Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

SuperLiga, în cădere liberă! Valoarea campionatului a scăzut cu 70 de milioane de euro față de sezonul trecut

Dani Morar

Publicat 03/10/2023 la 09:35 GMT+3

SuperLiga a înregistrat pierderi uriașe în decursul ultimilor 14 ani, însă cel mai mare deficit a fost consemnat în ultimul an. FCSB rămâne cea mai valoroasă echipă, conform site-ului de specialitate transfermarkt, urmată de Farul Constanța.

Darius Olaru, în duel cu Louis Munteanu (Farul - FCSB)

Credit imagine: Eurosport

SuperLiga României se află într-o scădere drastică din punct de vedere al cotei de piață. Dacă acum 14 ani, campionatul din România avea echipe care însumate valorau peste 400 de milioane de euro, astăzi, acestea valorează doar 210 milioane.
Într-un studiu realizat de sport.ro, acest lucru se traduce într-o scădere cu 50% a valorii din întrecerea internă. Ceea ce este însă de-a dreptul uluitor este scăderea înregistrată în ultimul an.
Dacă în sezonul 2022-2023, SuperLiga era evaluată undeva la 280 de milioane de euro, competiția a scăzut în valoare cu 70 de milioane de euro, toate echipele la un loc valorând acum 210 milioane.
FCSB rămâne cea mai tare de pe piață în acest sens, cu un lot de aproape 30 de milioane de euro, urmată de Farul Constanța, Universitatea Craiova și Rapid. CFR Cluj, cea care a cucerit 5 campionate consecutive, este abia a cincea în acest top, după schimbările numeroase din vară.
Cele mai valoroase 10 echipe din Liga 1, conform transfermarkt:
  • FCSB – 29,63 de milioane de euro
  • Farul – 20,8 milioane
  • Universitatea Craiova – 19,52 milioane
  • Rapid – 17,71 milioane
  • CFR Cluj – 17,58 milioane
  • Sepsi – 15,46 milioane
  • U Cluj – 13,49 milioane
  • FC U Craiova – 11,29 milioane
  • Hermannstadt – 10,33 milioane
  • Voluntari – 9,89 milioane
Citește și:

România este fără echipă în grupele cupelor europene după 5 ani

România nu are echipă în grupele cupelor europene după o pauză de 5 ani. Farul Constanța, FCSB, CFR Cluj și Sepsi Sfântu Gheorghe au reprezentat țara noastră în cupele europene, însă au fost eliminate încă din tururile preliminare și niciuna nu a reușit să intre în grupe.
Ultima dată când se întâmplase acest lucru a fost în 2018, an în care actuala competiție în care au evoluat echipele românești, Conference League, nici măcar nu exista!
Farul Constanța se numea Viitorul, iar CFR Cluj era eliminată de o echipă mult mai slab cotată. Liga 1, cum se numea atunci Superliga, trimitea tot 4 echipe în preliminariile cupelor europene, iar în play-off au ajuns doar două, exact precum situația actuală.
Viitorul (n.r. Farul Constanța) fusese eliminată de Vitesse, iar Universitatea Craiova de Leipzig. FCSB și CFR Cluj au mers în play-off-ul Europa League, însă nu au obținut calificarea în grupe. CFR Cluj a fost, însă, învinsă tur-retur de o formație din Luxemburg, Dudelange, iar FCSB a fost eliminată de Rapid Viena.
Atunci exista și regula golului marcat în deplasare, regulă ce a fost eliminată până astăzi. Rapid Viena câștigase cu 3-1 meciul tur cu FCSB, iar roș-albaștrii s-au impus la București cu 2-1, însă nu a fost suficient pentru calificare. 2-0 era scorul ideal, iar România nu a avut nici atunci reprezentantă în grupele cupelor europene. Acest lucru se întâmplase și în sezonul 2015-2016.
Anul acesta, România a fost reprezentată de Farul Constanța, din postura de campioană a României, FCSB, vicecampioana, CFR Cluj, ocupanta locului 3 și Sepsi Sfântu Gheorghe, câștigătoarea Cupei României. Farul a fost eliminată din preliminariile Champions League de Sheriff Tiraspol și a trecut de Urartu și Flora Tallinn în Conference League.
Trupa lui Gheorghe Hagi a fost eliminată în play-off de HJK Helsinki. FCSB a trecut de CSKA 1948 Sofia, în turul doi preliminar din Conference League, însă a fost eliminată de Nordsjaelland. CFR Cluj a fost eliminată în turul doi de Adana Demirspor, iar Sepsi a avut cel mai onorabil parcurs. Trupa lui Liviu Ciobotariu a trecut de CSKA Sofia și Aktobe, însă a fost eliminată în play-off de Bodo/Glimt.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo