Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

VAR-ul nu a funcționat cum trebuie la 5 din cele 7 meciuri deja disputate! Anunțul oficial

Bianca Dumitru

Publicat 18/07/2022 la 14:25 GMT+3

Sezonul 2022/23 al SuperLigii este primul din România în care este disponibil sistemul de arbitraj video. Reprezentanții Federației Române de Fotbal au făcut câteva precizări după primele 7 partide cu VAR.

VAR

Credit imagine: facebook

Sistemul de arbitraj video a ajuns, în sfârșit, și în România. Supercupa României și primele 6 meciuri din sezonul 2022/23 al SuperLigii au beneficiat deja de tehnologia mult râvnită.
Funcționarea VAR nu a fost lipsită de probleme, iar astăzi echipa de implementare a sistemului de arbitraj video a făcut câteva precizări despre dificultățile întâmpinate:
"Au existat diverse probleme la 5 dintre cele 7 jocuri disputate până acum. Deși s-au făcut teste pe stadioane, situația este diferită la momentul meciului. Sunt arene unde infrastructura acestora cedează în condiții de solicitare maximă și nu se prezintă în cele mai bune condiții.
Cea mai întâlnită problemă tehnică întâlnită a fost nefuncționalitatea fibrei optice, ceea ce a dus la căderea sistemului de comunicare dintre arbitrii VAR și cei aflați pe teren și la lipsa conexiunii cu ecranul de la marginea terenului.
La Supercupa României, primul meci disputat cu VAR, au existat momente în care fluctuațiile de tensiune electrică au afectat funcționalitatea sistemului.
În ceea ce privește partida disputată duminică seara, FCSB – Universitatea Cluj, cu câteva minute înainte de start, fibra optică de la stadion a cedat. A fost nevoie de aplicarea soluției de back-up. Astfel, a fost trasă o nouă fibră optică care să asigure conexiunea ecranului de la marginea terenului cu mașina VAR. Din acest motiv, sistemul nu a fost perfect funcțional pe parcursul primei reprize.
Implementarea unui astfel de sistem reprezintă o provocare pentru toți cei implicați, atât pentru arbitrii, cât și pentru cei responsabili cu partea tehnică, operatorii video, tehnicienii VAR sau personalul de la stadioane. E nevoie de timp pentru a se regla toate problemele ce pot apărea. Astfel de situații au fost prezente și în alte campionate, la începutul implementării sistemului VAR.
La finalul primei etape, adică și după disputarea meciurilor de azi, va avea loc o ședință de analiză vis-a-vis de aspectele menționate pentru a se corecta situațiile apărute, având în vedere că în etapa a doua vor exista alte stadioane pe care se vor disputa în premieră meciuri cu VAR", se arată pe site-ul FRF.
Citește și:

VAR-ul nu a funcționat cum trebuie la FCSB - "U" Cluj

FCSB și Universitatea Cluj au încheiat la egalitate, scor 1-1, meciul din prima etapă a sezonului 2022/23 din SuperLigă. Meciul a fost marcat de intervențiile arbitrilor VAR, care au anulat în prima repriză două reușite, câte una a fiecărei echipe.
Inițial, oaspeții au înscris în minutul 24, după o lovitură liberă executată de Tescan. Mingea a ajuns în poartă după ce a fost deviată de Chipciu cu mâna, astfel că golul nu a fost validat după intervenția arbitrajului video.
Apoi, după doar 10 minute, Florin Tănase a marcat, dar a făcut-o din poziție de offside, semnalizată de arbitrul asistent și confirmată din camera VAR, astfel că pe tabelă a rămas 0-0 până în prelungirile primei reprize.
Se pare că la partida de duminică seara sistemul VAR nu a funcționat, însă, așa cum ar fi trebuit. Potrivit jurnaliștilor AS.ro, arbitrul central nu a putut revedea fazele controversate pentru a lua cele mai bune hotărâri.
Marian Barbu s-a confruntat cu probleme cu semnalul și, neputând să vadă niciun video, a fost nevoit să ia decizii în funcție de ceea ce i s-a comunicat în cască de către colegii din camera VAR.
Printre momentele pe care centralul ar fi trebuit să le revadă se numără momentul în care Romario Pires a atins mingea cu mâna chiar pe linia careului, în minutul 40, fază în urma căreia cei de la FCSB au cerut un penalty. Marian Barbu a așteptat câteva secunde bune un verdict din camera VAR, de unde i s-a comunicat că faza a avut loc în afara careului.
Dacă arbitrii ar fi decis acordarea unei lovituri de la 11 metri, brazilianul ar fi putut primi un al doilea cartonaș galben și ar fi fost eliminat, iar clujenii ar fi trebuit să joace în inferioritate numerică pentru restul partidei.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo