Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cel mai rapid gol din istoria Ligue 1, sub lupa experților Eurosport Franța în 4 pași

Romeo Ene

Publicat 22/08/2022 la 20:45 GMT+3

PSG a învins-o pe Lille în deplasare, scor 7-1, iar Kylian Mbappe a reușit cel mai rapid gol din istoria Ligue 1, la doar 9 secunde de la debutul partidei. Cyril Morin de la Eurosport Franța a analizat în detaliu reușita.

Kylian Mbappé

Credit imagine: Imago

Din punct de vedere tactic, jocul lui PSG sub comanda lui Christophe Galtier pare că s-a schimbat în bine. Au apărut mai multe scheme de joc, iar acest lucru s-a văzut inclusiv duminică, după doar 9 secunde de joc.
"E clar că este un gol pe care nu îl vom mai revedea, vă puteți imagina. Se mai văd astfel de reușite în campionatele din Spania sau Germania. Una este să-ți iasă un astfel de gol la antrenamente și să-l filmezi, iar alta este la un meci oficial", a spus tehnicianul lui PSG, pentru Prime Video.

Faza 1: Mbappe, Mendes și Vitinha și-au luat zborul

Lovitura de start a fost bine pregătită. În momentul în care Neymar îi pasează lui Marco Veratti, patru jucători sunt deja pregătiți să pătrundă în jumătatea de teren adversă, Achraf Hakimi și Vitinha în dreapta, Mbappe și Mendes în stânga.
Spre deosebire de ceilalți trei colegi, Hakimi nu se va grăbi, lăsându-i pe restul să sprinteze spre poarta adversă.
După cinci secunde, Vitinha, Mbappe și Mendes sunt deja la același nivel cu linia defensivă a lui Lille. Mbappe îl depășește pe Jose Fonte, având totuși grijă să nu intre în offside, în timp ce Bafode Diakite și Gabriel Gudmundsson îl lasă pe Mendes complet singur pe partea stângă. Opțiunile pentru Lionel Messi sunt multiple și aproape toate sunt la fel de periculoase.

A doua fază: Rolul lui Neymar

Brazilianul nu este nici marcatorul, nici pasatorul decisiv, dar rolul lui este vital. El este cel care primește pasa înapoi de la Veratti. Inițial, se preface că nu îl interesează atât de mult acel balon, întorcându-se cu spatele la joc, o acțiune care contribuie la ceea ce urmează a deveni și mai eficient. Cu un pas, brazilianul se întoarce, lăsându-l pe Benjamin Andre în urmă. Pasa din prima către Lionel Messi este perfectă, astfel încât argentinianul poate trimite mult mai ușor balonul către Mbappe.
CITEȘTE ȘI:

A treia fază: Pasa lui Messi

Până în această etapă, Messi nu a avut nimic de făcut. Fiind situat în dreapta lui Veratti atunci când a început meciul, acesta intră în acțiune abia după ce a fost făcută mișcarea de contrabalansare a lui Neymar. Precum un fundaș, Messi scanează terenul înainte de a primi mingea. El are două opțiuni disponibile, cea mai ușoară fiind către Mendes, care este complet singur. Totuși, el a ales varianta Mbappe, una riscantă și periculoasă. Decizia pe care a luat-o a fost una rapidă, reușind o pasă cu interiorul piciorului stâng, totul într-o fracțiune de secundă.
Restul este de poveste, având traiectoria perfectă, mingea ajunge la locul potrivit, exact între cei doi fundași centrali, iar tot ce are de făcut Mbappe este să finalizeze acțiunea.

A patra fază: Finalizarea

Pasa lui Messi este perfectă, iar acțiunea trebuie încheiată de Mbappe. Francezul a reușit execuția potrivită, având timp și spațiu suficient, datorită assist-ului perfect pe care l-a primit din partea lui Lionel Messi. El ar fi putut dribla portarul sau să-i paseze lui Vitinha, însă a ales să-l lobeze elegant.
Opțiunile pe care le-a avut Mbappe demonstreză cât de reușită a fost schema gândită de Galtier, alături de staff-ul său. Mbappe a ales un lob superb, după 9 secunde impresionante de fotbal. După cum precizează Cyril Morin, frumusețea poate fi uneori atât de scurtă.

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo