Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Fenerbahce și-a aflat pedeapsa, după ce fanii au scandat numele lui Putin la meciul cu Dinamo Kiev

Nicu Savin

Publicat 06/08/2022 la 11:30 GMT+3

Fenerbahce a fost sancționată de UEFA ca urmare a scandărilor scandaloase ale fanilor la meciul cu Dinamo Kiev din turul doi preliminar din Champions League. Suporterii turci au scandat preț de câteva zeci de secunde numele lui Vladimir Putin, principalul artizan al războiului din Ucraina.

fenerbahce fans

Credit imagine: Eurosport

Fenerbahce a fost eliminată de Dinamo Kiev în turul doi preliminar din Champions League. După ce în tur a fost 0-0, echipa lui Mircea Lucescu a câștigat cu 2-1 la Istanbul, după prelungiri (1-1 la finalul primelor 90 de minute).
Partida de pe stadionul Sukru Saracoglu din capitala Turciei a fost marcată de un moment odios. Supărați după ce Dinamo Kiev a deschis scorul, fanii lui Fener au scandat preț de câteva zeci de secunde numele lui Vladimir Putin, ceea ce a produs indignare în rândul jucătorilor lui Dinamo Kiev, care au avut enorm de suferit din cauza războiului intentat Ucrainei de către Rusia.
UEFA a demarat o anchetă imediat după meci, iar acum a venit decizia. Forul european a amendat cu 50.000 de € clubul Fenerbahce și a impus închiderea unui sector de 5000 de locuri de pe stadionul Sukru Saracoglu la următorul meci european la care gruparea turcă va fi gazdă.
În motivarea deciziei UEFA se arată că sancțiunea aplicată a venit și ca urmare a comportamentul neadecvat a suporterilor lui Fener, care pe lângă scandările interzise au aruncat cu obiecte în teren și au transmis mesaje provocatoare. Suporterii lui Fener vor fi monitorizați atent de forul european, iar închiderea unei părți a stadionului se poate extinde în cazul în care aceștia vor recidiva la următoarele meciuri.

Fenerbahce a condamnat comportamentul fanilor, dar a încercat să diminueze efectul scandărilor

Comportamentul fanilor turcii a fost sancționat la scară largă în toată lumea fotbalului. Inclusiv din Turcia au venit reacții virulente, majoritatea microbiștilor condamnând atitudinea grobiană a suporterilor lui Fenerbahce.
A doua zi după meciul cu Dinamo Kiev, oficialii clubului turc au emis un comunicat cu privire la acest subiect, în care au taxat și ei gestul suporterilor. Totuși, șefii lui Fener au scos în evidență că fanii au fost provocați de jucătorii lui Mircea Lucescu, dar și că scandările respective au durat doarte puțin, circa 20 de secunde.
"În meciul cu Dinamo Kiev, jucatpe terenul nostru, în turul 2 preliminar al UEFA Champions League, după primul gol al adversarilor, s-a auzit ceva dintr-o parte a tribunei. Facem această declarație împotriva unui comportament care nu reprezintă clubul nostru și nu reflectă în niciun fel poziția noastră.
Fenerbahce are întotdeauna grijă să crească gradul de conștientizare asupra problemelor sociale și umanitare atât în țara noastră, cât și în lume. Vedem acest lucru ca pe o responsabilitate. Clubul nostru a fost primul care a reacţionat la acest război, încă de pe 24 februarie 2022.
Dorim să subliniem încă o dată mesajul nostru pe care l-am transmis prin intermediul tuturor canalelor noastre oficiale: Războiul nu este curaj, ci lașitate! Nu Războiului! În plus, unul dintre cele mai bune exemple ale acestei poziții este meciul amical pe care l-am jucat cu Şahtior Doneţk pe terenul nostru în aprilie, cu mesajul "Fotbal pentru Pace", pentru a atrage atenţia asupra păcii în Ucraina şi pentru a contribui din punct de vedere material şi moral.
În minutul 58 al meciului de ieri, mișcările exagerate ale unor jucători ai echipei adverse, în special a portarilor de rezervă, care au mai jucat la o echipă din Turcia în trecut, au făcut ca unele părți ale tribunei să reacționeze, dar a durat doar 20 de secunde într-un meci de 120 de minute.
Oricare ar fi motivul, noi nu acceptăm reacția care a apărut în unele zone ale stadionului. Nu este o abordare corectă și echitabilă să atribuim acest discurs, care nu reprezintă niciodată poziția și valorile clubului nostru, tuturor suporterilor noștri.
Cu ocazia acestui incident, Fenerbahce reamintește încă o dată publicului poziția clubului, aceea că sportul și politica ar trebui să fie întotdeauna separate", a fost comunicatul celor de la Fenerbahce.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo