Ca urmare a acestui vot, Dinamo este condamnată la retrogradare, iar acest lucru a stârnit un val de reacții din partea dinamoviștilor, dar și a altor cluburi din Liga 1 care consideră această decizie una injustă.

LPF vrea 16 echipe în Liga 1

După haosul creat ca urmare a acestei decizii, LPF, prin vocea Secretarului General Justin Ștefan, a emis astăzi o poziție oficială în această privință, prin care spune că FRF și unele cluburi din Liga 1 au refuzat modificarea calendarului, astfel încât toate meciurile să poată fi jucate pe teren.
Romanian Liga I
Dan Petrescu râde de FCSB: "S-o țină tot așa". Ce spune despre o medalie de campion pentru Șumudică
IERI LA 09:58
Acesta a postat pe pagina sa de Facebook care sunt soluțiile pe care le propune LPF pentru ca această situație să fie rezolvată într-un mod care să mulțumească pe toată lumea.
Mai exact, Liga dorește implementarea unui sistem cu 16 echipe începând cu sezonul viitor, iar decizia finală va fi luată de FRF după o nouă ședință a Comitetului Executiv.

VAR

Credit imagine: Getty Images

De asemenea, Justin Ștefan a înaintat și alte 3 propuneri pentru EAD, deținătorul drepturilor TV pentru Liga 1:
  • cluburile din Liga I nu vor suporta niciun prejudiciu în urma nedisputării tuturor celor 268 de jocuri programate în această ediție de campionat
  • valoarea contractului de drepturi TV va rămâne în continuare 28 milioane euro + TVA / sezon
  • implementarea VAR, cel mai târziu in sezonul 2021/22, prin suportarea cheltuielilor de achiziție a echipamentului necesar de către deținătorul de drepturi TV
Iată comunicatul integral al Secretarului General al LPF, Justin Ștefan:
"Imi pare rau ca Federatia Romana de Fotbal si unele cluburi din Liga I au refuzat modificarea calendarului competitional al Ligii I in sensul mutarii etapei a 14-a a play-out-ului la data de 18 august. In acest fel ar fi putut fi programate, chiar daca la un interval foarte scurt, cele 5 meciuri restante ale echipei Dinamo Bucuresti, iar play-out-ul Ligii I s-ar fi putut incheia pe terenul de joc. Meciul de baraj s-ar fi putut disputa intr-o singura mansa la data de 21 august, iar data de incepere a sezonului urmator ar fi fost 29 august.
2. Refuzul modificarii calendarului competitional al Ligii I a determinat obligativitatea stabilirii unor criterii de departajare in vederea intocmirii clasamentului final al play-out-ului. Cele doua criterii de departajare puse in discutia cluburilor au fost: (a) puncte per meci raportat la toate jocurile din acest sezon (nr. puncte acumulate in sezonul regular+nr. puncte acumulate in play-out/nr. total de jocuri disputate in acest sezon) si (b) puncte per meci raportat numai la jocurile din play-out (nr. puncte acumulate in play-out/ nr. total de jocuri disputate in play-out). Trebuie mentionat ca solicitarea adresata ieri cluburilor din Liga I de a-si exprima un punct de vedere cu privire la aceste criterii de departajare s-a facut doar cu titlu consultativ, o decizie finala asupra modalitatii de intocmire a clasamentului actualei editii a play-out-ului Ligii I urmand sa fie luata de catre Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal. De altfel, ar fi imposibil ca echipele angrenate in play-out sa ia o decizie finala cu privire la modalitatea de intocmire a clasamentului, deoarece fiecare club este direct interesat de aplicarea unei anumite metode de departajare, care i-ar putea asigura la nivel teoretic, in functie si de rezultatele din etapa a 14-a, o pozitie mai buna in clasament.
3. Deoarece alegerea uneia dintre cele doua variante de departajare enuntate mai sus l, in dauna celeilalte variante, determina o modificare substantiala a clasamentului final (inclusiv a ierarhiei in zona retrogradarii), apreciez ca la finalul sezonului actual nu va putea fi intocmit un clasament bazat exclusiv pe meritul sportiv, asa incat pentru a nu nedreptati niciun club aflat in lupta pentru retrogradare, printr-o alegere subiectiva a unei modalitati de departajare, se impune modificarea sistemului competitional al Ligii I, urmand ca din sezonul urmator in competitia organizata de LPF sa participe un numar de 16 echipe. O decizie finala asupra modificarii sistemului competitional al Ligii I poate fi luata doar de catre Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal.
4. Pentru a afecta cat mai putin financiar cluburile din Liga I, prin cresterea numarului de echipe incepand cu sezonul urmator, voi inainta detinatorului de drepturi TV urmatoarele propuneri: (a) cluburile din Liga I nu vor suporta niciun prejudiciu in urma nedisputarii tuturor celor 268 de jocuri programate in aceasta editie de campionat; (b) valoarea contractului de drepturi TV va ramane in continuare 28 milioane euro + TVA / sezon; (c) implementarea VAR, cel mai tarziu in sezonul 2021/22, prin suportarea cheltuielilor de achizitie a echipamentului necesar de catre detinatorul de drepturi TV.
Totodata, incepand cu luna septembrie va deveni operational in cadrul LPF un departament de evaluare financiara pentru a sprijini cluburile din Liga I sa devina rentabile. O astfel de rentabilitate financiara va contribui si la cresterea performantei sportive a cluburilor din Liga I in urmatoarele sezoane."
Romanian Liga I
Drumul CFR-ului spre grupele Champions League. Misiune mult mai ușoară decât în alți ani
16/05/2022 LA 05:08
Romanian Liga I
CFR, transferuri stelare, după ce a ieșit campioană! 4 "Lacina Traore", ca și rezolvați
16/05/2022 LA 04:41