Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Care e istoria românilor în Premier League?

Eurosport
DeEurosport

Publicat 07/01/2024 la 10:48 GMT+2

În emulația produsă de înțelegerea iminentă dintre Tottenham și Genoa pentru transferul lui Radu Drăgușin, Eurosport vă prezintă astăzi istoria tuturor jucătorilor români ce au jucat în cel mai bine cotat campionat al lumii din 1994 până în prezent.

Chiriches - Tottenham

Credit imagine: LaPresse

Articol scris de Teo Drăghici
Numele lui Radu Drăgușin a fost pe buzele tuturor zilele acestea, iar fotbalul românesc se pregătește de o adevărată lovitură după calificarea la europeanul din Germania. Cele două performanțe ne aduc încetul cu încetul de lumea care contează cu adevărat în fotbalul european și ne oferă o expunere pe care am avut-o foarte rar în anii anteriori.
Asta nu rezolvă cu nimic numeroasele probleme cu care se confruntă fotbalul autohton, însă un plus de imagine nu poate fi niciodată negat. Ne bucurăm pentru Radu, ne mândrim cu el, însă câți dintre noi conștientizăm că cel care va deveni cel mai scump transfer din istoria fotbalului românesc e crescut și școlit în Italia de la vârsta de 16 ani?
Caz asemănător cu cel al lui Rațiu sau Boloca, jucătorii români sau de origine română care joacă la cel mai înalt nivel în Europa, crescuți în afara țării, cu bazele fotbalistice puse la academii din Spania și Italia. Sunt ei oare o victorie a sistemului românesc sau federația doar îi identifică, îi recrutează și se folosește de calitățile lor dobândite în Vest?
Până la Drăgușin au mai fost alți 15 fotbaliști români care au avut onoarea de a juca în Premier League. Nume mari ca Gică Popescu, Ganea, Răducioiu sau figuri mai mult episodice, care și-au făcut prezența în ultimul deceniu și jumătate.
  • Ionuț Radu - Bournemouth
Ajuns în această vară sub formă de împrumut la echipa din sudul Angliei, Radu a apucat să joace doar 5 meciuri, fiind în general rezerva brazilianului Neto. În Premier League a bifat trei partide în care a încasat 10 goluri, șase doar de la Manchester City, iar din acel moment românul nu a mai prins nici măcar lotul lui Bournemouth și se preconizează din ce în ce mai tare că acesta ar dori să schimbe echipa pentru a avea șanse să prindă lotul României la EURO 2024.
  • Florin Andone - Brighton
După două sezoane în care a ieșit la rampă în fotbalul spaniol, la Deportivo, Florin Andone a urcat încă o treaptă a carierei în momentul în care a semnat cu Brighton în vara anului 2018. Fără succes, însă, aventura lui Andone s-a dovedit a fi un eșec în tricoul "pescărușilor" - 6 goluri în 30 de meciuri nu au fost de ajuns pentru a impresiona în peninsulă, iar după un șir lung de împrumuturi Brighton a reușit să-l vândă în vara lui 2022, cariera acestuia mergând pe un trend descendent.
  • Vlad Chiricheș - Tottenham
Transferul lui Chiricheș la vremea aceea făcea subiectul celui mai scump transfer din istoria fotbalului românesc, Tottenham plătind atunci 9,5 milioane de euro pe internaționalul român. Chiricheș a făcut o impresie foarte bună la debut, reușind să câștige trofeul de omul meciului. Lucrurile au început să scârțâie mai apoi, iar Chiricheș a jucat doar 43 de meciuri în două sezoane, fiind inclus ulterior într-o listă cu "cele mai dezamăgitoare transferuri făcute de Tottenham" alături de jucători ca Soldado sau Paulinho.
  • Florin Gardoș - Southamptom
La un an după tunul dat cu Chiricheș, FCSB a mai dat o lovitură în momentul în care a reușit să-l vândă pe Florin Gardoș în Premier League. Deși a stat în Anglia cu două sezoane mai mult decât Chiricheș, Gardoș a jucat de trei ori mai puține meciuri, însă numeroasele accidentări au cântărit greu. Gardoș nu a fost niciodată un om de bază la Southamptom, iar aventura sa în Premier League poate fi catalogată ca un eșec.
  • Costel Pantilimon - Manchester City, Sunderland, Watford
Cu peste 80 de prezențe în Premier League, cariera lui Pantilimon în cel mai puternic campionat din lume a fost mai mult decât onorabilă. Mai mult decât atât, portarul face parte dintr-o listă foarte restrânsă a fotbaliștilor români care au câștigat titlul în Anglia, alături de Mutu. La City a fost mai mult rezerva lui Hart, Watford l-a dat mai mereu împrumut, însă perioada petrecută la Sunderland a fost cea care l-a consacrat în fotbalul englez.
  • Răzvan Raț - West Ham
După 10 ani în Ucraina, la Șahtior Donețk, unde s-a consacrat ca fotbalist, Răzvan Raț a prins în vara anului 2013 un transfer la West Ham, acolo unde nu a rezistat decât 6 luni din cauza incompatibilității pe care o avea cu antrenorul de la acea vreme, Sam Allardyce. Raț a jucat doar 20 de meciuri în tricoul "ciocănarilor", iar la câțiva ani distanță de acea experiență, a catalogat-o drept o alegere nepotrivită.
  • Gabi Tamaș - West Bromwich Albion
Din cele 18 echipe pe care le are trecute în CV, Gabi Tamaș a bifat și o echipă de Premier League, bornă importantă în cariera lui, având în vedere ca West Brom a fost primul club la care a stat mai mult de un an. 77 de prezențe a avut Tamaș pentru WBA, românul lăsând o impresie mai mult decât bună la club, lucru confirmat chiar de președinte la plecarea acestuia.
  • Cosmin Contra - West Bromwich Albion
Înainte de Tamaș, Cosmin Contra a fost jucătorul celor de la WBA, românul venind în urma unor experiențe solide la Milan, Atletico și Alaves. West Brom nu s-a dovedit a fi cea mai potrivită echipă pentru el, "Guriță" fiind mai mult un personaj episodic, cu 6 partide jucate în 6 luni.
  • Ionel Ganea - Wolves
Consacrat mai mult, în perioada Wolves, pentru viața extrasportivă, Ganea a rămas un personaj marcant și în fotbalul englez pentru duritatea sa, fiindu-i atribuit un paragraf chiar în autobiografia lui Gerrard. Steve G a povestit un episod care-l avea protagonist pe român. Sportiv, Ganea a jucat doar 39 de meciuri în trei sezoane pentru "lupi", pentru care a înscris 9 goluri.
  • Viorel Moldovan - Coventry
Nici aventura lui Moldovan în Anglia nu a fost ieșită din comun. 6 luni a durat angajamentul în centrul Angliei, perioadă în care a jucat 13 partide și a înscris doar două goluri, însă unul dintre acestea foarte special în istoria clubului, deoarece a adus prima victorie a lui Coventry pe terenul celor de la Aston Villa.
  • Florin Răducioiu - West Ham
"Un jucător de clasă a devenit brusc o amintire" - așa îl caracteriza Harry Redknapp, antrenorul românului din singurul sezon petrecut în Anglia. Se pare că lui Răducioiu i-a surâs mai mult viața extrasportivă, iar opulența Londrei l-a făcut să-și ia gândul de la fotbal în perioada West Ham. 11 meciuri și două goluri a avut Răducioiu în tricoul "ciocănarilor", românul neputând să se adapteze la condițiile de pregătire fizică din Anglia.
  • Ilie Dumitrescu - Tottenham, West Ham
Cel care ne-a făcut atât de fericiți la Cupa Mondială din 1994 nu și-a putut demonstra calitățile așa cum ne așteptam și în Premier League, acolo unde, în mai bine de 2 ani, a jucat 30 de meciuri și a înscris doar 5 goluri.
  • Adrian Mutu - Chelsea
Perioada lui Mutu la Chelsea a fost cea mai efervescentă din întreaga lui carieră din cauză că în perioada în care juca pentru clubul lui Abramovic, românul a fost depistat pozitiv la consumul de substanțe interzise. Un an și trei luni a rezistat Mutu la Chelsea, perioadă în care a avut o nominalizare la Balonul de Aur. A plecat cu scandal din Londra, însă tare ne mai dorim acum ca un alt român să marcheze măcar jumătate din golurile lui la Chelsea pentru o echipă din Premier League.
  • Gică Popescu - Tottenham
Gică Popescu n-a stat decât un an în Anglia, dar fanii echipei din nordul Londrei îl țin minte, în special, pentru un supergol înscris în poarta marii rivale, Arsenal. A trebuit să plece din cauza regulii din Premier League care impunea ca numărul maxim de străini într-o echipă să fie 3, Ilie Dumitrescu fiind preferat pentru a fi păstrat în locul lui.
  • Dan Petrescu - Sheffield Wednesday, Chelsea, Bradford, Southampton
Cel care are cel mai bogat repertoriu de echipe engleze este cel care a realizat cele mai mari performanțe în fotbalul din Anglia, devenind un idol pentru fanii de pe Stamford Bridge. Ca să înțelegem cât de mare a fost Dan Petrescu la Chelsea, "Bursucul" a fost primul jucător non-britanic care a bifat peste 100 de prezențe pentru londonezi. Numele lui este și astăzi scandat de ultrașii "albaștrilor", iar Dan Petrescu își amintește, cu siguranță, la rândul său, cu mare drag de această perioadă.
Crezi că vom mai avea vreun român care va mai juca în Premier League în următorii 10 ani?
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo