Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Viitorul Barcelonei depinde de 5 factori cheie. În ce se transformă clubul catalan?

Cristian Mihală

Publicat 02/09/2021 la 14:32 GMT+3

La 18 mai, președintele Barcelonei, Joan Laporta, a anunțat că la club începe o "nouă eră". El a promis că va construi o echipă competitivă, dar a avertizat că este necesară o reconstrucție.

20 Sergi Roberto of FC Barcelona celebrating his goal with his team mates during the La Liga Santader match between FC Barcelona and Getafe CF at Camp Nou Stadium on August 29, 2021 in Barcelona.

Credit imagine: Getty Images

Acum viitorul clubului pare în umbră, având în vedere că tehnicianul Ronald Koeman dispune de un lot destul de slab, însă jurnaliștii de la sport.es au identificat 5 puncte cheie care vor determina ce fel de club va deveni Barcelona în viitorul mediu și lung.
Nimeni nu și-ar fi imaginat că "noua Barcelona" anunțată de Laporta va însemna ca Lionel Messi și Antoine Griezmann să plece, în timp ce alții precum Samuel Umtiti sau Miralem Pjanic să rămână. Dar așa s-a întâmplat, iar acum catalanii deschid un nou capitol în istoria grupării de pe Camp Nou.
Fereastra de transferuri s-a închis cu semnăturile lui Memphis Depay, Eric Garcia, Agüero, Luuk de Jong și Yusuf Demir. Dacă vedem lista plecărilor - Messi, Griezmann, Trincao, Matheus, Miranda, Rey Manaj, Carles Aleñá, Todibo, Junior și Emerson -, în acest moment Barcelone e clar pe minus. Dar problemele financiare "moștenite" de la Bartomeu au necesitat sacrificii. Barça trebuie să accepte noua realitate și să privească spre viitor. Laporta a redus salariile, iar viitorul va depinde de 4 factori cheie, așa cum sunt identificați de ziariștii de la sport.es.
Doar timpul ne va spune dacă gruparea blaugrana va rămâne competitivă la nivel european, dar pentru a spera la o reconstrucție e nevoie ca 5 factori să conveargă.

Cinci puncte cheie pentru stabilirea viitorului Barcelonei

1. Noul număr 10. Ansu Fati l-a înlocuit pe Messi, clubul anunțând ieri că tânărul va îmbrăca celebrul tricou. Bijuteria din La Masia este aproape de a reveni în joc după aproape un an de la accidentarea teribilă. Există o mulțime de speranțe în jurul lui, dar cu toate acestea, nu trebuie pusă prea multă presiune pe umerii lui. A suferit o accidentare gravă la genunchi și multe operații în ultimele nouă luni. Dar el se bucură de tot creditul necesar pentru a deveni noua vedetă a Barçei. El a fost pregătit să accepte provocarea de a lua și numărul 10 al lui Messi. Un gest care arată că e puternic mental și nu se teme de presiune.
2. 3 "necunoscute". Coutinho, Dembele și Agüero. Ar putea fi trei binecuvântări pentru echipă în următoarele sezoane...sau trei mari probleme. Toți au talent fără îndoială și sunt capabili să facă diferența, chiar dacă Aguero are acum 33 de ani. Cu toate acestea, accidentările le-au dat bătăi de cap tururor în ultimii ani și Barça nu știe la ce să se aștepte de la ei pe termen scurt și mediu. Dacă toți livrează, formația lui Koeman ar putea face o figură frumoasă încă din acest sezon. Dacă nu, ar putea fi o problemă. Coutinho s-a întors deja la antrenamente și a fost suficient de în formă pentru a lua loc pe bancă în disputa cu Getafe. Aguero și Dembele sunt așteptați amândoi abia în noiembrie.
3. Lideri noi. Primele săptămâni fără Messi au servit pentru a arăta că Barça mai are încă lideri. Vocile grele din vestiar au dat un semnal în direcția ajutării clubului și au renunțat la o parte din salarii. Vorbim de Pique, Busquets și Alba, dar echipa este pe mâini bune și dacă ne gândim la Ter Stegen și Frenkie de Jong, care au arătat că sunt lideri pe teren. Cu toate acestea, alți jucători trebuie să iasă în față și să-și asume un rol mai mare. Memphis Depay a început excelent, Pedri va reveni cu bateriile încărcate după concediul forțat, dar echipa are nevoie de un nou punct de referință. În trecutul recent astfel de oameni au fost Puyol și Messi. Acum, există mulți jucători cu stofă de lider, dar nu e un fotbalist în fața căruia să nu "sufle" vestiarul.
4. La Masia răspunde mereu. Când lucrurile merg bine și, mai ales, când nu. În acest sezon, Barça trebuie să dea credit tinerilor, nu există altă opțiune, mai ales că va fi o stagiune de tranziție, prima fără Messi. Araujo, Mingueza, Riqui Puig și Ansu Fati au făcut deja pasul spre prima echipă, dar și Gavi și Nico trebuie să beneficieze de șanse. Dacă clubul nu poate concura pentru trofeele importante în acest sezon, trebuie să lucreze la plantarea semințelor pentru viitor.
5. Rezultate și filozofie. Barcelona nu poate să abdice de la stilul său ofensiv, de la celebrul 4-3-3 și de la lucrurile care au făcut-o atât de iubită în întreaga lume: presiune după pierderea mingii, mișcarea rapidă a balonului, posesie și faze spectacol. Koeman trebuie să lucreze și să insiste pe aceste lucruri, pentru că, fără Messi, Barcelona trebuie să fie mai mult decât o echipă pentru a avea succesul ultimelor două decenii.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo