Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Anglia, adio 5 echipe în Liga Campionilor! Țara care poate trimite 6 formații în UCL

Nicu Savin

Actualizat 19/04/2024 la 11:32 GMT+3

În această săptămână s-a definitivat tabloul semifinalelor din cele 3 competiții europene intercluburi și există deja o certitudine privind topul coeficienților pe acest sezon. Italia nu poate coborî mai jos de locul 2, ceea ce înseamnă că Serie A va da 5 echipe în viitoarea ediție din Champions League, existând șansa de a da chiar 6. Anglia are nevoie de o minune pentru a avea 5 reprezentante.

Giroud-Smalling, Roma-Milan, Europa League

Credit imagine: Getty Images

În această săptămână s-au disputat manșele retur din sferturile de finală ale celor 3 competiții europene intercluburi, iar spectacolul și suspansul a planat aproape în toate meciurile. Rezultatele înregistrate au contat nu doar pentru cluburi în sine și ci și pentru țările din care provin, deoarece clasamentul coeficienților pe acest sezon e mai important ca niciodată, întrucât sunt puse în joc două locuri suplimentare în ediția viitoare din Champions League.
Unul a fost deja acontat de Italia, care este lider detașat în ierarhia coeficienților pe acest sezon și nu mai poate coborî mai jos de locul 2. Pentru al doilea loc suplimentar din Champions League mai sunt în cursă Germania și Anglia, dar lucrurile sunt ca și tranșate în favoarea nemților.
Bundesliga are două reprezentante în careul de ași din Champions League, Bayern Munchen și Borussia Dortmund, și una în semifinalele Europa League, Bayer Leverkusen. În schimb, Aston Villa e singura echipă din Anglia rămas în competițiile europene.

Premier League va avea, aproape sigur, doar 4 reprezentante în Champions League! Serie A poate da 6 echipe

Pentru ca Anglia să depășească Germania până la finalul stagiunii e nevoie ca echipa lui Unai Emery să câștige Conference League, dar să se impună și în ambele manșe cu Olympiacos din semifinale, iar cele 3 echipe germane să nu obțină mai mult de 4 punctre, echivalentul a două victorii sau 4 rezultate de egalitate, un lucru aproape imposibil de crezut.
În aceste condiții, Borussia Dortmund sau RB Leipzig, echipele aflate în luptă pentru locul 4 în Bundesliga, au șanse mari să profite de locul suplimentar ca și câștigat de Germania. În schimb, Tottenham sau Aston Villa vor rămâne pe din afara competiției supreme din fotbalul european. În acest moment, londonezii sunt pe locul 5 în Premier League, la 3 puncte de Villa, dar au un meci în minus. Totuși, formația din Birmingham e favorită să rămână pe 4, deoarece programul echipei lui Postecoglu pe final de sezon este infernal, urmând a întâlni Arsenal, Chelsea, Liverpool și City în 4 din cele 5 meciuri care i-au mai rămas de disputat.
Punctele adunate de fiecare echipă în parte au avut aceeași valoare în toate cele 3 competiții, iar Italia a profitat din plin de acest lucru. Rămas fără reprezentante în Champions League după faza optimilor, campionatul italian este pe primul loc în ierarhia coeficienților pe acest an grație parcursului bun al Milanului, Romei și Atalantei în Europa League, respectiv al Fiorentinei în Conference League.
Deocamdată e oficial că 5 echipe din "Cizmă" vor juca în Champions League la toamnă. Există și un scenariu, deloc improbabil, prin care Italia să aibă 6 reprezentante la "masa bogaților" în sezonul următor. Pentru asta e nevoie ca Bologna să termine pe locul 4 în Serie A, poziție pe care o ocupă momentan, iar Roma sau Fiorentina să câștige Europa League și să termine pe locul 6 în campionat. În acest moment, Roma e pe 5, cu 4 puncte peste echipa lui Gasperini.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo