Există o sumedenie de fotbaliști de clasa mondială care au fost privați în carieră de participarea la vreun turneu final de campionat mondial sau european din cauza faptului că proveneau din națiuni mai puțin înzestrate. Ryan Giggs este poate cel mai cunoscut exemplu, dar mai sunt și alți mari fotbaliști care nu au jucat nici măcar o dată la un turneu final.
Goran Pandev părea că va avea aceeași soartă, Macedonia de Nord fiind una dintre țările care nu au emis niciodată pretenții serioase pentru o calificare la mondiale sau europene. Ambiția specifică balcanicilor și sistemul de calificare mai permisiv pentru echipele mai mici a schimbat însă lucrurile și Macedonia de Nord va evolua în premieră la un turneu final, în 2021.
Omul providențial al acestei calificări nu putea fi altul decât Goran Pandev, cel mai bun marcator din istoria naționalei (36 de goluri). Actualul atacant de la Genoa a marcat unicul gol al barajului cu Georgia, iar anul viitor, când va avea aproape 38 de ani, va evolua la EURO 2021, într-o grupă cu Olanda, Austria și Ucraina, partidele cu ultimele 2 echipe urmând să se dispute pe Arena Națională din București.
Campionatul European UEFA
Valoarea lotului e de top 10, dar a dezamăgit la EURO 2020 și a încheiat turneul "în genunchi"
22/06/2021 LA 09:29

Goran Pandev, 16 ani în Serie A

Puțini jucători străini se pot mândri cu o longevitate precum cea a lui Goran Pandev în Seria A. Macedoneanul a impresionat peste tot pe unde a jucat prin calitățile sale fotbalistice, dar și prin cele umane, doar așa explicându-se faptul că se află la cel de-al 16-lea sezon într-unul dintre cele mai puternice campionate ale lumii.
Pandev a fost cumpărat de tânăr de Inter de la Belasica, echipa care l-a crescut în Macedonia de Nord, dar nu s-a impus la "nerazurri" și a fost împrumutat la Spezia și Ancona, iar în 2004 a fost cedat definitiv la Lazio pentru 8 milioane de €. În cele 5 sezoane și jumătate cât a stat pe Olimpico, macedoneanul a jucat 189 de meciuri și a dat 64 de goluri, câștigând Cupa Italiei în 2009.
La jumătatea sezonului 2009-2010 a plecat cu scandal de pe Olimpico pentru a se întoarce la Inter. A luat cea mai înțeleaptă decizie, deoarece a ajuns la formația din Milano într-unul dintre cele mai grandioase momente din istorie. În 2010, Pandev a câștigat cu Inter tripla Serie A-Cupa Italiei-Champions League, dar și Supercupa Italiei și Campionatul mondial al cluburilor.
Nu s-a impus nici de această dată la Inter (70 de meciuri/8goluri), iar în 2011 a fost împrumutat la Napoli, fiind cedat definitiv un an mai târziu. În cei 3 ani petrecuți în sudul Italiei, Pandev a jucat 124 de meciuri și a marcat 22 de goluri, câștigând de 2 ori Cupa Italiei (2012 și 2014).
După 10 sezoane în Serie A, macedoneanul a decis să schimbe campionatul și a fost atras de bașcanii celor de la Galatasaray. A jucat un singur sezon în Turcia însă, după care s-a întors în Serie A în vara lui 2015, semnând cu Genoa, formație alături de care tocmai a început al 6-lea sezon în prima ligă italiană. Cu Genoa nu a mai luptat pentru trofee, dar cele 27 de goluri marcate până acum pentru genovezi au contribuit esențial la rămânerea echipei pe prima scenă în ultimii ani.
Pandev nu a fost un superstar al fotbalului mondial, dar și-a construit în timp un nume care impune un respect deosebit atât în Italia, cât mai ales în țara natală, iar calificarea la Campionatul European de anul viitor reprezintă încununarea unei cariere pe cât de lungi pe atât de fructuoase.
Campionatul European UEFA
Goran Pandev și-a anunțat retragerea de la națională! Ce a spus înaintea meciului cu Olanda
21/06/2021 LA 08:03
Campionatul European UEFA
Rusia - Danemarca 1-4, Finlanda - Belgia 0-2! Danezii joacă cu Țara Galilor în optimi, rușii out!
21/06/2021 LA 05:36