Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Phil Foden, marea vedetă printre "puştii" din Premier League. Singurul care îi ameninţă statutul

Cristian Mihală

Publicat 24/05/2021 la 23:37 GMT+3

Sezonul din Premier League, cel mai puternic campionat al lumii s-a încheiat, iar tinerii au impresionat pentru majoritatea echipelor. Doi au ieşit în evidenţă mai mult decât ceilalţi: Mason Mount şi, în special, Phil Foden.

Phil Foden scored the winner on the night as Man City beat Dortmund 2-1

Credit imagine: Getty Images

Cel mai puternic campionat din lume a tras cortina peste stagiunea 2020-2021, dar a arătat încă o dată că acordă o importanţă deosebită jucătorilor sub 23 de ani; chiar dacă nu există vreo reglementare în acest sens, aşa cum e în Liga 1 regula U21, spre exemplu. Englezilor li se pare absolut firesc să investească în viitor, iar în ultimele două-trei sezoane au intrat în lumina reflectoarelor mai mulţi fotbalişti de mare perspectivă.

Fotbaliştii U23 care au impresionat în Premier League 2020-2021

  • Manchester City - Phil Foden - 20 de ani (valoare de piaţă: 70 de milioane de euro) - 9 goluri/5 assisturi.
  • Manchester United - Mason Greenwood - 19 ani (valoare de piaţă: 50 de milioane de euro) - 7 goluri/2 assisturi.
  • Liverpool - Trent Alexander-Arnold - 22 de ani (valoare de piaţă: 100 de milioane de euro) - 2 goluri/7 assisturi.
  • Chelsea - Mason Mount - 22 de ani (valoare de piaţă: 60 de milioane de euro) - 6 goluri/6 assisturi.
  • Leicester - Wesley Fofana - 20 de ani (valoare de piaţă: 20 de milioane de euro) - înlocuitorul lui Maguire, în centrul defensivei "vulpilor" a arătat maturitate şi se poate transforma într-un fundaş central de top.
  • Tottenham - nu a avut vreun titular mai tânăr de 23 de ani în acest sezon. Japhet Tanganga (22 de ani) e un fundaş interesant, dar a jucat prea puţin pentru a intra pe lista noastră.
  • Arsenal - Bukayo Saka - 19 ani (valoare de piaţă: 50 de milioane de euro) - 5 goluri/4 assisturi. "Tunarii" au viitor, alţi doi jucători tineri având perspective reale de a se transforma în fotbalişti world class: Emile Smith Rowe şi Gabriel Martinelli.
  • Everton - nu a avut titular sub 23 de ani, dar Ben Godfrey a arătat bine de câte ori a fost folosit de Carlo Ancelotti. Venit de la Norwich, poate evolua în centrul apărării, pe stânga sau la închidere şi e extrem de cerebral pentru un jucător care nu a împlinit încă 24 de ani.
  • Wolverhampton - 21 ani (valoare de piaţă: 35 de milioane de euro) - 5 goluri/5 assisturi, dar a pierdut ultima parte a sezonului din cauza unei accidentări.
  • Aston Villa - Jacob Ramsey - 19 ani (valoare de piaţă: 3,5 milioane de euro). A prins 22 de meciuri în acest sezon şi le-a adus unora aminte de Ross Barkley din perioada Everton. Un mijlocaş box-to-box care poate creşte mult în următorii ani.
  • West Ham - Declan Rice - 22 ani (valoare de piaţă: 60 de milioane de euro) - 2 goluri/1 assist, în condiţiile în care e închizător. Titular indiscutabil în naţionala Angliei, mijlocaşul "ciocănarilor" e asaltat cu oferte de la granzii Angliei şi, foarte probabil, va ajunge în această vară la o echipă uriaşă.
  • Brighton - Tariq Lamptey - 20 de ani (valoare de piaţă: 18 milioane de euro) - 1 gol/3 assisturi. Fundaşul dreapta are o viteză incredibilă, iar Chelsea regretă cu siguranţă că l-a cedat. A avut un început exploziv de campionat, fiind remarcat meci de meci, dar din păcate pentru "pescăruşi" s-a accidentat.
  • Leeds - Illan Meslier - 21 de ani (valoare de piaţă: 17 milioane de euro). Gaşca nebună a lui Bielsa are mulţi tineri talentaţi, dar goalkeeperul francez a fost unul dintre cei mai constanţi şi mai valoroşi jucători ai echipei, într-un sezon în care Leeds a impresionat, din postura de nou-promovată.
  • Crystal Palace - Eberechi Eze - 22 de ani (valoare de piaţă: 22 de ani) - 4 goluri/6 assisturi. Cel mai bătrân lot din Premier League a avut doi fotbalişti foarte tineri, care au avut evoluţii excelente: pe lângă englezul cu origini nigeriene, Mitchell a impresionat pentru formaţia lui Roy Hodgson, în banda stângă.
  • Newcastle - Joe Willock - 21 de ani (valoare de piaţă: 16 milioane de euro) - 8 goluri. Când conservatorul Steve Bruce te bagă constant în primul "11", cu siguranţă că eşti un jucător special. Împrumutat de la Arsenal, ar trebui să se întoarcă în lotul lui Arteta în vară.
  • Southampton - primul "11" nu conţine vreun jucător sub 23 de ani, dar Salisu, Diallo, Djenepo sau Tella nu au dezamăgit când au fost aruncaţi în luptă de Ralph Hasenhüttl.
  • Burnley - Dwight McNeil - 21 de ani (valoare de piaţă: 22 de milioane de euro) - 2 goluri/5 assisturi. În sfârşit marea speranţă a fotbalului englez a avut un sezon în care nu a fost accidentat. Cifrele nu au fost excelente, dar evoluţiile îl fac să spere că va reuşi o stagiune 2021-2022 care să îl ducă la o formaţie din TOP 6.
  • Fulham - Scott Parker nu a mizat pe jucători tineri şi, având în vedere rezultatul (retrogradarea) probabil că şi-ar fi dorit să o facă. Tosin Adarabioyo e cel mai tânăr jucător al lui Fulham, fotbalistul împrumutat de la City urmând a împlini 24 de ani.
  • WBA - o altă formaţie care nu a mizat pe tineri. "Big Sam" a retrogradat pentru prima oară în carieră, dar lotul a fost departe de pretenţiile unei formaţii de prima ligă engleză
  • Sheffield United - Ethan Ampadu - 20 de ani. Fără a avea o talie deosebită, fotbalistul împrumutat de la Chelsea a jucat destul de bine, dacă ne gândim că e greu să nominalizezi pe cineva de la cea mai slabă formaţie din Premier League.
Mount, împotriva lui Aston Villa

Mount şi Foden, la alt nivel în Premier League

Dacă ar fi să alegem cel mai bun tânăr jucător din Premier League, acesta cu siguranţă că trebuie să fie Foden, fotbalistul despre care Guardiola spunea acum 3 ani că e cel mai talentat jucător pe care l-a antrenat vreodată. Evident, Pep l-a avut sub comandă şi pe Messi, iar spusele de atunci păreau doar motivaţionale, menite să îi ofere încredere lui Phil. În această stagiune, însă, englezul de doar 20 de ani a "furat" toate privirile, într-o echipă în care strălucesc fotbalişti ca De Bruyne sau Mahrez.
Dar, până să discutăm pe larg despre noua mare vedetă a campioanei, ar fi incorect să nu vorbim şi despre stagiunea excelentă avută de Mason Mount, noul Lampard al lui Chelsea. Promovat de sezonul trecut în prima echipă, tânărul englez nu doar că a devenit o piesă indispensabilă - fie că antrenor a fost
Lampard sau Tuchel -, dar şi-a asumat rolul de lider. Într-o formaţie care a cheltuit în vară 300 de milioane de euro pentru întărirea ofensivei, Mount e punct fix.
Mijlocaşul lui Chelsea a creat în actuala ediţie de Premier League 87 de ocazii de gol, mai mult decât orice alt fotbalist englez. Impresionant e faptul că niciun coleg de la formaţia care joacă sâmbătă finala Champions League, contra lui City, nu a reuşit nici măcar să ajungă la jumătatea fazelor de gol create de Mason.
Mason Mount şi Phil Foden au ajuns la un nivel incredibil pentru vârstele avute, iar mulţi specialişti sunt de părere că nu au voie să lipsească din primul 11 al Angliei, la Euro. Asta în condiţiile în care Southgate are fotbalişti ca Grealish, Jadon Sancho sau Rashford pentru a-l susţine pe Kane, punctul fix al ofensivei.

Phil Foden, "naşterea unui superstar"

Phil Foden este vârful generației care a câștigat Mondialul sub 17 ani. Englezii sunt convinși că puștiul de la Manchester City poate deveni liderul naționalei Albionului. Foden a impresionat prin tehnică, viteză și oportunism, iar Euroscout a analizat posibilitățile sale de creștere.
Cu o înălțime de 1,71m și o structură fizică firavă, Foden a stârnit multe semne de întrebare cu privire la capacitatea sa de a evolua la fel de bine și la nivel de seniori. În acest sezon ne-a demonstrat că a reușit să regleze acest aspect, fiind unul dintre motivele pentru care evoluțiile sale s-au îmbunătățit. Format la juniori pe postul de mijlocaș central ofensiv, a trebuit să se adapteze sistemului 4-3-3 utilizat de Pep Guardiola, acolo unde a evoluat în ambele benzi ori în linia de 3 mijlocași centrali. Jucător de picior stâng acesta a avut cele mai bune prestații în banda stângă de unde intra mult în centru. Puștiul impresionează prin viziunea asupra jocului și pasele filtrante cu care iși pune în valoare coechipierii. Tehnica foarte bună împreuna cu abilitatea de a pasa corect și la timp, i-au oferit posibilitatea să se integreze ușor în schemele ofensive ale antrenorului spaniol. La toate acestea trebuie să adăugăm capacitatea de concentrare în fața porții si driblingul ce îi permite să elimine destul de ușor adversarul direct. Per total Phil Foden este un playmaker modern ce poate evolua la mijlocul terenului sau în cele 2 benzi de unde migrează către zona centrală a terenului.
picture

Liverpool - Manchester City. Phil Foden a înscris un gol splendid pe Anfield

În cele 4 sezoane în care a evoluat pentru prima echipă acesta a adunat 67 de meciuri (13goluri și 7 pase decisive) în Premier League, 24 de partide (6 goluri și 5 pase decisive) în UEFA Champions League iar în cupele interne a jucat în 30 de meciuri (10 goluri și 9 pase decisive).
În sezonul actual are o medie de 56 de minute pe meci în cele 26 de partide jucate în Premier League, marcând 7 goluri și oferind 5 pase decisive. Considerat viitorul David Silva, evoluțiile și cifrele sale încep să se îndrepte către ale legendarului mijlocaș spaniol, unul dintre pilonii ce au contribuit la dezvoltarea și evoluția clubului la statutul World Class.
picture

#Euroscout Analiza lui Phil Foden, viitorul star la fotbalului mondial

Viitorul lui Phil Foden

Cum arată viitorul său ? Dacă iși menține ritmul evoluției acesta ar trebui să devină titluar incontestabil cel târziu peste 2 sezoane atunci când va avea vârsta de 22 de ani. Ținând cont de sistemul de rotație utilizat de Guardiola, media de minute pe meci ar trebui să crească de la 56 de minute undeva de la 65-70 de minute pe meci sezonul viitor, odată cu aceasta trebuind să ofere și cifre statistice mai bune. La nivelul naționale Angliei viitor său pare puțin nesigur doar din privința sistemului de joc utilizat de Gareth Southgate, cu 3 fundași centrali ce practic “fură” un post de mijlocaș în comparație cu clasicele sisteme de joc cu 2 fundași centrali.
picture

Premier League | Manchester City – Burnley: Foden deschide scorul la primul șut pe spațiul porții

Indiferent de antrenor ori sistemul de joc, Phil Foden pare că deține atributele necesare pentru a se putea impune în primul 11 al oricărei echipe din Premier League, pentru naționala Angliei având și avantajul caracteristicilor tehnice foarte bune, puțin atipice unui fotbalist englez.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo