Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

El este Zlatan

Ion Alexandru

Publicat 18/01/2020 la 08:17 GMT+2

Povestea lui Zlatan Ibrahimovic va face, cu siguranță, subiectul unui film de succes. Suedezul a câștigat 32 de trofee în 5 țări, iar peformanțele de pe teren au fost dublate de o personalitate aparte.

Zlatan Ibrahimovic

Credit imagine: Eurosport

Articol scris Răzvan Dragomirescu
Zlatan Ibrahimovic, poate fi un Conor McGregor al fotbalului, dar este în primul rând unul din cei mai buni atacanți centrali din toate timpurile. Suedezul a ajuns la vârsta de 38 de ani și nu are niciun motiv să se retragă. Zlatan s-a întors în fotbalul european după aventura din America, când mulți credeau că, odată cu tranziția peste Ocean, cariera lui se va încheia. Zlatan nu a stat mult pe gânduri și deja marcat în al doilea său meci pentru Milan, o echipă pe care încercă să o revitalizeze. Ultima dată când milanezii au câștigat un trofeu, Ibrahimovic purta tricoul italienilor și a plecat acasă cu titlul de golgeter în Seria A. "Ibracadabra" are mai multe calități. Pe lângă incredibila abilitate de a marca, scandinavul este și un bun entertainer, care, pe parcursul carierei sale a uimit fanii cu gesturile și replicile sale.
picture

Zlatan

Credit imagine: Eurosport

Începutul poveștii Zlatan

Zlatan provine dintr-o familie de imigranți care s-au stabilit în Suedia. Tatăl lui este bosniac și mama, croată, de aici și rezonanța numelui său. Copilăria nu a fost deloc ușoară pentru el. A crescut într-un cartier răufamat din orașul Malmö și de multe ori s-a lăsat furat de anturaj, provocând diverse infracțiuni. Locul unde a crescut l-a transformat pe suedez în sportivul dur și puternic de astăzi. El declară că fura biciclete și nu se mulțumea cu una singură, în fiecare zi fura alta. A furat atât de multe biciclete încât, din greșeală, a luat și bicicleta antrenorului său de la echipa de juniori. Fotbalul l-a început la vârsta de 6 ani, când juca pe un teren neamenajat din fața casei sale. Astăzi, acel teren a fost transformat de el într-o suprafață de joc cu nocturnă, pentru ca noaptea să nu fie un impediment pentru copiii care doresc să joace fotbal.

Primul pas, Malmo

La vârsta de 14 ani, se alătura clubului profesionist Malmo, însă, după mai multe certuri cu antrenorul, din cauză că îl ținea rezervă, a hotărât să abandoneze fotbalul și să se apuce de hockey. După ce a văzut cât costă un echipament de hockey, s-a întors la antrenamentele de la fotbal. O lungă perioadă de timp s-a duelat pentru un post în echipa mare cu cei care aveau o stare financiară mai bună. După lungi lupte, a reușit să ajungă în echipa mare, iar evoluțiile sale au atras atenția cluburilor din campionatele puternice ale Europei. De Zlatan a fost interesată și Arsenal, însă caracterul lui l-a determinat pe Arsène Wenger să nu îl cumpere. Visul lui Zlatan era să ajungă în campionatul italian, considerându-l cel mai puternic campionat din lume.
Zlatan Ibrahimovic

Rampa de lansare Ajax

Înainte de a ajunge în Seria A, suedezul a semnat cu Ajax Amsterdam. În anul 2001, se tranfera contra sumei de 85 de milioane de coroane, care era la acea vreme cea mai mare sumă plătită vreodată pentru un jucător din prima ligă suedeză. În primele sale luni în Olanda, scandinavul a jucat destul de puțin. După ce antrenorul Co Adriaanse a fost concediat și înlocuit de fosta legendă a Olandei, Ronald Koeman, Zlatan a început să joace mai mult. Primul sezon în tricoul lăncierilor l-a încheiat cu 6 goluri în 24 de partide. De asemenea, a câștigat campionatul și cupa. Al doilea sezon al lui la club a fost mai bun, iar în cele 22 de meciuri a punctat de 13 ori. Zlatan a luat în calcul ideea de părăsi clubul olandez, însă nu avea nicio ofertă concretă. Impresarul lui este controversatul Mino Raiola. După o discuție mai aprinsă cu el, Ibra află că va semna cu Juventus contra sumei de 19 milioane de euro.

Visul italian

La Juventus, a fost coleg cu Adrian Mutu, cu care a împărțitdeseori camera de hotel în deplasări. Suedezul a declarat că după antrenamente mai discuta cu fostul decar al României care îi povestea toate activitățile sale extrasportive,însă lui Zlatan îi era rușine deoarece nu avea ce să îi spună. Ibra a fost coleg la clubul italian cu legende precum Lilian Thuram sau Del Piero, iar în tricoul bâtrânei doamne a fost constant titular. În primul lui sezon, a marcat 16 goluri în 35 de meciuri și a fost declarat jucătorul anului în Italia. Al doilea sezon a fost mai slab pentru el, reușind să înscrie doar 7 goluri în 35 de partide. Nordicul a câștigat două titluri cu Juventus, care i-au fost retrase după cunoscutul scandal Calciopoli. El susține că totul a fost o minciună și că a resimțit pe pielea lui efortul pe care îl depunea echipa în fiecare meci pentru o victorie. După acest scandal, echipa a fost retrogradată în divizia secundă și Zlatan nu voia să își petreacă un an în Seria B. De acest aspect s-a ocupat, ca de obicei, Mino Raiola, iar în vara lui 2006, Ibrahimovic ajunge la Inter Milano, club unde jucase idolul său din copilărie, Ronaldo Nazario.
La Inter, a fost antrenat de Jose Mourinho cu care a avut o relație bună. Ibra a declarat că, într-o zi, portughezul i-a dat un mesaj soției sale în care i-a spus că tot ce are ea de făcut este să îl hrănească bine pe Zlatan și să îl trimită devreme la culcare. În cei 3 ani petrecuți pe Giuseppe Meazza, suedezul a câștigat de fiecare dată Scudetto, însă în Champions League a avut mereu un traseu scurt, iar el își dorea să își treacă în palmares și acest trofeu. În cele 117 meciuri jucate pentru milanezi, el a punctat de 66 de ori și a oferit 29 de pase decisive. În vara lui 2009, înainte de a ajunge la Barcelona, Jose poartă o discuție în care îi spune că în zadar pleacă la Barca pentru a câștiga Champions League, deoarece, anul acesta, Inter va câștiga. Așa cum a prezis Mourinho, catalanii au fost eliminați din competiție chiar de italieni.
Zlatan's journey

Ibra vs Messi

Zlatan se transfera pe Camp Nou contra sumei de 45 de milioane + Eto'o, suma totală ar fi ajuns la 70 de milioane de euro. În acel an, a fos un tun pe piața tranferurilor, iar Zlatan avea să fie coleg cu Messi, Xavi și Iniesta. Un lucru neașteptat a fost faptul că, deși au fost investiți foarte mulți bani pentru el, antrenorul Pep Guardiola nu îl agrea și faptul acesta îl nemulțumea pe suedez. A avut chiar și o altercație cu antrenorul catalan, însă Pep a ales să nu îi răspundă. Într-un interviu, Ibrahimovic l-a caracterizat pe Guardiola ca fiind un antrenor bun, dar o persoană rea. Cu toate acestea, el a marcat în acel sezon pentru club 21 de goluri și a cucerit La Liga și Cupa Spaniei. În interiorul clubului domnea haosul, antrenorul nu îl mai dorea pe atacant, însă conducerea insista să rămână, deoarece investiseră o sumă foarte mare de bani. Zlatan a ales să își forțeze plecarea și a stabilit un plan cu impresarul său Mino Raiola. Clubul nu voia să renunțe la el, așa că Ibra le-a spus că are o ofertă de nerefuzat de la Real Madrid și că va pleca acolo. Catalanii nu ar fi fost niciodată de acord să îl lase la eterna rivală. Din acestă situație, de câștigat a avut AC Milan, care a reușit să îl cumpere, sub formă de împrumut, cu o clauză de cumpărare de 24 de milioane de euro la finalul sezonului. Ironia sorții în Champions League intervine și de această dată pentru Zlatan, iar, fix în anul în care a plecat de pe Camp Nou, Barcelona a câștigat Liga Campionilor.

Zlatan și capitalele modei

Chiar dacă în tricoul lui AC Milan a evoluat doar pentru două sezoane, suedezul a devenit acolo idolul tribunelor. În cele 87 de meciuri, a marcat 57 de goluri și, în anul 2011, a câștigat Seria A cu rossoneri. Zlatan este mereu dornic de experiențe noi. În 2012, acceptă provocarea de a evolua în tricoul lui PSG și semnează contra sumei de 37 de milioane de euro. Patru ani a petrecut Zlatan la Paris și de tot atâtea ori a câștigat campionatul în Franța. În momentul plecării sale de la club, Ibra devenise cel mai bun marcator din toate timpurile pentru francezi, cu 156 de goluri în 180 de meciuri.
AC Milan's Zlatan Ibrahimovic celebrates after winning the Serie A title at the end of their match against AS Roma

Din nou cu Mourinho

Trecut bine de 30 de ani, decide să schimbe din nou campionatul, iar, în anul 2016, la chemarea lui Mourinho, ajunge la Clubul Manchester United. Cu Zlatan în teren, diavolii au fost foarte aproape de a câștiga Premier League, terminând, însă, pe poziția secundă. Cifrele lui Ibrahimovic au continuat să fie bune și în campionatul englez, în 53 de meciuri marcând 29 de goluri.

Welcome to the Galaxy

Anul 2018 îl găsește pe suedez semnând cu LA Galaxy, formație care evoluează în MLS. În America, el nu a ieșit în evidență doar prin golurile marcate, ci și prin declarații. Comparat de jurnaliști cu Carlos Vela, Ibra a declarat: „Nu am venit în MLS ca să fiu comparat cu Vela, e ca și cum ai compara un Fiat cu un Ferrari.” Zlatan a dominat liga americană și a marcat 53 de goluri în 58 de meciuri jucate pentru echipa din California.

Ultimul tren

Mulți au crezut ca acesta va fi ultimul club pentru care va evolua suedezul, însă, suprinzător, el s-a întors în această iarnă la fostul său club, AC Milan, pe care încearcă să îl aducă în fruntea Seriei A. Pentru gruparea de pe San Siro a marcat deja o dată și, la cei 38 de ani, suedezul continuă să facă față la un nivel ridicat.
Zlatan Ibrahimovic meets the devil
Începând cu 1 ianuarie 2020, canalele Eurosport nu mai sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia. Rămânem deschisi negocierilor fair play cu Telekom, purtate cu bună credință.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo