Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Napoli, model de business pentru toată Europa! Uimitor cât a costat primul "11" al campioanei Italiei

Cristian Mihală

Actualizat 05/05/2023 la 10:36 GMT+3

Napoli a reușit cu efort financiar destul de mic să construiască o echipă excepțională, care a adus titlul lângă Vezuviu după o pauză de 33 de ani. Cu excepția lui Osimhen, niciunul dintre jucătorii aduși de Laurentiis din primul "11" al lui Spalletti nu a costat mai mult de 26 de milioane de euro.

Napoli Scudetto 2022-23

Credit imagine: Eurosport

Napoli a devenit oficial campioană a Italiei la fotbal, la 33 de ani de la precedentul titlu, joi seara, după rezultatul de egalitate înregistrat în deplasare cu Udinese, 1-1, în etapa a 33-a din Serie A.
Cu cinci etape înainte de final, Napoli, care mai avea nevoie de un singur punct pentru a-şi asigura titlul, nu mai poate fi ajunsă în clasament şi îşi trece astfel în palmares al treilea trofeu de campioană a Italiei, după cele două obţinute în era Maradona (1987 şi 1990).
Sărbătoarea a început imediat după fluierul de final al partidei de pe Dacia Arena, suporteri care i-au însoţit pe napolitani invadând terenul pentru a se bucura alături de jucători. De asemenea, la poalele Vezuviului şi în străzile din centrul oraşului Napoli, în tribunele stadionului ''Diego Armando Maradona'' peste 50.000 de persoane au sărbătorit acest titlu.

Câți bani a cheltuit Napoli pe primul "11" care a cucerit titlul

În spatele performanței formației din sudul Italiei stă munca de câțiva ani a patronului De Laurentiis, care a avut fler la jucători. Excepție Osimhen, adus de la Lille pentru 75 de milioane de euro, pe niciunul dintre ceilalți titulari ai echipei nu s-au cheltuit foarte mulți bani. Loviturile decisive au fost date în vara trecută când Kim Min-jae, Frank Anguissa și Khvicha Kvararskhelia - extrem de importanți în lupta pentru scudetto - au ajuns la Napoli pentru suma totală de 45 de milioane de euro.
  • Alex Meret - 26 milioane de euro, de la Udinese, în 2019;
  • Giovanni Di Lorenzo - 9,8 milioane de euro, de la Empoli, în 2019;
  • Kim Min-jae - 18,5 milioane de euro, de la Fenerbahce, în 2022;
  • Amir Rrahmani - 14,2 milioane de euro, de la Verona, ân 2020;
  • Mario Rui - 5,75 milioane de euro, de la Roma, în 2018;
  • Stanislav Lobotka - 21 milioane de euro, de la Celta Vigo, în 2020;
  • Frank Anguissa - 16 milioane de euro, de la Fulham, în 2022;
  • Piotr Zielinski - 16 milioane de euro, de la Udinese, în 2016;
  • Matteo Politano - 21 milioane de euro, de la Inter, în 2021;
  • Khvicha Kvararskhelia - 11,5 milioane de euro, de la Dinamo Batumi, în 2022;
  • Victor Osimhen - 75 milioane de euro, de la Lille, în 2020.
  • Total: 234,75 milioane de euro
Suma plătită de Napoli pentru primul "11" e una derizorie, dacă ne raportăm la fotbalul mare. Astfel, Everton spre exemplu, a cheltuit 700 de milioane de euro pe transferuri în ultimii șase ani, iar acum e la un pas să facă pasul spre Championship (după ce stagiunea trecută s-a salvat in-extremis). Napoli e un adevărat model de business, toți titularii din echipa lui Spalletti valorând în prezent cu mult mai mult decât s-a plătit pentru achiziționarea lor.

Spaletti, catalizatorul din spatele titlului obținut de Napoli

Luciano Spalletti a devenit, la 64 de ani, antrenorul cel mai vârstnic care a cucerit titlul de campion al Italiei, depăşindu-l pe Maurizio Sarri, care avea 61 de ani când a câştigat scudetto cu Juventus în 2020.
"Luciano Spalletti va rămâne aici. Proiectul nostru nu se încheie acum, este abia începutul", a spus De Laurentiis, după titlul cucerit aseară.
Marele merit al lui Spalletti este acela de a fi ştiut să construiască o echipă entuziastă, dedicată jocului ofensiv, în care toată lumea şi-a găsit locul potrivit, inclusiv rezervele, Giovanni Simeone sau Giacomo Raspadori marcând goluri importante pentru acest titlu, pe lângă artizanii câştigătorii trofeului, nigerianul Osimhen şi georgianul Kvaratshelia.
Napoli, care a atins în premieră sferturile de finală ale Ligii Campionilor în acest sezon, se despărţise vara trecută de piese grele precum Lorenzo Insigne, Kalidou Koulibaly, Dries Mertens sau Fabian Ruiz.
Succesul lui Napoli se datorează şi proprietarului său, Aurelio De Laurentiis, 73 ani, producător de cinema, care a cumpărat în 2004 un club aflat în faliment şi retrogradat în liga a treia. El a readus-o pe Napoli în Serie A şi a consolidat echipa în topul fotbalului italian, cu o gestiune financiară riguroasă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo