Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Întoarcerea la origini | Lecția de fotbal pe care Guardiola i-a predat-o aseară lui Arteta

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 18/10/2020 la 09:21 GMT+3

Manchester City a învins-o pe Arsenal cu 1-0 într-un duel în care Pep Guardiola i-a predat o lecție de tactică și istorie fotbalistică fostului său secund Mikel Arteta, ajuns în prezent antrenor principal la gruparea londoneză.

Arteta - Guardiola

Credit imagine: Getty Images

articol scris de Valentin Nicola
Erau multe voci care susțineau înaintea confruntării ddintre City și Arsenal că Mikel Arteta a evoluat foarte mult ca tehnician din momentul în care a ajuns pe banca celor de la Arsenal, iar nivelul său de pregătire este apropiat de cel al fostului său mentor, Pep Guardiola. Într-adevăr Arteta este un foarte bun tehnician, însă Pep Guardiola a etalat în partida de pe Etihad o superioritate clară, atât din punct de vedere tactic, cât și al abilității de a implementa în prezent sisteme de joc celebre din istoria fotbalului.
Arsenal sub comanda lui Arteta face trecerea pe faza ofensivă la un sistem cu 3 fundași, Hector Bellerin fundașul dreapta avansând în linia mediană, în timp ce David Luiz acționează ca un “quarter-back” sau așa cum era numit acum un secol “third-back” (a nu se confunda cu libero) tipul de jucător central care acționează în două compartimente median retras și defensiv. Este o mișcare care are la bază originea fotbalului britanic încă de pe vremea lui Herbert Chapman, tehnicianul englez care în anii 30’ implementa la Arsenal cu mare succes sistemul de joc WM bazat pe 3 fundași centrali. În ciuda faptului că sistemul WM se asociază până în prezent cu numele lui Chapman, sistemul cu 3 fundași a mai fost folosit și de către alte echipe în anii 20’ spre exemplu Bradford City sub comanda lui David Menzies.
De cealaltă parte, Guardiola a folosit la rândul său pentru această confruntare un sistem cu 3 fundași, însă diferit față de cel al lui Arteta, așezarea lui City s-a bazat pe filozofia italiană “gioco all’Italiana”, momentul de revenire la nivel înalt din anii 80’al sistemului cu 3 apărători, care îmbina fotbalul total al olandezilor cu o apărare formată din 3 fundași în care se puteau insera pe faza de organizare defensivă încă unul sau doi jucători formând astfel o linie defensivă de 5 oameni.
Lecția de fotbal pe care Guardiola i-a predat-o aseară lui Arteta

Sistemele de joc ale celor două echipe

Grafica oficială a indicat in sistem 4-3-3 pentru Manchester City, în timp ce Arsenal a aliniat un 3-4-3.
Lecția de fotbal pe care Guardiola i-a predat-o aseară lui Arteta
Pentru Arsenal sistemul a fluctuat în timpul partidei între un 3-4-3 și 4-3-3 cu Willian în rol de “9 fals” care făcea schimbări de poziție cu Aubameyang pentru a îl elibera pe acesta din marcajul lui Kyle Walker, jucătorul desemnat în acea zonă de Guardiola tocmai pentru a anula viteza atacantului londonez.
După fluierul de start Manchester City a surprins la nivel tactic, echipa transformându-se din 4-3-3 în 3-1-4-2 cu poziționare de romb în compartimentul defensiv între Walker, Dias, Ake și Rodrigo, cel din urmă cu dublu rol de închizător, dar și fundaș central la nevoie. O organizare defensivă fluidă care a semănat mult cu cea a lui Juventus din perioada anilor 80’ atunci când Cabrini, Scirea, Gentile și Bonini formau compartimentul defensiv, iar atribuțiile tactice erau aproape identice cu cele etalate de jucătorii defensivi ai lui City.
Lecția de fotbal pe care Guardiola i-a predat-o aseară lui Arteta
Bernardo Silva a avut un rol important împotriva celor de la Arsenal, a coborât în adâncime pentru a organiza jocul la mijlocul terenului pe faza de tranziție ofensivă, iar procentajul paselor reușite de către portughez a fost de 90%.

Mahrez, Cancelo și Walker trio-ul din flancul drept

O alta surpriză a lui Guardiola a fost folosirea în concomitent a celor 3 jucători: Mahrez, Cancelo și Walker. Conform tacticii cu accente italiene “ Zona mista” impuse de Guardiola aseară, Walker a evoluat în rol de fundaș central dreapta, Mahrez mijlocaș dreapta, iar Cancelo inter dreapta, poziționare care i-a permis portughezului să creeze cele mai multe ocazii pentru coechiperi dintre toți jucătorii aflați pe teren (3), transformându-se într-un veritabil playmaker pentru echipa sa.
Lecția de fotbal pe care Guardiola i-a predat-o aseară lui Arteta

Poziționare impecabilă pentru Ruben Dias

Ruben Dias a avut o evoluție impecabilăîn rol de fundaș central contra celor de la Arsenal, s-a poziționat corect, a fost prezent în vârful V-ului defensiv, a păstrat forma compartimentului defensiv fiind un punct de reper pentru colegii din apărare. Cu un procentaj de 100% dueluri câștigate și un procentaj de 92.7% pase reușite, Dias a demonstrat că merită locul de titular în garnitura de start a celor de la City.
Lecția de fotbal pe care Guardiola i-a predat-o aseară lui Arteta

Golul lui Sterling și inteligența tactică a lui Aguero

Golul marcat de Raheem Sterling în minutul 23 a venit după o cursă a lui Aguero care profită de slăbiciunile defensive ale lui Ceballos, cel care se lasă depășit și numai reușește să revină, iar David Luiz prins în încercarea de a bloca pătrunderea argentinianului expune apărătorii din spate ajungându-se la o situație de 2v2, Aguero livrând o pasă filtrantă de calitate pentru Foden al cărui șut respins de Leno în față ajunge la Sterling care marchează cu ușurință.
Lecția de fotbal pe care Guardiola i-a predat-o aseară lui Arteta
Lecția de fotbal pe care Guardiola i-a predat-o aseară lui Arteta

Pressing-ul lui City nu a oferit șanse celor de la Arsenal

În această partidă Arsenal nu a reușit să construiască cu lejeritate, iar acest fapt s-a datorat pressing-ului exercitat de jucătorii lui Manchester City care au blocat încă din fază incipientă tranziția ofensivă a londonezilor. Arsenal sub comanda lui Arteta obișuiește să înceapă construcția într-un sistem 2-1-4-3, însă City a blocat prin poziționarea în teren culoarele de pasă către Bellerin, Willian sau cei doi pivoți Xhaka/ Ceballos.
Lecția de fotbal pe care Guardiola i-a predat-o aseară lui Arteta
Ambii tehnicieni au împrumutat stilurile de joc folosite în derby-ul de sâmbătă, însă Guardiola a fost cel care l-a implementat mult mai bine. A oferit fluiditate echipei alături de o flexibilitate superioară a jucătorilor atât pe faza defensivă cât și pe cea ofensivă. A fost un duel cu accente istorice din fotbal dominat de echipa lui Guardiola tehnicianul care nu ezită să ne încânte prin dezinvoltura jocului prestat de echipă și versatilitatea sistemelor de joc folosite la Manchester City indiferent de adversarul pe care aceștia întânlesc.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Premier League, program etapa a 5-a
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo