Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Decalogul lui Xavi, la Barcelona. Planul în 10 puncte pentru a crea o nouă echipă imbatabilă

Cristian Mihală

Publicat 08/11/2021 la 11:44 GMT+2

Xavi va fi prezentat astăzi oficial la Barcelona, iar presa catalană, ca și suporterii clubului blaugrana, își pun toate speranțele în cel care a fost "regizorul" marii echipe a lui Guardiola.

Xavi kehrt als Trainer zum FC Barcelona zurück

Credit imagine: Getty Images

Frământările au luat sfârșit la Barcelona, odată cu numirea lui Xavi, un antrenor crescut de La Masia, care știe exact filosofia clubului și poate să îi ofere ceea ce are nevoie. Cel puțin asta speră suporterii, care în weekend au fost martorii unei alte partide de uitat: după ce au condus cu 3-0 la Celta, Depay&Co au fost egalați.
Barcelona a coborât până pe 9, la 11 puncte de liderul Real Sociedad, însă venirea lui Xavi a creat deja emulație.
"Xavi, cea mai bună alegere din era Laporta", titrează cei de la sport.es, care îl compară pe fostul mijlocaș cu Guardiola. Xavi are deja 7 trofee ca antrenor, dar la un nivel inferior, pe banca lui Al Sadd. Totuși, există toate premisele, cred catalanii, ca fostul mijlocaș să îi calce pe urme mentorului său care acum e pe banca lui City.
CITEȘTE ȘI:

Decalogul lui Xavi, la Barcelona

Mundo Deportivo a dezvăluit chiar "decalogul" lui Xavi. Este vorba despre "manualul" pe care tehnicianul, obsedat de muncă și de grija pentru detalii vrea să îl implementeze la Barcelona.
1. Profesionalism 24 de ore pe zi.
Jucătorii trebuie să fie 100% concentrați pe ce au de făcut în viața sportivă și când au liber. Xavi vrea să se asigure că fotbaliștii mănâncă la ore fixe, nu fac excese și se odihnesc, astfel încât să fie la potențial maxim meci de meci.
2. Tactici motivaționale.
Xavi pegătește o mulțime de jocuri și acțiuni comune, care să creeze din Barcleona o adevărată familie și care să sudeze relațiile dintre jucători. Aceștia trebuie să fie permanent motivați, iar activitățile extra-fotbal pregătite de noul antrenor vor fi concentrate în această direcție.
3. Controlul performanței.
Noul staff tehnic aplică cele mai noi metode, de la pregătirea propriu-zisă, la atenția acordată nutriției. Xavi e un împătimit al tehnologiei și crede că aceasta poate să îi ajute enorm pe jucători să ajungă la potențialul maxim.
4. Exploatarea resurselor.
E legată de punctul 3. Tehnicianul și secunzii săi vor să profite la maximum de datele obținute în "laborator" pentru a ști ce și cum să ceară de la fotbaliști.
5. Sesiuni mai intense.
Echipa e nepregătită. Xavi nu va lungi antrenamentele, ci le va face mai intense, astfel încât jucătorii să acumuleze mai mult în timpul ședințelor de pregătire.
6. Pariu pe 4-3-3.
Dacă Ronald Koeman a renunțat la 4-3-3, modulul făcut celebru de Cruyff la Barcelona, Xavi e un partiza al acestui sistem de joc. Îl cunoaște perfect și știe ce să le ceară jucătorilor astfel încât să valorifice la maximum avantajele acestui modul.
7. Prevenirea accidentărilor.
Ansu Fati și Ousmane Dembele au fost marile probleme ale Barcelonei în ultimii ani, dar la începutul acestui sezon infirmeria a fost mai plină ca niciodată. Xavi vine cu un nou staff medical, capabil să îi spună exact cât și cum să "încarce" la antrenamente. În paralel, antrenorul crede că nutriția e esențială pentru a se evita anumite tipuri de accidentări.
8. Sala de forță.
În egală măsură, munca din teren trebuie dublată de exercițiile la sală. Doar așa Depay&Co vor fi mai puternici și mai pregătiți din punct de vedere fizic.
9. Importanța "aripilor".
Xavi crede că succesul ofensiv al unei echipe depinde în primul rând de modul în care atacanții de bandă ajută atacul. Aceștia sunt văzuți jucători cheie în concepția lui despre fotbal, de aceea primul jucător pe care îl dorește e exact un atacant de bandă: Raheem Sterling.
10. Recuperarea lui Dembele.
Dembele a costat-o pe Barcelona 135 de milioane de euro, cu tot cu bonusuri, iar toți văd aducerea francezului drept cea mai mare gafă din istoria clubului, mai ales că acesta i-a fost preferat, la vremea respectivă, lui Mbappe. Xavi vede totuși un potențial enorm în fostul jucător al lui Dortmund și vrea neapărat ca acesta să prelungească înțelegerea scadentă vara viitoare. Tehnicianul de 41 de ani e convins că poate să îl protejeze pe Dembele de accidentări, pe viitor, și crede mult în explozia sa.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo