Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Dinamo, de la speranțe la coșmar. Anul decăderii unui simbol al fotbalului românesc

Eurosport
DeEurosport

Publicat 26/12/2022 la 16:20 GMT+2

Trei sferturi de secol de istorie, în van. Dinamo a traversat un an de coșmar, început cu mari probleme organizatorice și financiare, continuat cu o retrogradare istorică, pentru prima dată de la înființare și finalizat, se pare, cu pericolul falimentului bătând la ușă. Parcursul dezastrului unui simbol al fotbalului românesc.

Dinamo București

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
Un adevărat simbol al fotbalului românesc s-a năruit ca prin magie în decursul acestui an, iar prima ligă românească a rămas mai săracă la finalul sezonului trecut, fără o formație care s-a bucurat de mari succese de-a lungul timpului.
Echipa care a dat jucători importanți atât la nivel de echipă națională, dar și la nivel european, a avut parte de cel mai slab an din istorie, cu toate că nu de mult, Dinamo reprezenta un brand inclusiv în competițiile europene. La Dinamo s-au făcut remarcați Claudiu Niculescu și Ionel Dănciulescu, ambii fiind în topul aparițiilor și marcatorilor ale clubului alb-roșu pe plan european, dar au plecat și fotbaliști care ulterior au confirmat că pot face față la un nivel ridicat, exemplul cel mai elocvent fiind fundașul lui Lazio Roma, Radu Ștefan.
În topul marcatorilor în tricoul "câinilor" pe plan european îi regăsim pe cei mai prolifici atacanți din istoria recentă a clubului:
  • Claudiu Niculescu - 18 goluri
  • Ionel Dănciulescu - 13 goluri
  • Marius Niculae - 9 goluri
Cei 3 sunt adevărate embleme pentru Dinamo, însă nici măcar aceștia, prin implicarea lor, nu au putut salva clubul de la situația actuală în care se află.
Ionel Danciulescu, Claudiu Niculescu, Marius Niculae
Până și vitrina clubului confirmă faptul că prima ligă românească a pierdut un brand, a pierdut un club care reușea să reprezinte România la nivel european și o echipă care a lansat o mulțime de jucători în fotbalul mare. Palmaresul lui Dinamo, deloc de neglijat, se rezumă la 33 de trofee, după cum urmează:
  • 18 titluri de campioană (1955, 1962, 1963, 1964, 1965, 1971, 1973, 1975, 1977, 1982, 1983, 1984, 1990, 1992, 2000, 2002, 2004 și 2007)
  • 13 Cupe ale României (1959, 1964, 1968, 1982, 1984, 1986, 1990, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005 și 2012)
  • 1 Cupă a Ligii României (2017)
  • 2 Supercupe ale României (2006, 2013)

Retrospectiva unui 2022 "de uitat" pentru FC Dinamo București

Pentru Dinamo București anul 2022 a reprezentat cel mai mare coșmar din istoria de 74 de ani a clubului, pentru că a marcat cea mai mare contraperformanță a echipei din Ștefan cel Mare, o retrogradare istorică în liga a 2-a, pentru prima oară.
Echipa s-a zbătut, a încercat să uite de problemele organizatorice și mai ales de ordin financiar, pentru a rămâne încă un sezon pe prima scenă a fotbalului românesc, așa cum se întâmplase cu un sezon în urmă, însă cum o vorbă românească spune că ulciorul nu merge de multe ori la apă, exact așa s-a întâmplat și în cazul "câinilor", cu tot sprijinul necondiționat din partea fanilor.
Suporterii, cunoscuți deja pentru infuziile de capital pe care le-au adus clubului favorit prin strângerea de donații și vânzarea de bilete virtuale, au primit la finalul sezonului 2021/22 cea mai mare palmă pe care ar fi putut s-o încaseze, echipa lor de suflet a retrogradat.
Nici banii strânși, insuficienți pentru a acoperi multitudinea de datorii strânsă de unul dintre cele mai importante cluburi din fotbalul românesc și nici problemele mult mai grave de ordin financiar a două "rivale" din campionat n-au putut duce la un deznodământ fericit, pentru că echipa, în teren, a arătat foarte slab.
De la orgoliile unei poziții fruntașe în prima ligă, la orgoliile în a-și încurca pe cât posibil rivalii din campionat și, în cele din urmă, la orgoliile care au sperat până în ultima clipă că echipa se poate salva de la cea mai mare umilință de la înființare. Dinamo nu a aspirat la play-off, ci doar la un sezon bun, la capătul căruia să se mențină în continuare pe linia de plutire și să rămână "abonată" la banii care veneau din drepturile de televizare. Nu s-a întâmplat asta și nici măcar meciurile cu marea rivală parcă n-au mai contat atât de mult, pentru că oricum diferența era poate cea mai mare de când cele două cluburi s-au înființat.
Sezonul precedent a marcat una dintre cele mai mari umilințe suferite de "câinii roșii" în fața rivalilor din capitală, când FCSB se impunea la scor de tenis pe Arena Națională, fără ca dinamoviștii să trimită măcar vreun șut pe spațiul porții. Returul și implicit ultima confruntare directă între cele două echipe s-a consumat în finalul lunii ianuarie, când pe stadionul Dinamo oaspeții reușeau să marcheze de 3 ori fără să primească gol, într-o atmosferă ostilă, în care dinamoviștii au punctat doar la capitolul spectaculozitate în tribune.
Anul 2022 se încheie cu amintiri care nu fac cinste niciunui împătimit al Dinamo, cu momente cu care nu credeau că se vor confrunta vreodată și cu vremuri pline de incertitudine, deși speranțele de stabilizare erau atât, atât de mari.
Citește și:

Sorții au decis ca "frații" să-i îngroape

Dinamo a fost cât pe ce să reușească să se salveze din nou de la retrogradare, pentru al 2-lea an la rând, însă chiar și cu situațiile absurde pe care le-au întâmpinat "adversarele" Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni, formații care au terminat sezonul 2021/22 pe minus, alb-roșii n-au putut reprezenta decât un "zero", fiind ultima clasată în primul eșalon exceptând cluburile care s-au înecat pe parcurs.
Echipa a scăpat de retrogradarea directă, dar a fost nevoită să joace baraj pentru menținere în prima ligă, iar sorții au făcut ca galeria înfrățită să le devină rivală. În urma unui an bun în liga a 2-a, Universitatea Cluj rata pe ultima sută șansa promovării fără bătăi de cap, a terminat pe locul al 3-lea în play-off și a fost nevoită să mai joace o dublă pentru a reveni pe prima scenă a fotbalului românesc.
Turul s-a jucat pe Cluj Arena, la o săptămână de la aniversarea de 74 de ani a "câinilor", unde fanii ambelor echipe parcă nu se puteau bucura, pentru că succesul favoriților s-ar fi tradus cu un eșec al fraților din tabăra adversă. Clujenii au învins cu 2-0, apoi au mers peste o săptămână în "groapă", în încercarea de a apăra rezultatul din tur. Exact asta s-a și întâmplat, Dinamo n-a reușit decât o remiză în ultimul meci de fotbal jucat pe vechiul Ștefan cel Mare și a bifat cea mai neagră contraperformanță din istoria clubului.
Frăția nu s-a rupt nici înainte, nici în timpul meciurilor și nici după deznodământul final, pentru că așa sunt frații, alături și la bine, dar și la greu.

Falimentul, următorul risc major pe care Dinamo trebuie să-l înfrunte

De o lungă perioadă, Dinamo nu își poate reveni din punct de vedere organizațional, pentru că au rămas cicatrici adânci în urma experimentelor eșuate din ultimii ani, dar chiar și așa, suporterii au rămas aproape de echipă și au încercat să o susțină și financiar, chiar dacă poate nu în același ritm cum s-a procedat anul trecut, când echipa încă se afla în primul eșalon.
Planul de reorganizare financiară, aprobat inițial, pare că nu mai poate fi pus în practică, încercându-se crearea unui nou proiect prin care Dinamo să își poată reeșalona datoriile și să se pună pe picioare. Totuși, după lungi amânări, planul a fost respins de către judecătorul sindic, astfel că opțiunile conducerii clubului sunt foarte puține și necesită un nou efort.
Concret, fie vor încropi un nou plan de reorganizare, care trebuie să treacă prin toată procedura, adică să fie votat de Adunarea Creditorilor și apoi trimis către judecătorul sindic pentru aprobare, fie clubul va trebui să respecte planul inițial, însă asta s-a declarat deja că este o opțiune exclusă, pentru că financiar nu se poate.
Există și o a 3-a variantă, însă e opțiunea pe care suporterii clubului și probabil niciun microbist din România nu vor s-o audă, declararea falimentului.
Falimentul lui Dinamo ar fi cea mai mare pată neagră asupra fotbalului românesc, pentru că ar fi o nouă dovadă a decăderii abrupte pe care o suferă fenomenul fotbalistic din România, având în vedere că echipa care a reprezentat țara noastră în 18 sezoane în Europa, cu unele performanțe notabile.

Cum încheie Dinamo un 2022 "blestemat"

Pe locul 8 în clasamentul ligii secunde, pentru Dinamo urmează o nouă perioadă sensibilă, însă fanii continue să spere la o redresare. Obiectivul pe termen scurt este calificarea în play-off, pentru a putea trage la revenirea pe prima scenă a fotbalului românesc după doar un sezon, însă pentru asta au nevoie să obțină rezultate pozitive în ultimele 3 etape, cu Unirea Constanța, CSC Șelimbăr și Poli Timișoara.
Dacă va reuși să se claseze pe unul din primele 6 locuri la capătul sezonului regular, Dinamo va avea trage să termine anul pe cel puțin locul 5, măcar pentru a juca baraj de promovare, dacă nu chiar să prindă unul din primele două poziții și să-și asigure automat promovarea. Cum CSA Steaua nu are drept de promovare, dinamoviștii pot profita de situație și pot spera la o revenire în prima ligă mult mai repede decât s-ar fi așteptat, în condițiile în care problemele de organizare și financiare nu sunt deloc de trecut cu vederea.
Cert este că Dinamo are nevoie de oameni serioși, implicați și care să aducă din nou clubul acolo unde îi este locul, în prima ligă și din nou la lupta pentru locurile fruntașe, pentru că Dinamo este un brand care, în orice circumstanțe, nu va muri niciodată.
Mesajul suporterilor dinamoviști: Dinamo nu moare!
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo