Articol scris de Radu Florea
În prezent, Reece James și Ben Chilwell au redefinit rolul fundașilor de bandă care încet-încet se transformă în veritabile extreme.
Înainte ca Dani Alves să ajungă la Barcelona, Lahm sau Zanetti reprezentau prototipul fundașilor laterali ai acelor vremuri, fundași laterali care aveau un aport foarte bun pe faza defensivă, însă care ajungeau rar la finalizare, nereușind să marcheze sau să ofere atât de multe pase de gol precum fundașii laterali ai fotbalului modern.
Premier League
Gerrard vrea să încheie în forță perioada de mercato! Vrea la Aston Villa un jucător de la Liverpool
ACUM 6 ORE
Chiar dacă Roberto Carlos reprezenta excepția de la începutul acestui secol, multe dintre golurile fundașului stângă de la Real Madrid veneau în urma unor faze fixe sau a unor execuții excepționale din acțiune, apariția la finalizare a fundașilor laterali nefiind o obișnuință sau chiar o necesitate atunci când vine vorba de cluburile mari. Totul s-a schimbat odată cu perioada petrecută de Dani Alves la Barcelona și cu numirea lui Antonio Conte în funcția de antrenor al lui Juventus.
Geniul lui Guardiola a redefinit și rolul fundașilor laterali, în special atunci când ne referim la Dani Alves. Brazilianul care a jucat și pentru Sevilla a ajutat clubul catalan să câștige 3 Ligi ale Campionilor, pe lângă multe alte trofee. Însă, de remarcat a fost abordarea foarte ofensivă pe care o avea brazilianul în perioada petrecută la Barcelona, fundașul dreapta intrând în foarte multe momente în un-doiuri cu atacanții Barcelonei, oferind multe pase de gol și apărând în multe momente și la finalizare.
Chiar dacă această predispoziție a lui Alves de a se afla deseori într-o poziție avansată pe teren a costat-o pe Barcelona calificarea în finala UCL din 2010, aportul său la nenumăratele succese ale clubului catalan din acea perioadă a prevalat.
O altă schimbare majoră în ceea ce privește redefinirea rolurilor și a importanței fundașilor de bandă a fost adusă de Antonio Conte în 2011, atunci când italianul a fost numit în funcția de antrenor al lui Juventus. Alături de formația din Torino, Conte a reușit să câștige 3 campionate, readucându-i pe "bianconeri" în topul celor mai bune echipe din Europa.
Succesul pe care Conte l-a avut cu Juventus s-a datorat sistemului de joc 3-5-2, un sistem care le permitea fundașilor laterali să aibă o libertate mai mare de mișcare decât în trecut. Datorită lui Lichtsteiner și Asamoah, cei doi fundași de bandă ai "bianconerilor", Conte a putut să implementeze cu succes un sistem de joc care era considerat mult prea îndrăzneț pentru fotbalul de acum un deceniu. Însă, datorită rezultatelor foarte bune pe care antrenorul italian le-a avut la Juventus, mulți tehnicieni i-au urmat exemplul în anii ce au urmat.
Citește și:
https://i.eurosport.com/2021/02/04/2984674.jpg

Importanța fundașilor laterali în succesul lui Liverpool și Chelsea din ultimele sezoane

Odată cu trecerea anilor, aportul fundașilor laterali s-a evidențiat din ce în ce mai mult. Fundașii de bandă trebuie să alerge mult mai mult decât în trecut, deoarece prezența lor pe faza de atac este o necesitate în fotbalul modern practicat de marile echipe ale Europei. Valențele acestor fundași care încet-încet s-au transformat în veritabile extreme au putut fi evidențiate în succesele lui Liverpool și Chelsea din ultimele sezoane.
În 2018/2019 și 2019/2020, Alexander-Arnold și Robertson au fost indispesabili pentru Jurgen Klopp. Pe lângă marcajul foarte bun pe care l-au făcut pe faza defensivă, cei doi fundași laterali ai lui Liverpool au fost excepționali și pe faza de atac. În cele două sezoane în care Liverpool a cucerit Champions League și Premier League, Alexander-Arnold a reușit un total de 9 goluri și 41 de pase de gol, pentru ca Robertson să marcheze 3 goluri și să paseze decisiv de 25 de ori.
https://i.eurosport.com/2021/11/10/3251890.jpg
În prezent Chelsea este echipa care ne reliefează această necesitate de a avea fundași laterali cu valențe ofensive desăvârșite pentru îndeplinirea celor mai importante obiective fotbalistice. Supercampioana Europei se află pe primul loc în clasamentul din Premier League, după un parcurs foarte bun în aceste prime 12 etape de campionat. Acest parcurs s-a datorat în primul rând golurilor și paselor de gol oferite de Chilwell și James, cei doi fundași de bandă ai lui Chelsea părând a dori să redefinească acest rol de fundaș lateral și să devină golgheterii unei viitoare campioane a Angliei.
Odată cu această tendință din fotbalul modern de a aduce la finalizare fundașii laterali, așteptările specialiștilor cu privire la viitoarele generații vor fi din ce în ce mai mari și probabil nu va fi de mirare dacă în anii ce vor urma aceste extreme provenite din fundași laterali vor concura cu atacanții la numărul de goluri și pase de gol.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă
Premier League
Transferul iernii, ca şi făcut! Lovitură pentru Arsenal: o altă forţă i-l suflă pe Vlahovic
ACUM 9 ORE
Premier League
Chelsea - Tottenham | Își ia Conte revanșa pentru eliminarea din FA Cup?
23/01/2022 LA 11:14