Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

40% din echipele din playout-ul din Liga 1 n-au licenţă de Europa! Ce se întâmplă cu barajele

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 14/04/2021 la 19:46 GMT+3

Liga 1 are parte de un format nou anul acesta, în sensul în care sistemul cu 16 echipe oferă şansa echipelor din play-out, care în anii trecuţi nu puteau ajunge în Europa, să evolueze în Conference League.

UTA Arad - Dinamo (Sursa foto: mediafax)

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Romeo Ene
Primul sezon din Liga 1 în care au fost introduse barajele respective ar putea fi afectat de faptul că 4 formaţii din play-out nu au obţinut licenţa pentru Europa. Este vorba de UTA Arad, Hermannstadt, Voluntari şi Poli Iaşi.
Noul regulament spune că dacă nu sunt cel puțin două echipe cu licență europeană pe primele 4 locuri din play-out, atunci se renunță la primul baraj. Pe lângă miza sportivă, pentru echipele din play-out ar putea fi şi o miză financiară în cazul în care una dintre echipe va prinde Europa.

Aproape jumătate din play-out, fără licenţă de Europa

Play-out-ul va fi influenţat de faptul că nu toate echipele au obţinut această licenţă, iar UTA este echipa care surprinde cel mai mult. Pe 31 martie a fost termenul pentru depunerea dosarului, însă arădenii nu au făcut acest lucru. UTA este pe locul 9, cu 19 puncte, la doar un punct de primele 2 locuri din play-out, astfel echipa lui Balint are şanse bune la disputarea barajului.
UTA deține un stadion care i-ar putea permite să evolueze în Conference League inclusiv în faza grupelor, dar și în primăvară, o arenă proaspăt construită și inaugurată de curând. Totuşi, echipe precum Gaz Metan, Viitorul şi Dinamo, implicate în lupta pentru salvarea de la retrogradare, speră să prindă unul din locurile care trimit la acest baraj. Astra şi Dinamo sunt implicate şi în Cupa României, acolo unde giurgiuvenii s-au impus în prima manşă cu 1-0.
Ţinând cont de situaţia actuală, barajul din play-out ar putea să nu mai aibă loc, în funcţie de ierarhia finală. FRF a oferit 5 variante, potrivit gsp.ro:
  • Varianta cea mai simplă. Primele două clasate au licență de Europa, atunci vor susține semifinala barajului
  • Din primele două clasate, doar una are licență. În acest caz, la baraj va ajunge următoarea clasată cu "verde pentru Europa", dar nu dintre cele clasate în afara primelor 4 locuri. Exemplu, dacă ordinea ar fi Argeș, UTA, Chindia, Mediaș, atunci barajul va fi între Argeș și Chindia
  • Din primele două clasate niciuna nu va avea licență, atunci barajul va fi între locurile 3 și 4, cu condiția ca acestea să fie eligibile. Un exemplu ar fi dacă ierarhia ar arăta așa: UTA, Voluntari, Argeș, Astra. Barajul ar fi între Argeș și Astra
  • Dacă între primele 4 clasate se va regăsi o singură formație cu licență de Europa, atunci barajul din play-out nu va mai avea loc, iar respectiva formație cu licență va merge să joace direct cu cea din play-off. Un exemplu pentru acest caz ar fi un clasament: 1. UTA, 2. Voluntari, 3. Astra, 4. Hermannstadt. Astra ar disputa direct finala cu cea dintre primele 6
  • Dacă n-ar exista nicio formație cu licență de Europa între primele 4 clasate din play-out, atunci nu va mai avea loc niciun baraj pentru ultimul loc de Conference League, unde va accede direct ultima formație, de pe loc european, din play-off. Pentru a exista această situație, ar trebui ca primele 4 să fie UTA, Voluntari, Hermannstadt și Poli Iași.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo