Sir Alex Ferguson și-a început cariera de antrenor în 1974, în Scoția, la East Stirling. După numai un an, scoțianul a preluat-o pe St.Mirren, iar în 1978 a ajuns la Aberdeen. Până să ajungă la Manchester United, în 1986, "Fergie" a realizat performanțe fantastice cu Aberdeen, rivalizând cu marile echipe ale Scoției: Glasgow Rangers și Celtic.
Rigurozitatea a fost întotdeauna o caracteristică a legendarului antrenor. Există numeroase exemple în acest sens din perioada în care a antrenat pe Old Trafford, dar încă de la începutul carierei scoțianul a luat decizii drastice atunci când lucrurile nu mergeau, chiar și în urma unor victorii.
Un episod incredibil s-a petrecut după câștigarea Cupei Scoției, în 1983. Gordon Strachan, jucător la Aberdeen în acea perioadă, a povestit că Ferguson și-a distrus fotbaliștii după meciul câștigat în prelungiri contra lui Rangers, nemulțumit de jocul prestat.
Fotbal
Cine sunt cei mai longevivi antrenori din top 5 campionate din Europa la final de 2021
26/12/2021 LA 14:00
Citește și:

Sir Alex Ferguson, un car de nervi după unul din primele mari succese ale carierei

Mai mult, managerul a fost atât de supărat încât nu le-a permis soțiilor jucătorilor să urce în autobuzul care a transportat echipa la hotel. Decizia scoțianului a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât trofeul câștigat venea la numai 3 zile de când Aberdeen o bătuse pe Real Madrid în finala Cupei Cupelor.
"Una dintre cele mai îngrozitoare zile din viața mea a fost când am câștigat cu finala cupei, în 1983. Ne pregăteam să sărbătorim și cineva l-a întrebat pe Archie (Knox, asistentul lui Ferguson) dacă putem desface o șampanie, dar el ne-a spus că nu e o idee bună. Alex Ferguson tocmai era la TV, la interviu. Ne-a distrus, a spus că am fost o rușine. Apoi nu ne-a lăsat soțiile să urce în autobuzul echipei. Au trebuit să vină la hotel cu un alt atobuz.", și-a amintit Strachan la talkSPORT.
Finala dintre Aberdeen și Rangers s-a decis în prelungiri, după ce scorul fusese 0-0 la finalul celor 90 d eminute. Eric Black a marcat golul victoriei în minutul 116, dar trofeul cucerit nu l-a impresionat deloc pe Ferguson, care și-a distrus jucătorii după meci, insistând că succesul s-a datorat numai fundașilor centrali Alex McLeish și Willie Miller.
"Suntem cea mai norocoasă echipă din lume. Am fost o rușine. Miller și McLeish au jucat singuri contra lui Rangers. Nu-mi pasă că am câștigat. Nu contează doar să câștig trofee. Standardele noastre au fost stabilite cu mult timp în urmă și nu voi accepta niciodată așa ceva. Nu ar trebui să luăm vrep glorie din meciul ăsta", a spus Ferguson după partida respectivă.
În cei 8 ani pe care i-a petrecut pe banca lui Aberdeen, Sir Alex Ferguson a cucerit 3 titluri în Scoția, 4 Cupe, o Supercupă, o Cupă a Cupelor și o Supercupă a Europei.
Premier League
Lovitură de teatru: Ronaldo pune antrenorul la United. Pentru ce super-tehnician insistă
22/12/2021 LA 05:44
Premier League
Michael Owen a dezvăluit că la 21 ani, când a luat Balonul de Aur, era terminat ca jucător
18/12/2021 LA 14:59