Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Italia vrea să introducă tehnologia offside-ului semi-automat chiar înainte de Cupa Mondială

Eurosport
DeEurosport

Publicat 13/09/2022 la 13:38 GMT+3

Serie A ar putea fi primul campionat major de fotbal care să introducă noua tehnologie de arbitraj, offside-ul semi-asistat, pentru a scăpa de cât mai multe momente în care jocul este întrerupt, dar și de faze în care, pe presupuse poziții în afara jocului, golurile să fie anulate.

Serie A

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
Conform publicației La Gazzetta dello Sport, Serie A va fi primul campionat european care va introduce noua tehnologie a offside-ului semi-automat și o va face până la data începerii Campionatului Mondial, turneu care va beneficia de acest sistem. Concret, în luna octombrie e posibil să vedem primele meciuri de fotbal din Europa care vor beneficia de offside semi-asistat.

Serie A va introduce offside-ul semi-automat

În urma gafelor de arbitraj pe motivul unor poziții de offside care nu au fost elucidate nici în camera VAR, italienii vor să fie primii care să introducă noua tehnologie în fotbal. Asta înseamnă că vor fi câte 12 camere de filmat dedicate cu o acuratețe de 50 de cadre pe secundă, montate sub acoperișul stadioanelor pentru a urmări poziția mingii în timp real și până la 29 de puncte a fiecărui fotbalist, care să determine cu exactitate poziția acestuia în teren. Cele 29 de puncte de date includ toate membrele și extremitățile corpului care sunt relevante pentru a decide o poziție în afara jocului.
Pe baza datelor colectate despre poziția exactă a jucătorului, dar și poziția mingii, cu ajutorul inteligenței artificiale se va trimite automat o alertă în camera de video-arbitraj prin care se va anunța dacă sistemul a detectat un fotbalist în poziție de offside în momentul în care un coechipier i-a pasat. Arbitrii VAR vor verifica manual faza pe baza datelor furnizate de noua tehnologie, adică poziția exactă a membrelor și extremităților jucătorului în concordață cu momentul când balonul a fost lansat de către un jucător al aceleiași echipe. Toată procedura ar urma să dureze doar câteva secunde, conform reprezentanților FIFA.
Italienii au estimat un timp de 25 de secunde în care s-ar putea dicta o decizie de offside cu ajutorul noii tehnologii, față de aproximativ 70 de secunde, cât este timpul de verificare în mod normal în prezent.
Conform La Gazzetta dello Sport, președintele Lega Serie A, Lorenzo Casini, și șeful asociației de arbitraj din Italia, Alfredo Trentalange, vor avea discuta despre implementarea acestui sistem chiar în această săptămână, într-o ședință de urgență.
Citește și:

Momentul din Juventus-Salernitana care a pus capac

Partida din cadrul ultimei etape de campionat, Juventus - Salernitana, încheiată la egalitate cu scorul de 2-2, a fost momentul când oficialii fotbalului italian s-au decis că această nouă tehnologie trebuie neapărat aplicată.
În minutul 95, Arkadiusz Milik a marcat golul de 3-2, însă reușita i-a fost anulată pe motiv de offside, chiar și după consultările din camera VAR. Bonucci sărise spre minge, iar balonul i-a trecut prin față, intrând în poartă și centralul a considerat că acesta a influențat faza. Totuși, Bonucci era în poziție corectă, însă meciul s-a încheiat la egalitate. Ulterior, s-a verificat și unghiul camerelor nu-l cuprindea și pe Candreva, fotbalist care l-a ținut pe fundașul italian în joc.
A fost un întreg scandal și șefii fotbalului din Serie A nu vor să se mai întâmple un astfel de episod, fiind dispuși să implenteze noua tehnologie chiar înainte de Campionatul Mondial.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo