Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Pep Guardiola, arhitectul succesului

Eurosport
DeEurosport

Publicat 30/03/2024 la 16:22 GMT+2

În lumea fotbalului modern, puțini antrenori au o aură atât de puternică precum Pep Guardiola. Remarcat prin stilul său aparte, uneori neconvențional, dar care i-a adus mereu succes, Guardiola a reușit să devină rapid unul dintre cei mai respectați și influenți antrenori din istoria fotbalului.

Pep Guardiola war zufrieden mit seiner Mannschaft

Credit imagine: SID

Articol scris de Răzvan Badea
Josep Guardiola Sala s-a făcut cunoscut în ochii publicului prima oară ca fotbalist. Produs al academiei "La Masia", din cadrul clubului FC Barcelona, el și-a continuat progresul către echipa mare și a ajuns o legendă blaugrana. Și-a petrecut majoritatea anilor în curtea clubului catalan, unde a devenit unul dintre cei mai importanți mijlocași defensivi din istoria echipei.
Sub îndrumarea lui Johan Cruyff, Guardiola a dobândit nu doar abilități tehnice pentru poziția sa în teren, ci a reușit și să înțeleagă și să-și însușească aspectele tactice, chiar și strategice care stăteau la baza filozofiei despre fotbal a fostului mare jucător și antrenor olandez.

Metoda Cruyff

Pornit de la grupele de juniori ale Barcelonei, fotbalistul Pep a parcurs toate etapele drumului către o carieră de succes în club. A câștigat cam tot ce se putea atât ca jucător, cât și ca antrenor, iar succesul său din ambele planuri se împletește cu flerul și viziunea lui Johan Cruyff.
"Nu aș fi fost unde sunt astăzi fără Johan Cruyff. A fost unic. Cu adevărat unic." – Josep Guardiola
Cel despre care multe voci din fotbal spun ca a fost cea mai marcantă personalitate din istoria jocului, olandezul Cruyff a fost nu doar un jucător imens pentru Ajax Amsterdam si Barcelona, ci și un antrenor marcant pentru cele două mari cluburi.
Sub comanda lui la Barça, în drumul spre construcția celebrului Dream Team, a debutat, iar mai apoi și-a câștigat locul în acea mare echipă și puștiul Guardiola. Împreună au câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1992, după finala cu Sampdoria, urmată de Supercupa Europei împotriva lui Werder Bremen. Au fost și 4 titluri consecutive de campioni ai Spaniei, între 1991 și 1994, acompaniate de 3 Supercupe ale Spaniei.
Deși destinele li se legaseră pentru totdeauna, olandezul a plecat de la FC Barcelona în 1996, purtând blazonul de cel mai titrat antrenor din istoria clubului. A promis că nu va mai antrena vreodată, însă influența sa în viața echipei avea să fie decisivă.
În 2008, fiind consilierul de taină al președintelui Barcelonei, Joan Laporta, Cruyff l-a propus drept soluție de antrenor principal pe fostul său elev, Pep, cel care de doi ani schimbase complet în bine jocul și rezultatele echipei secunde a catalanilor.
Chimia dintre cei doi era evidentă. Idolul olandez l-a nominalizat pe Guardiola în echipa lui ideală din toate timpurile. Bineînțeles, mijlocaș defensiv într-un sistem 4-3-3. De cealaltă parte, Pep l-a urmat și a căutat mereu să îmbunătățească tot ce i-a insuflat mentorul său. După cum vom afla mai departe, s-ar putea chiar să fi reușit.

Omul recordurilor

La 38 de ani, Guardiola devenea antrenorul echipei la care s-a consacrat ca jucător, echipă văzută drept una dintre cele mai bune din lume. A fost un moment crucial în cariera sa, iar deciziile pe care le-a luat atunci au avut un impact semnificativ nu doar asupra clubului, ci și asupra întregului peisaj fotbalistic.
Și-a permis încă de la început sa anunțe că nu intră în planurile lui 3 dintre vedetele Barcelonei: Ronaldinho, Deco si Eto'o, iar primii doi au și părăsit echipa, alegând AC Milan, respectiv Chelsea. De altfel, a fost un schimb de generații odată cu noul antrenor, nume grele din vestiarul catalanilor părăsind echipa, iar tineri precum Dani Alves, Pique, Sergio Busquets ori Seydou Keita apăreau în lot.
Deși a început sezonul cu o înfrângere surprinzătoare în fața Numanciei în chiar prima etapă și un egal, acasă, cu Racing Santander, ce a urmat a fost de-a dreptul uimitor. Barcelona fără superstarul Ronaldinho și cu debutantul Guardiola pe bancă a câștigat în premieră pentru fotbalul spaniol tripla continentală: campionat, Cupa Regelui și Liga Campionilor.
Antrenorul catalan, proaspăt devenit cel mai tânăr tehnician câștigător al Ligii, nu s-a oprit însă aici, iar împreună cu echipa a stabilit un record unic la acea vreme câștigând în acel sezon toate competițiile în care au participat, adăugând la tripla continentală și Supercupa Spaniei, Supercupa Europei și Campionatul Mondial al cluburilor.
Toate acestea erau doar consecința stilului impus de Guardiola. Jocul era unul inovativ și total surprinzător pentru adversari. În primul an de antrenorat, pe lângă construirea unei formații redutabile și cucerirea tuturor trofeelor, Pep a reușit să câștige ambele meciuri împotriva rivalei Real Madrid, însă victoria cu 6-2 în deplasarea de pe stadionul Santiago Bernabeu a fost cumva cireașa de pe tort pentru fanii blaugrana. Încă un record.
Sezonul 2010/11 a fost încă unul de succes, dar eșecul din finala Cupei a făcut ca tripla continentală să nu fie din nou realizată. Anul 2012 a adus despărțirea lui Pep de Barça, el simțind nevoia unui an de pauză. Dacă la învestirea ca "principal" venea ca un jucător-legendă, Guardiola părăsea acum clubul fiind cel mai titrat antrenor din istoria grupării, depășindu-și idolul.
După un an sabatic la New York, pe 16 ianuarie 2013 Bayern l-a anunțat ca noul antrenor din vară, având misiunea de a-l înlocui pe Jupp Heynckes, cel care castigase tripla continentală cu bavarezii chiar înainte de despărțire.

Poezie pe teren și la Literaturhaus

Debutul la Bayern îi e marcat de meciuri cu doi dintre antrenorii care aveau să îi influențeze cariera. Primul meci pe banca bavarezilor a fost o înfrangere cu 4-2 în Supercupa Germaniei împotriva Borussiei Dortmund antrenate de Jurgen Klopp, iar finalul de an îi aduce meciul din Supercupa Europei împotriva lui Chelsea, cu Jose Mourinho pe banca tehnică. Portughezul fusese în ultimii 4 ani antrenorul alături de care Pep a purtat o captivantă rivalitate mai întâi de la distanță, când 'The Special One' era la Inter, însa mai ales după, când a ales-o pe Real Madrid drept destinație.
A intrat în istoria clubului bavarez chiar din primul sezon. Era 25 martie 2014, finalul etapei cu numărul 23 din cele 34 ale Bundesligii, când Germania își știa deja campioana: era Bayern-ul lui Guardiola, însa catalanul nu s-a oprit aici. El a mai doborat un record al campionatului 6 etape mai târziu: înfrângerea cu Augsburg din etapa 29 a pus punct unei serii de 28 de meciuri consecutive fără înfrângere în competiția internă.
Înainte de ultimul sezon la Bayern, Pep Guardiola a reușit să impresioneze nu doar iubitorii fotbalului german, ci și pe cei ai culturii. Invitat la un simpozion organizat de Institutul Goethe și Ramon Llull pentru o seară despre viața scriitorului catalan, prieten al său, Miquel Marti i Pol, dispărut în 2003, antrenorul de atunci al lui Bayern n-a ratat prilejul de a aduce un omagiu recitând poezii și făcând presa germană să aprecieze și să laude o altă latură a personalității lui.

"OK, e bun, dar poate face asta și în Premier League?"

Speculații erau. Curiozități și mai multe. După ani de rezultate spectaculoase, iubitorii fotbalului lansau provocări către spaniolul de pe banca lui Bayern. Poate imprima același stil de joc în Premier League? Poate domina cel mai puternic campionat de fotbal din lume cu o posesie prelungită?
"N-am venit să schimb Premier League. Echipa mea va juca în stilul în care eu cred și care până acum a mers" – Guardiola, în momentul sosirii în Anglia
De la 1 februarie 2016 Guardiola este antrenorul lui Manchester City, iar din vara aceluiași an a început o poveste cum n-a mai fost alta pentru "Cetățeni" în întreaga lor istorie. Ținând la propria filozofie și căutând adaptarea cât mai rapidă la fotbalul britanic, Pep încheie primul sezon la City fără trofeu câștigat. Nu i se mai întâmplase.
A făcut lucrurile uitate anul următor, când spulberă așteptările și termină sezonul, pentru prima oară în competiție, cu 100 de puncte. În aceeași campanie câștigă și Cupa Ligii, dar stabilește și un record nou: cea mai lungă serie de meciuri consecutive cu victorie – 18. Același lucru l-a făcut și în Spania sau Germania.
Anul 2019 vine din nou cu titlul de campioană și EFL, dar și cu cea mai mare diferență de scor înregistrată într-o finală de Cupa Angliei: 6-0 vs. Watford, iar Manchester City devenea prima echipă a Angliei care făcea tripla internă.
După un an 2020 dominat și adjudecat în Premier League de Liverpool și Jurgen Klopp, Guardiola reia șirul victoriilor și, împreună cu City, câștigă un nou titlu și o nouă Cupă a Ligii în 2021, dar reușește și să se califice în prima finală de Liga Campionilor din istoria clubului. Pierde șansa în fața lui Chelsea, scor 1-0, iar distanța de la ultimul său astfel de trofeu câștigat se mărea la peste un deceniu.
"Ideile mele despre fotbal nu sunt speciale, diferite ori mai bune ca altele. Nu spun asta. E vorba despre cât de tare cred în ele." – Pep Guardiola
Pe 22 mai 2022, Manchester City câștigă titlul în Premier League din nou, în ultima etapă, după o victorie cu 3-2 împotriva lui Aston Villa, meci în care "cetățenii" au fost conduși cu 2-0, iar discursul de la pauză al antrenorului catalan i-a făcut pe jucători să caute speranța în orice minge jucată, ceea ce a întors, în cele din urmă, soarta meciului și a campionatului în ultimele 15 minute ale partidei.
Sezonul 2022/23 a adus, în final, visul suporterilor: Manchester City a câștigat al treilea titlu de campioană consecutiv, egalând astfel recordul deținut de rivala din oraș, United, a învins-o pe aceeași Manchester United cu 2-1 în finala Cupei Angliei, pentru ca mai apoi, pe 10 iunie 2023, să învingă, la Istanbul, pe Internazionale Milano cu scorul de 1-0 și să își adjudece tripla continentală. Pep a devenit primul antrenor din istorie care a câștigat două astfel de serii și a făcut-o cu două echipe distincte, dând astfel un răspuns întrebărilor venite de la fani înainte de 2016.

Influența

"Guardiolismul" a fost un curent care a ținut fotbalul mondial într-o continuă căutare a copierii jocului și mai ales a rezultatelor lui Pep Guardiola și al echipelor lui. Sistemul 4-3-3 și jocul artistic ce presupunea o posesie prelungită a mingii, cu pase scurte și rapide, atacuri pornite încă de la portar și schimbările de posturi de pe teren au captivat lumea fotbalului. De altfel, acest stil de joc a fost practicat și de Spania în perioada în care selecționata "La Roja" a dominat fotbalul international câștigând, consecutiv, de două ori Campionatul European și o dată Campionatul Mondial.
"Eu nu antrenez tiki-taka. Tiki-taka înseamnă a pasa încontinuu fără o intenție clară. E fără rost. Barcelona nu a făcut tiki-taka" – Pep Guardiola, despre eticheta stilului de joc
Dincolo de "cele 14 reguli" ale lui Cruyff care aveau la baza principii elementare pentru funcționarea unei echipe, ce aduce catalanul în plus vine din altă sferă. El reușește să îmbine armonios fotbalul cu elemente moderne de monitorizare și planificare. Doar staff-ul său reprezintă o mică armată. La venirea la City erau 16 asistenți, fiecare delegat să adune date despre jucătorii proprii care să ajute la îmbunătățirea performanței sau a sănătății printre altele, dar și despre echipele adverse.
Sunt acoperite, printre altele, domenii precum medicina sportivă, fitness, analiză sportivă, tehnică și tactică, terapeuți, antrenori pe post sau de faze fixe. Toate aceste lucruri sunt urmărite de Pep în timp real și îi dau posibilitatea de a alege sau schimba în orice moment jucătorii sau tactica în funcție de nevoie.
Vizionar prin excelență, Guardiola a dus peste tot un anume stil de joc și o direcție către care să avanseze împreună cu echipa. Abilitatea lui de a își pune în aplicare atât de bine și exact ideile în teren arată adaptabilitatea sa. A demonstrat că poate, ajutat de instrumentele pe care le folosește, să facă jucători cu personalități mari și vorbitori de limbi diferite, să îl înțeleagă, să se înțeleagă între ei și să atingă împreună un rezultat planificat.
"Guardiola a distrus o generație de fundași italieni" – Giorgio Chiellini
Firește că la o asemenea anvergură și răspândire a acestui stil, au existat și oameni care să îl combată. Dacă antrenorii au resimțit în tactică problema contracarării jocului elaborat de Pep, au fost și jucători care au simțit dispariția unui mod de lucru.
Fundașul Giorgio Chiellini, un exemplu clasic de școlii italiene de apărători, a explicat cum colegii săi mai tineri nu își mai gaseau reperele în duelurile cu adversarii, iar stilul italienesc de fotbal, recunoscut pentru arta apărării încă de la mijlocașii centrali, începea să dispară, și odată cu el și performanțele de la nivel de club ale țării.

Arteta a preluat același mod de lucru

În timpul său de antrenorat, Guardiola a avut ocazia să influențeze la rândul său, asemenea lui Cruyff, jucători sau antrenori tineri. Au impresionat din acest punct de vedere Vincent Kompany la Burnley, Enzo Maresca la Leeds ori Xabi Alonso la Bayer Leverkusen, însă cel mai aproape de Pep pare să fie prietenul său, trecut și el pe la Barcelona, Mikel Arteta.
"Tot succesul lui Mikel i se datorează lui și lui Arsenal, nu mie. Mulți spun că a stat cu Pep și a învățat de la el. Eu am avut de învățat de la el" – Pep Guardiola, despre Mikel Arteta
După 4 ani de stat aproape zi de zi cu Guardiola din poziția de antrenor secund al catalanului, Mikel Arteta a făcut pasul spre rolul de "principal". În 2019, fosta sa echipă, Arsenal, i-a oferit șansa debutului, iar bascul nu a dezamăgit.
După o reconstrucție și de echipă și de stil de joc pe model Guardiola, dar având o notă proprie, cu nume nou apărute în echipă precum Aaron Ramsdale, Bukayo Saka, Gabriel Martinelli sau chiar foștii jucători ai lui City, Jesus și Zinchenko, Arteta a reușit să redea speranța unui nou titlu pe Emirates după o pauză de 20 de ani.
Sezonul 2022/23 a adus în prim-plan o înfruntare la titlu între mentor și ucenic, una din care câștigător a ieșit Guardiola. Cu toate acestea, Arsenal a devenit vicecampioană și a revenit în grupele Ligii Campionilor după 6 ani lungi pentru suporteri.

Locul 1 vs. locul 3, Arsenal vs. Manchester City, Arteta vs. Guardiola

Situația poate sta diferit în actualul sezon, când Arteta pare a fi închegat și mai tare jocul și relațiile dintre jucători. Din fruntea clasamentului, cu prestații și rezultate înspăimântătoare pentru rivali, "tunarii" caută marea performanță, iar duminică, 31 martie, se va consuma un nou episod din ceea ce poate deveni un "Clasic" pentru titlu în anii următori.
De când drumurile li s-au despărțit, au fost rivali de 11 ori, cu rezultate împărțite astfel: 8 victorii Guardiola, două Arteta și un egal, dar și acela câștigat la penalty-uri tot de Arteta, anul trecut, în finala Community Shield. Meciurile au fost spectaculoase precum stilurile celor doi tehnicieni. 23 de goluri în dreptul lui Pep și 7 pentru Mikel.
Ultimele două dispute directe au fost egalul din vara anului trecut, 1-1, și meciul tur al sezonului, când Arsenal s-a impus cu 1-0 pe Emirates. Aflat în fața acestui trecut recent, cu siguranță Arteta va încerca să continue seria rezultatelor bune și, implicit, drumul către mult doritul titlu de campioană. Milioane de oameni vor urmări atent și vor aștepta să vadă reacția lui Guardiola.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo