Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Phil Foden a demonstrat în acest sezon de ce Manchester City nu are nevoie de Messi

Vlad Dumitrescu

Publicat 11/05/2021 la 21:58 GMT+3

Multă lume nu a înțeles de ce Pep Guardiola nu l-a folosit mai des pe Phil Foden încă din sezonul trecut, însă spaniolul a cerut mereu răbdare. Acum știm de ce.

Head coach Josep Guardiola (R) and Phil Foden during the UEFA Champions League Quarter Final Second Leg match between Borussia Dortmund and Manchester City at Signal Iduna Park on April 14, 2021 in Dortmund, Germany.

Credit imagine: Getty Images

Având în vedere nivelul la care joacă Lionel Messi, pare greu, în ziua de astăzi, să spui de vreun jucător că este „noul Messi”. Până la urmă, argentinianul este, probabil, cel mai bun fotbalist din toate timpurile. Însă realitatea este că dacă ar fi cineva aproape de statutul de „noul Messi” atunci acela e Phil Foden la ora actuală.

City, campioană, cu Foden în prim-plan

Manchester City a devenit matematic campioană, iar unul dintre cei mai buni jucători ai echipei lui Pep a fost tânărul Foden.
Foden aduce aminte de Messi. Prin spiritul și determinarea sa. Prin felul grațios în care se mișcă cu mingea la picior, felul în care o controlează cu o autoritate parcă de pe altă planetă. Faptul că are centrul de greutate jos îi permite să își depășească oponenții printr-o subtilitate demnă de un anume „pitic argentinian” de pe Camp Nou.
S-a discutat foarte mult despre sosirea lui Messi pe Etihad Stadium, atât anul trecut cât și în 2021 însă poate că City nici nu are nevoie de argentinian. Pentru că au propriul lor argentinian. Un englez. Crescut de ei, în „La Masia” din Manchester.
Foden a ajuns în acest sezon la un nivel incredibil pentru un puști de doar 20 de ani. Felul în care creativitatea sa deschide meciurile pentru City a fost esențială atât în titlul cucerit în Premier League, cât și în parcursul impresionant spre finala UEFA Champions League.
Foden este, practic, personificarea abordării fluide preferate de Pep Guardiola în acest sezon. Guardiola nu s-a bazat pe niciun atacant autentic în acest final de sezon iar Foden a fost cel care a permis acest lucru și cel care a fâcut ca această abordare să aibă succes.
Sistemul lui Guardiola are nevoie de Messi, dar pentru prima oară în carieră, spaniolul și-a găsit un înlocuitor pe măsură. Dacă De Bruyne este cel care dictează ritmul de la mijlocul terenului iar Mahrez domină benzile, Phil Foden este cel care driblează, scoate adversari din joc și oferă pase decisive. Unde ar mai avea loc Messi?
Dacă l-ar aduce pe Messi, Guardiola ar risca să afecteze dezvoltarea celui mai talentat fotbalist englez din ultimele decenii. În acest sezon, Foden are 14 goluri marcate și 10 assisturi. Și acum și prima sa medalie de campion al Angliei. La doar 20 de ani. Messi cine?
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo