Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Transferul lui Gareth Bale la Tottenham este un risc calculat

Vlad Dumitrescu

Publicat 19/09/2020 la 21:13 GMT+3

Gareth Bale este noul jucător al lui Tottenham. Cum poate fi privit acest transfer? O dorință a lui Mourinho îndeplinită? Un moft al lui Levy? Mutarea care plasează Tottenham în elita fotbalului mondial?

Gareth Bale, jucătorul lui Real Madrid, împrumutat la Tottenham

Credit imagine: Getty Images

Din multe puncte de vedere, transferul lui Gareth Bale la Tottenham are sens: galezul vrea să joace pentru Spurs, Real Madrid (Zinedine Zidane) nu îl mai dorește. Mai mult, Real are nevoie să-l vândă pentru a mai scăpa din salariile uriașe plătite jucătorilor. Dacă adăugăm aici și faptul că Tottenham îl dorește, pare transferul perfect.
Relația dintre Bale și Real Madrid a scârțâit întotdeauna deși cifrele galezului în capitala Spaniei sunt de-a dreptul impresionante: 105 goluri în 251 de meciuri, de două ori campion al Spaniei, de patru ori a cucerit UEFA Champions League. A marcat în două finale. A avut un gol absolut fabulos în finala Copa del Rey. Bale ar trebui să fie o legendă pe Bernabeu, dar nu este.

Gareth Bale, veșnicul neadaptat la Madrid

Galezul nu a părut niciodată cu adevărat adaptat la viața din Spania, la felul în care merge societatea, la cinele extrem de târzii, poate și la climă. Cert este că Bale s-a simțit întotdeauna ca un intrus și faptul că părea mai mereu preocupta să joace golf nu a ajutat deloc nici relația cu fanii. Vara trecută Zidane a declarat clar :”Cred că ar fi mai bine pentru toată lumea dacă Bale ar pleca”.
Cu toate acestea, Real Madrid a blocat transferul galezului în China în ultima secundă sau cel puțin așa susține Bale. Vara aceasta în schimb nu a mai existat niciun blocaj și Bale se întoarce acasă, pe White Hart Lane. Ei bine nu chiar, ci pe Tottenham Hotspur Stadium, un stadion ca o operă de artă, un testament al progresului clubului de când el l-a părăsit.

Ce riscă Tottenham cu aducerea lui Bale

Dacă Bale a cucerit de patru ori UEFA Champions League, Tottenham nu a stat nici ea pe loc și a progresat constant de la plecarea galezului, fiind implicată chiar și în lupta pentru titlu în Premier League. Totul a culminat cu finala UCL din 2019, după un sezon european de vis.
Cu toate acestea, deși Bale vine ca un jucător matur, extrem de valoros și care cu siguranță mai are destule de demonstrat, Tottenham își asumă un mare risc cu galezul.
În primul rând, Bale va avea, chiar și dacă luăm în calcul că Tottenham îi plătește jumătate din salariu, cele mai mari venituri la club. Cei 300.000 de euro pe care îi va primi săptămânal de la Tottenham vor fi mai mulți decât jucători emblematici ai echipei precum Harry Kane, Hugo Lloris sau Son. Mai mulți și decât Tanguy Ndombele, un jucător transferat cu mari speranțe vara trecută.
Nu ar fi de mirare ca Harry să se întrebe cât de mult îl apreciază de fapt clubul dacă cei din conducere sunt dispuși să arunce atâția bani pentru un jucător adus, totuși, sub formă de împrumut? Iar gândurile rele nu vor ajunge doar spre conducere. Chiar dacă nu e vina lui, pare inevabil ca unele tensiuni să se nască între cei care au ”cărat-o” pe Tottenham în ultimii ani și nou-revenitul Gareth Bale, cel care ar putea fi văzut ca primind tratament preferențial.

Gareth Bale, un jucător pe placul lui Mourinho? Nu neapărat

Deși Mourinho a declarat că a încercat să-l aducă pe galez la Real Madrid, Gareth Bale nu este neapărat un jucător care să se muleze pe stilul portughezului. În ceea ce privește faza ofensivă, Bale poate fi sclipitor, însă nu este nici pe departe genul care să ”care și pianul”, să facă și munca defensivă atât de apreciată de Mourinho.
Dacă portughezul credea probabil că îl poate schimba pe Bale când era încă spre începutul carierei, acum este destul de clar că galezul nu se va mai schimba. Decât un transfer dorit de Mourinho, pare mai degrabă un moft al lui Daniel Levy, cel care cu siguranță nu ar fi deranjat de vinderea mai multor tricouri și de plasarea lui Tottenham în mentalul colectiv ca fiind un clubu capabil să aducă jucători de clasă mondială.
Gareth Bale este un jucător cu o valoare incontestabilă, însă în mare nu pare că este exact ceea ce avea nevoie Tottenham în acest moment. Dacă Mourinho va ști să gestioneze situația delicată din vestiar, atunci aducerea galezului ar putea să fie un mare succes. Dar aici vorbim de un mare ”dacă”.
picture

Premier League, programul etapei a doua

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo