Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Thiago Motta, următorul antrenor de succes?

Eurosport
DeEurosport

Publicat 12/04/2024 la 16:09 GMT+3

După debutul în antrenorat la formația U19 a echipei unde și-a încheiat cariera de jucător, PSG, Thiago Motta a început aventura în Italia, la Genoa. Apoi a salvat-o pe Spezia de la retrogradare în 2022 și a revitalizat-o pe Bologna, aducând echipa într-o poziție de la care poate spera la o calificare directă în Liga Campionilor.

Thiago Motta in panchina durante Salernitana-Bologna - Serie A 2023/2024

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Răzvan Badea
Jocul ofensiv și curajos l-a făcut pe fostul internațional italian să fie nu doar susținut puternic de fanii din regiunea Emilia-Romagna, ci să devină și studiu de caz după ce a implementat, cu succes până acum, sistemul 2-7-2.
Fotbalul modern a adus noi și noi metode pentru a îmbunătăți jocul. Una dintre acestea, cu impact direct, este adaptabilitatea poziționării tactice a jucătorilor. După Guardiola, adeptul unei formule inovatoare 3-2-4-1 la Manchester City, cel mai recent nume de antrenor care abordează într-o manieră total nouă tactica de joc este Thiago Motta, cel care propune un sistem revoluționar ce numără și portarul.

Scepticii

Cu o carieră marcată de echipe ca Barcelona, Inter și PSG, italianul născut în Brazilia a pornit pe calea antrenoratului însă filosofia sa despre joc l-a pus încă de la început într-o situație deloc plăcută.
Ideea mea este să joc un fotbal ofensiv. O echipă compactă care să controleze jocul, care să pună presiune constant și să se miște și cu și fără minge. Atacantul e primul apărător, iar portarul e primul atacant.
Această declarație, pusă laolaltă cu sistemul de joc ce presupune 7 mijlocași, a dat ocazia scepticilor să îi discrediteze viziunea lui Motta. Deși a revenit apoi, clarificând că ideea sistemului 4-3-3 poate fi interpretată ca un 2-7-2, însă citit pe orizontală, nu pe verticală, cu câte doi jucători în ambele părți ale terenului și 7, inclusiv portarul, în centru.
Interpretarea scoasă din context l-a urmărit și la Genoa, în primul său mandat la o echipă de seniori. Deși începuse cu o victorie, 3-1 cu Brescia, au urmat alte nouă meciuri în care a strâns doar 6 puncte. A fost mult prea puțin pentru capriciosul Enrico Preziosi, conducătorul genovezilor, iar aventura la "grifoni" se terminase după doar două luni.
Vara lui 2021 i-a adus antrenorului o nouă oportunitate: preluarea băncii tehnice a Speziei, o echipă condamnată de mulți la retrogradare, mai ales din pricina unei interdicții la transferuri. A urmat un sezon în care Spezia și-a depășit recordul de victorii într-o ediție de Serie A, reușind 10, printre care se numără și cele de pe terenul fostei campioane, Milan, și al viitoarei campioane, Napoli.
S-a remarcat însă mai ales prin modul în care a influențat defensiva Speziei, adaptându-se imediat la nevoia echipei. A transformat sistemul într-un 4-4-1-1 pe faza defensivă și a trasat sarcini noi jucătorilor. Supraaglomerau zonele mai ales în benzi, iar cheia era la mijlocașii centrali, care trebuiau să coboare și ei foarte mult și foarte des. De altfel, pentru Spezia lui Motta acolo au și apărut problemele și situațiile de speculat pentru adversari, în zona centrală din fața apărării.
Una din metricile ce demonstrează reactivitatea târzie a echipei lui Motta este PPDA (n.r. Passes Allowed per Defensive Action), cuantificarea intensității pressingului unei echipe și momentul ales de a interveni pentru stoparea atacului advers. La acest capitol, Spezia a fost penultima, depășită doar de Salernitana, arătând mai accentuat aplecarea spre organizare înaintea agresivității.
Încă neconsiderat un antrenor de mare perspectivă la acel moment, Motta a mai primit o șansă de afirmare atunci când Bologna l-a ofertat să preia conducerea primei echipe, succedându-i pe bancă lui Sinișa Mihajlovic. Grav bolnav, sârbul nu reușise nicio victorie în primele 5 etape ale sezonului 2022/23, iar criza echipei a continuat și cu noul antrenor, Motta adunând și el o serie de 4 meciuri fără succes.
De pe locul 17 în clasament s-a simțit o îmbunătățire în joc, iar odată cu ea și în rezultate. Noul stil de joc i-a făcut curioși pe fanii de pe Stadio Renato Dall'Ara ce în curând aveau să vadă cum Bologna se îndepărtează de zona periculoasă și chiar își domină adversarii prin posesie. În final termină sezonul pe locul 9, cea mai bună clasare din ultimii 11 ani, iar forma remarcabilă avea să continue.

Bologna lui Motta – posesie și fotbal ofensiv

În acest sezon, trupa rossoblu s-a transformat în una din cele mai atractive și moderne echipe din campionat. Schimbând sistemul de anul trecut, 3-5-2, într-un 4-2-3-1 foarte dinamic sau chiar 4-3-3 ofensiv, Motta și-a făcut elevii să simtă și să arate că pot domina adversarii printr-un control prelungit al mingii dar și prin presiunea pe care o exercită constant. Bologna ocupă locul 2 în acest sezon într-un clasament al posesiei, având o medie de 58.3%, depășită fiind doar de Napoli, cu 61.2%.
Cu siguranță, unul din principalele atuuri ale acestui tip de joc este capacitatea de schimbare a pozițiilor între jucători. Permanenta lor rotație le dă prilejul fotbaliștilor să creeze noi spații și să poată juca și între liniile adverse. Sunt câteva principii pe care le-am mai văzut la Pep Guardiola sau Arteta, principii izvorâte din viziunea lui Johan Cruyff, cum ar fi crearea de superioritate prin cel de-al treilea om la pasă și construirea unor triunghiuri în diverse zone ale terenului.
Diferit de abordarea de la Spezia, Motta a lucrat la agresivitatea echipei sale. Ce face Bologna acum e să încerce recuperarea imediat cum pierde mingea, asemenea echipelor pregătite de-a lungul timpului de Guardiola. Implicit, asta rezultă într-o pregătire fizică la un nivel foarte ridicat.
Apărarea începe, așadar, de sus, cu pressing, iar dacă recuperarea nu vine rapid, se aglomerează zonele însă cu linia apărării cât mai sus, iar aici intervine și portarul, care are datoria să acopere spațiul dintre el și linia de fundași în cazul unor mingi lungi, jucând rol de libero.
Deși am menționat mai sus modelele tactice clasice, Motta a reușit, în fapt, să implice toți cei 11 jucători în construcția jocului. A revenit astfel în discuție teoria sa și celebra formulare 2-7-2. Indiferent de ce tip de construcție abordează echipa, portarul se află printre cei care participă activ. Un portar cu un joc bun de picior este esențial în partitura interpretată de formațiile antrenate de italian.
Ideea de bază rămâne în permanență circulația bună a mingii, iar asta a făcut până acum ca Bologna să fie una din echipele cu șanse reale la calificarea în ediția următoare a Ligii Campionilor. Pe locul 4 în Serie A, la trei puncte distanță de urmăritoarea AS Roma cu șapte etape înainte de final, Motta are șansa calificării Bolognei pentru prima oară în cea mai importantă competiție intercluburi de pe continent.
Dacă va reuși, participarea acolo îl va aduce pe radarul echipelor importante, numele său fiind deja vehiculat pentru eventuale înlocuiri ale lui Jurgen Klopp la Liverpool, Erik ten Hag la Manchester United sau Max Allegri la Juventus.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo