul lui Gladbach

Trecuți în 2024 și ajunși în cea de-a treia lună a anului, nemții se pregăteau, pe 7 martie, de reluarea Cupei, însă o deplasare pe un stadion de liga a treia, fie ea și germană, după o iarnă grea, a dat peste cap planurile pentru un meci de fotbal.
Borussia Monchengladbach s-a deplasat și ea, pentru prima dată în istorie, pe terenul lui FC Saarbrucken, fiind deja pusă în gardă de rezultatele lui Bayern si Eintracht Frankfurt. Condițiile meteo au făcut ca terenul să fie impracticabil, iar noua dată stabilită a fost 12 martie, însă acest lucru n-a fost privit ca un impediment de către oaspeții dornici de o calificare facilă în semifinalele competiției.
În acest sens, Borussia a început tare jocul, deschizând rapid scorul prin atacantul Robin Hack, în minutul 8, iar orice pericol părea să fie departe. Părea. Pentru că la imediat următoarea fază, în minutul 11, șutul necruțător al francezului Amine Naifi, atacantul lui Saarbrucken, scutura plasa porții lui Gladbach și totul redevenea posibil.
A urmat un meci dominat de primdivizionară: atacuri respinse, inclusiv de pe linia porții de fundașii lui Ziehl, pentru ca, în minutul 90+3, un contraatac condus de germanul cu nume latin, Sanchez Di Michele, să sfârșească în gheata vârfului Brunker. Șut din prima, gol și calificare. Scenariul din meciul cu Bayern Munchen s-a repetat: Saarbrucken a întors rezultatul împotriva unei echipe de Bundesliga, câștigând în prelungiri.
Sunt mândru de toată lumea. Îmi vine să plâng de fericire. Nu știu ce se va întâmpla, dar de acum țintim finala – Kai Brunker, atacantul surprizei din liga a treia

Ce urmează pentru Saarbrucken?

Echipa din orașul capitală al landului Saarland va da piept în faza semifinalelor cu una din cele două formații de Zweite Bundesliga rămase în competiție, Kaiserslautern. Departe la rându-i de forma bună din anii `90, Kaiserslautern se luptă pentru menținerea în cel de-al doilea eșalon fotbalistic al Germaniei. Rămâne de văzut care va fi situația până la data de 2 aprilie, zi în care este programat meciul semifinalei și care vor fi atunci prioritățile de moment ale fostei campioane în patru rânduri a Germaniei și de două ori câștigătoare a Cupei.
În orice caz, la Saarbrucken o va aștepta cu siguranță un stadion plin și un oraș dornic de calificare, iar gazdele se vor "agăța" de o nouă șansă de accedere în finală după ce, în trecut, s-au mai oprit în semifinale de 4 ori, ultima dată în 2020, când capătul de linie le-a fost chiar o posibilă adversară din ultimul act al ediției din aces an, Bayer Leverkusen. "Aspirinele" întâlnesc, pe cealaltă parte de tablou, a doua formație din Zweite rămasă în competiție, Fortuna Dusseldorf.
O eventuală finală Saarsbrucken – Bayer Leverkusen ar fi cu adevărat captivantă, pentru că ar aduce nu doar o șansă a revanșei, dar și cele mai mari două surprize ale sezonului fotbalistic în Germania.
Deznodământul Cupei Germaniei 2023-2024 va fi decis pe 25 mai, pe Olympiastadion, din Berlin.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo